Автор
Антония Михайлова

Великите пости започват – време за покаяние, а не за диети

Днес поставяме началото на Великденския пост – най-дългият пост, който продължава до Възкресение. Той е и най-строгият. Според православния календар, Великият пост е подвижен - той започва точно седем седмици преди Великден и завършва след Страстната седмица, в която се почитат последните страдалчески дни от земния живот на Христос.

Седмицата преди постите, известна още като подготвителна, се нарича Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). Всяка една от седмиците, която включва Великия пост, има свое значение и е посветена на известен светец или събитие от последните дни на Исус на земята. Това са т.нар. Неделя православна, Неделя на св. Григорий Палама, Неделя Кръстопоклонна, Неделя на св. Йоан Лествичник, Неделя на преподобната Мария Египетска, Цветница и Страстната седмица, завършваща с Възкресение Христово.

Какво всъщност е Великият пост?


Тъжно е, че много хора го възприемат като начин да отслабнат, отдалечавайки се от смисъла на поста.

В основата си православният пост е покаяние за грешките и очистване на душата чрез въздържание от храна. Но в действителност той е, или поне би трябвало да е, съвкупност от добри дела и въздържание от прояви на недобронамереност, завист, омраза, зломислие, стремеж да се очистиш от негативните мисли и емоции. Дали ще бъде строг или не, в края на краищата, смисълът на поста е заедно с телесното, постигане и на духовно пречистване.

Какво трябва да знаят хората, които са решили да постят

Именно защото става въпрос за един наистина аскетичен подвиг, важно е да се знае, че той изисква известна подготовка и постепенност. Ето защо в традициите постите след Месопустната неделя започват с разрешението да се храним с мляко и млечни продукти, яйца, риба, изключвайки единствено месото.

Едва след неделята на Сирни заговезни започва т.нар. Велик пост. На трапезата на онези, които пристъпват към него, по традиция присъстват само ястия, които не са от животински произход – плодове, зеленчуци, зърнени култури. През целия пост риба се разрешава два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Цветница.

Освен, че е било норма на поведение, постенето, дали в определени дни на седмицата, или за по-продължително време, е балансирало и начина на хранене. За жалост днес голяма част от хората гледат на него като удобен случай най-после да поставят старт на своята така очаквана и дълго отлагана диета.

Ето как изглежда менюто на Великия пост според православния канон:

Първа седмица – От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино) – В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.

Втора седмица – Сряда и петък - строг пост. – Събота и неделя - олио и вино. – На Благовещение се разрешава и риба.

Трета седмица (Кръстопоклонна) – От понеделник до петък включително - строг пост. – Събота и неделя - олио и вино.

Четвърта седмица – Както втората.

Пета седмица – Както втората.

Шеста седмица – Както втората – В събота (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни.

Страстна седмица – От понеделник до събота включително - строг пост. – Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

Запомнете! Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки.

И накрая, нека не забравяме, че Великият пост е начин да осъзнаеш грешките си, да се замислиш над тях и да не ги повтаряш, да простиш или да потърсиш прошка, да протегнеш ръка и да тръгнеш по пътя на християнските добродетели. Защото постът в същността и идеята си е любов. Любов към живота, към природата, към човека, към всичко, което ни дава сили да бъдем по-добри, състрадателни и човечни.

Четете още: Какво е Прошката, ако не любов