Автор
Антония Михайлова

10 животни, които изчезнаха през последните 20 години

Преди броени дни официално още един представител на фауната беше обявен за изчезнал вид. Става дума за величествената пума, населявала териториите на Северна Америка в районите от Мичиган до Южна Каролина.

Най-тъжното е, че за изчезването на поредния животински вид отново вина имаме ние, хората...

Големите котки, обитаващи Щатите на изток от поречието на река Мисисипи, са жертва на масови избивания и лов още от началото на миналия век. Причината за избиването на тези грандиозни двуметрови и 65-килограмови създания е била тяхната кожата – превърнала се в цел на ловци и трапери в продължение на десетилетия. Мястото им в еко системата бе от изключителна важност във връзка с популацията на елените в региона. Поради липсата на тези хищници към днешна дата тя е достигнала огромни размери. Още през 2015 г. еколози алармираха, че от този животински вид са останали изключително малко представители и че на практика е невъзможно той да бъде възстановен.

Този печален факт е и повод да си припомним още няколко животински вида, които загубихме завинаги през последните 20 години и които, за жалост, ще виждаме само на снимка:

Занзибарски леопард

Занзибарският леопард е подвид на леопарда (Panthera Pardus adersi). Този изящен звяр е обитавал танзанийския архипелаг Занзибар. Причината за изчезването му е вярата на местното население, че леопардите са обладани от вещици. В резултат на поверието тези животни са подложени на агресивен лов както от страна на обикновените жители, така и на правителството. В средата на 90-те години се положиха краткотрайни усилия за опазване, но безуспешно.

Голямата бяла пеперуда от Мадейра


Голямата бяла пеперуда (Pieris brassicae wollastoni) е обитавала вечнозелените широколистни гори Laurisilva на португалския остров Мадейра. Тя достига размер от 55 до 65 милиметра. Крилата са чисто бели с широк черен кант на върховете на крилцата. Последният екземпляр е уловен през 1977 г. и повече не са намирани. Причина за изчезването й е агресивното строителство в районите на нейната популация, както и замърсяването от земеделски торове. Според някои експерти друга възможна причина е и вирусна инфекция.

Пиринейски козирог


Последният Пиринейски козирог умира през 2000 г. Клониран козирог, създаден от кожни проби, взети от последния представител на този великолепен животински вид, е роден през 2009 г. Той почива малко след раждането си от белодробни усложнения. Причина за изчезването на Принейския козирог е ловът заради рогата му. Еколозите обвиниха испанското правителство в бездействие и в липса на предприемане на мерки, които да го спасят.

Западноафрикански черен носорог


Величественият Западноафрикански черен носорог е един от четирите подвида носорози. Обявен е за изчезнал през 2006 г. Той е обитавал зоните във и около Камерун. Преди това еколози усърдно се бяха заели с издирването на този вид, но така и не успяха да открият никъде във въпросния район негови представители. Бракониерите ловуват носорога за рога му, който се смята в някои държави като Йемен и Китай за афродизиак. Това е и причината за неговото изчезване.

Речен делфин Бейджи


Този делфин Lipotes vexillifer е един от първите видове делфини, които са изчезнали вследствие на човешката дейност. Наричани "Богинята на Яндзъ", тези сладководни речни делфини са оцелели 20 милиона години, а най-ранните документирани препратки към тези красиви създания на океана датират в китайската литература от 200 г. пр.н.е. През 2006 г. този вид делфин е обявен за функционално изчезнал официално. Това означава, дори и да се намерят по-възрастни екземпляри, следващо поколение няма да има. Според експерти тяхното изчезване вероятно се дължи на лоши методи на риболов като използване на големи мрежи и зашеметяване, което причинява случайно смъртта на делфините, на хидротехническите съоръжения по реките, корабоплаването, а също и на шума от човешката дейност по реката, който пречи на сонарната система на общуване и ловуване на тези делфини.

Карибски тюлен монах


Последното този вид тюлен е наблюдаван през 1952 г. Още по-смущаващо е, че е бил единственият тюлен, роден в Карибско море и Мексиканския залив. Има само още два други живи подвида тюлени монаси - в Хавай и Средиземноморието. И двата са изложени на риск от изчезване. Причина за тяхното изчезване е безжалостното им избиване заради месото им и най-вече заради тяхната мас, която е използвана в най-различни продукти. Факт е, че тези животни са особено уязвими, след като излязат на бреговете, където се превръщат в лесна плячка.

Гмурецът от Алаотра


Последните документирани Алаотренски гмурци са забелязани през 1985 г. Смята се, че тези птици са унищожени от бракониерство и месоядни хищни риби, развъждани в езерото. Мрежите, които използват рибарите, също са допринесли за изчезването на птиците от езерото. Тази водолюбива птица се характеризира с изключително малките си крила, което не са й позволявало да лети на дълги разстояния. Затова тя прекарва по-голямата част от живота си в езерото Алаотра в Мадагаскар или околните водни басейни. С Алаотренския гмурец изчезналите видове птици от 1600 г. досега достига общо 132 вида.


Спиксов ара


Спиксовият ара, известен още като син ара, е популярен с красивите си светлосини пера. Въпреки че някои екземпляри все още се срещат в плен, тези приказни сини птичета са изчезнали в дивата природа. Унищожаването на местообитанията, незаконният лов и търговията са основните причини за катастрофалното намаляване на броя на тези папагали.