Автор
Woman.bg

Зловещият социален експеримент, който раздели тризнаци

Историята, която днес ви разказваме, е невероятна и е доказателство за връзката, която съществува между близнаците, тризнаците и всички бебета, които растат заедно.
Всичко започва през 1980 г., когато Робърт Шафран отива да учи в университет. Оказва се, че новият му съквартирант Майкъл Домиц преди е живял с човек, който поразително прилича на Робърт. Казвал се Еди Галанд. Според Домиц Робърт и Еди били не просто с еднакви лица, но и еднакви коси и едно и също изражение. След като Робърт разбрал, че двамата му приятели са родени на една и съща дата 20 юли 1961 г., както и че и двамата са осиновени, не губил повече време и решил, че веднага трябва да ги запознае. Оказало се дори, че са изгубили девствеността си по едно и също време.

„Просто беше сюрреалистично“, спомня си Робърт. Архивите от болницата потвърдили това, което вече всички подозирали – двамата били близнаци. Вестниците и телевизиите полудeли по историята, но това съвсем не бил краят й.

Дейвид Келман, студент в друг университет в Ню Йорк, гледал репортажите и когато видял снимките на двамата близнаци, бил стъписан. Той позвънил на семейство Галанд. „Няма да повярвате...“, започнал той. И им обяснил, че изглежда по същия начин, по който и двамата близнаци. След това станало ясно, че те тримата са братя, оцелели от четиризнаци. Четвъртото бебе загинало в утробата на майката.

Тяхната забележителна история е вдъхновила документален филм „Три еднакви непознати“, който разказва и за по-нататъшната развръзка на случая. Да, това, което прочетохте, съвсем не е всичко.

Те откривали, че са напълно еднакви, че обичат италианска кухня, че пушат едни и същи цигари, че харесват по-възрастни жени. Събрали се и направили собствен ресторант, който покрай славата им се радвал на много посетители.
Първоначалната им еуфория обаче бързо отминала, след като разбрали, че без своето знание и съгласие са били част от циничен социален експеримент.
Постепенно осиновителите им установили, че децата са били разделени с цел, без това да е съобщено на новите им родители.

Експериментът бил ръководен от психоаналитика Питър Нойбауер. Той искал да изследва до каква степен сме формирани от нашите гени и до каква от средата, която ни заобикаля. Тризнаците предоставяли невероятен шанс за тов. Изследването включвало отделни срещи на специалисти с тризнаците няколко пъти годишно, всеки етап от живота им бил надлежно документиран. Въпреки че им били правени тестове, без те да знаят за съществуването на братята си, любопитното е, че едното дете като малко твърдяло, че има брат. По-късно се оказало, че и тримата братя са проявявали симптоми на безпокойство вследствие на раздялата в ранна детска възраст.

Знае се, че в експеримента са участвали още 4 двойки близнаци, но те все още не са разкрити. Възможно е останалите участници все още да не знаят, че имат братя или сестри. Дори критиците на проведеното проучване твърдят, че то е може би най-ефективното правено досега. Заради скандала около експеримента обаче резултатите от него така и не виждат бял свят.

Проблемът при този тип изследвания са именно вредите, които те могат да нанесат на участниците в тях. Такъв е и случаят с тризнаците. Въпреки че в началото те били щастливи да открият, че имат братя и се радвали на ресторанта, който открили, различията помежду им и проблемите им постепенно започнали да излизат на повърхността. Дейвид бил най-уравновесен и практичен, Еди - най- напрегнат и сприхав. Започнали да се карат за отговорностите си в работа. Раочарован, Робърт напуснал семейния бизнес, за да се обучава за адвокат. Еди, който демонстрирал симптоми на депресия от по-рано, се самоубил на 33 години и оставил сами жена си и малката си дъщеря.

До ден днешен братята таят горчилката от това, че са били лишени да израснат заедно. Робърт дори сравнява случая с експеримента на Йозеф Менгеле в Аушвиц. Иронията е в това, че Нойбауер самият е австриец, спасил се от Холокоста.

Братята, днес на 56 години, все още не са получили извинение за причиненото им нещастие.