Възможността да опитате морски дарове на дълбочина и директно в местообитанието на тези деликатеси вече се открива за всеки европейски гастроном. В южната част на Норвегия, близо до известния фар Lindesnes, се очаква да отвори врати най-големият подводен ресторант в света - Under. Това ще се случи през 2019 г. В допълнение към ресторанта ще работят биолози от изследователския център за морски живот.
В проекта се включва екип от архитекти на компанията Snohetta, известна с работата си по библиотеката "Нова Александрия" в Египет и Норвежката национална опера. За ресторанта те са вдъхновени от бункери и бетонни конструкции, построени по време на Втората световна война. Морски инженери пък отговарят за изчисляването на структурната стабилност в условията на буря. Заведението ще бъде разположено на дълбочина 5 м. Средната дебелина на стените на Under е 1 метър. Панорамните прозорци дебели 40 см и високи 11 метра, ще създадат отлична гледка към морския под и дивата фауна.
Заведението ще има три нива - бар и две зали, едната от които предназначена за краткото пребиваване на около стотина души.
"Ресторантът ще бъде най-големият в света от заведения за обществено хранене, които са под вода. Капацитетът е предназначен за 80-100 души Освен това, това е единственият ресторант в света, разположен в студените води на Северно море" , се казва в изявление на норвежкия съвет по туризъм Visit Norway.