Установено е, че негативните мисли, емоции и чувства имат пряка връзка с болестите и неразположенията, от които страдаме. Всяка едно лошо чувство у нас може да провокира определено заболяване в тялото ни. Да видим кое е то:

1. Тревога: Стомах, далак, панкреас

Въпреки че чувствата на тревога, безпокойство, напрежение и стрес са нормални спътници в ежедневието на всеки човек, оказва се, че колкото по-често ставаме жертви на тях, толкова по-голяма е вероятността да окажат те негативно въздействие върху работата на стомашно-чревната флора. Доказан факт е, че тревожните разстройства са сериозен рисков фактор, който може да отключи редица хронични заболявания на различни системи и органи от човешкото тяло. Констатирано е, че тревожните изблици често пъти водят до стомашни оплаквания като гадене, стомашни разстройства и т.н.

2. Гняв: Сърце, черен дроб, артрит, рак


Силни негативни емоционални състояния, каквито са гневът, яростта и агресията, могат да бъдат предизвикани от най-различни фактори, като тревога, болка, огорчение или заплаха. Гневната реакция влияе на организма както на психическо, така и на физическо ниво. Тя повишава сърдечния ритъм и съответно повиши риска от сърдечно-съдови заболявания. Според изследване от 2015 г. рискът от инфаркт нараства 8,5 пъти два часа след изблик на силен гняв. Причината се крие в това, че резките негативни емоции повишават нивото на цитокините – молекули, които провокират възпалителните процеси, което от своя страна повишава риска от отключване на артрит, диабет и рак.

3. Тъга: Бели дробове, кожа

Чувството на тъга, което често пъти може да продължава дни и дори месеци наред, също крие известни опасности за здравето ни. Изследвания потвърждават, че мъката нарушава естествения ритъм на дишане и може да предизвика спазми на белите дробове и бронхите. Честото плачене и меланхолията могат да дадат пагубни отражения и върху кожата, вследствие на настъпила дехидратация в организма и ниско съдържание на кислород в кръвта.

4. Самота: Сърце

Самотата е състояние, което може да доведе до чувство на дълбока меланхолия и тъга. Чувства, които от своя страна оказват въздействие върху кръвното налягане, качеството на съня, понижават отделянето на хормоните на радостта и щастието.

5. Страх: Бъбреци, сърце, стомах

Усещането за страх може внезапно да доведе до намаляване притока на енергия в тялото. Това е така, тъй като под въздействието на уплаха в организма се активират защитни реакции, които забавят дишането и кръвната циркулация. Страхът води и до загуба на апетита, болки в стомаха и образуването на стомашни киселини. Най-мощно негативно влияние обаче страхът оказва върху бъбреците. В резултат надбъбречните жлези започват да произвеждат повече хормони на стреса, което оказва разрушително въздействие на организма. Това е и причината за честите оплаквания от болки и болести в бъбреците, кръста, надбъбречните жлези сред хора, които са преживели шок. Последното сериозно може да навреди и на нормалната функция на сърдечно-съдовата система.

6. Омраза и ненавист: Черен дроб и сърце

Тези емоции водят до болезнено стягане в гърдите, хипертензия и учестено сърцебиене. Двете заедно повишават риска от хипертония. Доказано е също така, че раздразнителните хора са значително по-предразположени към клетъчно стареене в сравнение с позитивните и спокойни личности. Раздразнителността също така влияе лошо на черния дроб. При словесно изразяване на ненавист човек вдишва повече плътни молекули, съдържащи токсини, които увреждат черния дроб и жлъчката.

7. Завист: Жлъчка, мозък, черен дроб

Завистта оказват силно негативно въздействие най-вече върху нашия мозък, жлъчка и черен дроб. Изследвания потвърждават, че чувството на завист забавя когнитивните способности и концентрацията. Провокира към състояния като тревожност и депресия, които от своя страна довеждат до пренасищане на кръвта със стресовите хормони адреналин и норадреналин.

8. Стрес: Високо кръвно, астма, стомах, главоболие

В минимални количества стресът дори е полезен за човешкото здраве. Но в случаите, когато се натрупат прекалено много преживявания, съпътствани със стрес, това неминуемо ще даде негативно отражение върху здравословното ни състояние. Сред примерите са високо кръвно налягане, астма, стомашна язва, синдром на раздразненото дебело черво, сърдечно-съдовите заболявания. Сред заболяванията и неразположенията, които може да провокира стресът, са главоболие, безсъние, раздразнителност, скелетно-мускулни болки, гастрит, язва.

9. Обида: Кисти, рак, болки в кръста

Постоянното прехвърляне в главата на картини от предишни обиди. Тяхното възобновяване в съзнанието ни кара да изпитваме многократно емоциите от онези минали моменти, в които сме се чувствали огорчени и дълбоко оскърбени. Задържането и припомнянето на подобни емоции води до трансформирането им до нежелани реакции в здравословно отношение като болки в кръста и образуването на кисти.

10. Ревност: Черен дроб

Ревността оказва пагубно влияние най-вече върху черния дроб. Нарушената му функция от своя страна води до срив на имунната система, хипертония, безсъние, лош холестерол и нарушено храносмилане.

Четете още: Тези 10 думи съсипват живота ви