Автор
Woman.bg

Ужасът на джендъра: Градините за безполови деца

Понеже дебатът около Истанбулската конвенция не е изчерпан и темата е все така гореща колкото и преди 3 седмици, решихме да ви представим проблема от един по-различен ъгъл. В минала статия само споменахме детските градини, които образоват децата в полова неутралност, днес ще ви разкажем повече за тях.

Става въпрос за Швеция, най-разкрепростената държава, що се отнася до джендър проблематиката. Може би за да добиете по-точна представа за измеренията на проблема, е редно да започнем с факта, че от 2015 г. в официалния им речник е включено местоимението “Hen” (пр."то"), което замества „тя“ и „той“ без изразена полова принадлежност и вече е широко използвано от шведите.

Шведското правителство приема промени, с които се забранява налагането на половите стереотипи още през 1998 г., а оттогава насам държавата финансира не една или две детски градини, в които децата да се образоват в полово неутрално съзнание.

Началото се поставя с „Егалия“ през 2010 г. – детска градина за деца от 1 до 6 г. в Стокхолм, чиято цел е именно да възпитава мъничетата в полова неутралност. Подходът в детското заведение е повече от противоречив. Освен че към децата не се обръщат с местоименията „тя“ и „той“, „него“ и „нея“, те са лишени и от традиционните приказки като "Пепеляшка" и "Спящата красавица" и са засипани от литература за хомосексуални двойки както при хората, така и при животните.

Децата четат книжки за двойка мъжки жирафи, които нямат детенце, но отглеждат крокодилче или за самотни бащи и майки. „Когато играят на семейство и мястото на майката вече е заето, им предлагаме да има две или три майки. Така толерираме децата да мислят различно“, обясняват възпитателите.

Според учителите обществото е свикнало да вижда момичетата женствени, мили и симпатични, а момчетата – мъжествени и грубовати, а те им дават възможност да бъдат такива каквито искат.

Сред играчките в тези учебни заведения има и кукли, и коли, но всички са поставени на едно място и омешани, за да се насърчават децата да играят и с двата типа играчки.

Децата могат да говорят на какъвто език им харесва, но ако някое от тях каже нещо като: "Не можеш да играеш на това, това е момчешка игра" учителите задават отворени въпроси, за да обсъдят защо детето се чувства по този начин.

Според директорката на градината Лота Ражалин подходът е висша форма на демокрация. „Искаме да дадем на децата най-добрия начален тласък в живота и от „Егалия” да излязат едни силни личности. Ние отделяме особено внимание на толерантността. Важно е да знаят, че са свободни, а не са принудени да живеят сред стереотипи. След години, когато започнат работа, полът не трябва да ги ограничава в избора на професия. Това е демокрация“, казва тя.

Според много родители и експерти обаче всичко това граничи с безумие, промиване на мозъци и екстремизъм. Отбелязваме, че в последно време в западния свят подобни инициативи са довели до увеличаване на случаите на т.нар. gender dysphoria сред тинейджъри и малки деца (обърканост или неопределеност по отношение на пола). Затова и във Великобритания и САЩ масово се откриват клиники за смяна на пола за непълнолетни.

Автор: Джендър Стоянова