Добри условия за щастлив и спокоен живот, благоприятна среда за създаване на семейство и отглеждане на деца - това търси всяка една жена. Подбрахме за вас десет страни, в които жените имат равни права с мъжете, а младите майки могат да се възползват от държавна помощ.

1. Швеция

В шведското семейство по правило се поддържат здрави и добри взаимоотношения. Всичко, от гледането на децата до приготвянето на храната и чистенето, се прави от мъжа и жената заедно. Освен това скандинавската страна е шампион по права на жените - отпуск за отглеждане на дете се отпуска за 480 дни на двамата, за да може всеки от родителите да прекара с бебето 240 дни. През този период родителите получават прилична финансова помощ. Това се прави, за да се стимулират бащите да прекарват време с децата си. В Швеция властите правят всичко възможно за раждането и възпитанието на децата.

2. Дания

Също като в Швеция, и в тази страна няма разделение на “мъжка” и “женска” работа. Местните домакини не се смятат за “слаб пол” и работят наравно с мъжете. Дори ако семейството е доста заможно, пак ще работят и двамата съпрузи. За да могат и двамата родители да работят след раждането на детето, в Дания повечето деца ходят на частна ясла, с други думи при “дневни майки”. Децата напускат рано родителския дом - още на 14-15 години те се включват в списъка за отпускане на отделно жилище, което могат да получат много бързо.

3. Норвегия

Тази страна по право се смята за женски рай, защото тук жените са много по-малко от мъжете. Конкуренцията сред момчетата е ожесточена още от детската градина. Но норвежките жени не се смятат за слаб пол. Децата се възпитават като равни и дори играчките не се делят на такива за момчета и такива за момичета. На зряла възраст това се забелязва във всякакви дреболии - жената може да се заеме с тежък физически труд, да не очаква кавалерът да й плати кафето или да я пусне да мине първа през вратата. Това си има и добрите страни - в семейството двамата родители са с равни права. Бъдещите татковци са задължени да съпровождат бременните си жени на медицински прегледи и консултации. Подкрепата на бащата се смята за необходимост. Съпругът много често присъства и на раждането.

4. Холандия

Повечето жени в тази страна са със статут на домакини, докато мъжете им изкарват пари за семейството. Основна грижа на холандката е да поддържа дома чист и да гледа децата. Отпускът по майчинство в Холандия се заплаща от държавата в размер 100 % от заплатата и продължава минимум 16 седмици. През цялото течение на бременността родилката се наблюдава от акушерки. Впрочем в Холандия показателят за детска смъртност и хирургическа намеса в раждането е един от най-ниските в света.

5. Канада

В Канада хората се женят най-често на около 30 години, като съпрузите са равни по възраст и социален статут. Обикновено и двамата работят, докато не дойде време за деца. След раждането на дете майката ползва едногодишен платен отпуск по майчинство. След това много жени работят на непълен работен ден, докато детето не тръгне на детска градина. Също така често се случва канадките да родят няколко деца едно след друго, за да си изкарат едно дълго и непрекъснато майчинство с тях.



6. Финландия

В тази страна е много удобно да бъдеш жена и майка. Сега Финландия преживява истински бум на раждаемостта. Според местните закони отпуск по майчинство може да ползва не само майката, но и бащата. Родителят, който гледа детето, получава 80 % от работната си заплата и при това не рискува да си изгуби работата. Да бъдеш бременна във Финландия е същинско удоволствие - всички са готови да ви помагат за всичко. А при изписване от родилното младата майка получава подарък от държавата - всичко, от което ще има нужда детето през първата година от живота си.

7. Швейцария

Швейцария дълго време е била патриархална общност, в която жените се подчинявали на властта на мъжете. Чак през 1971 г. жените получили равни права с мъжете и правото да гласуват. Въпреки това и сега повечето швейцарки са домакини, а размерът на заплатите може да зависи от пола. При това обаче около една трета от представителите на властта са жени. Отпуск по майчинство и финансова помощ могат да ползват само майките. Бащите могат да вземат отпуск за гледане на дете само по индивидуално споразумение с работодателя.

8. Австралия

От социална гледна точка семействата в Австралия са добре защитени. Държавата се грижи за своите граждани и ги подкрепя с доста високи социални помощи. Дори останали без работа родителите могат да водят нормален начин на живот. В повечето случаи в страната работят и двамата родители. До момента, в който се сдобиват с деца, семейството вече е твърдо стъпило на краката си. Държавата има добра политика за подкрепа на младите семейства.

9. Австрия

Жените в тази страна предпочитат да се омъжват доста късно, преди това се занимават с кариерата си. Когато обаче създадат семейство, подхождат към това с цялата си сериозност, както правят и мъжете. За австрийците бракът е нещо много отговорно. Ако съпругата гради кариера, съпругът помага в домакинството и гледането на децата. В австрийското семейство задълженията са разпределени поравно. При това много австрийки не могат да готвят и с това се занимават мъжете им.

10. Нова Зеландия

И за двата пола Нова Зеландия е безопасна и мирна страна, световен лидер в поддържането на мира и глобалната сигурност. Това е същински рай за създаване на семейство и раждане на деца. За държавната управа семействата са най-важното. За младите майки има редица облекчения и помощи, платен отпуск по майчинство, многобройни детски градини.