Автор
Кристина Кирова

Питбулът, който изяде дете. Кой е виновен?

От два дни в медийното пространство се обсъжда поредният шокиращ случай у нас – 3-годишно дете бе буквално убито от питбула на чичо си.

Действието се развива в пазарджишкото село Мокрище в понеделник около 15 ч. в ромската махала, където детето живеело с роднините си. То и баща му били на гости в къщата на чичото и лелята. 3-годишният малчуган често ходел там и не за първи път контактувал с озлобеното куче. Но въпреки това нищо не оправдава нехайството от страна на роднините му. Докато всички били в къщата, момченцето излязло на двора, без да го наблюдава който и да било. То се доближило до вързаното на синджир куче и в следващите минути било нахапано жестоко, а животът му приключил, когато питбулът прегризал гърлото му. Роднините открили мъртвото дете малко по-късно да лежи до животното. Нямаме отговор на въпроса "Как така никой в къщата не е чул какво се случва отвън?". Сигурно роднините в момент на пълна безотговорност са били твърде заети да се забавляват, вместо да се грижат за едно абсолютно несамостоятелно 3-годишно дете.

Вчера бабата на малкия Тошко проговори за случая в телевизионния ефир. Тя сподели, че детето често идвало на гости при леля си, а точно в онзи момент никой не е знаел, че Тошко е сам с кучето. Разбира се, тя отрече питбулът да е бил възпитаван в агресия.



Едва ли ще останете изненадани от факта, че кучето било абсолютно незаконно притежание на ромското семейство. Колко нетипично за тях, нали? Те нямали никакви документи за него, какво остава за медициснки паспорт. Разбира се, питбулът не е бил ваксиниран и обезпаразитен. Но дори и фактът, че толкова малко дете е било допуснато до животно, което не е било подложено на каквато и да било имунизация, не е толкова стряскащ. Само можем да гадаем, но питбулът навярно също е бил подложен на изтезание. Ако едно животно не е гладно, какво ще го накара да изяде малко човече? Кучетата са известни с обичта си към децата, но когато са отглеждани в агресивна обстановка и жестоки условия, със сигурност няма какво да спре апетита им. След ужасяващия случай специалисти споделиха, че питбулът изглеждал недохранен, а общината не е правила проверка дали животното е отглеждано според законите.

Ако не сте чули за случая, сигурно сега си задавате въпроса къде са собствениците на кучето-убиец и каква е съдбата му? Чичото, лелята и бащата на детето са задържани в ареста, а животното продължава да си седи все така опасно в двора на къщата. Въпреки че е вързано на синджир, то представлява смъртна заплаха за всеки, който го доближи.



Това не е първият и сигурно няма да е последният подобен случай. Висящ обаче остава въпросът - Кой е виновен? Още по-трудно е да кажем кога проблемите ни, които всъщност са много по-дълбоки и включват много аспекти, ще се оправят. Ясно е обаче, че тази поредна зловеща история е поредната демонстрация на смъртоносната комбинация между нехайството и на семейството, и на институциите.

Четете още: Столичанка организира кървави боеве между учeнички!