Автор
Антония Михайлова

Кой е най-верен в любовта при животните

Колкото и да ни се иска, колкото и да ни се вярва, колкото и усилия да полагаме като представители на човешкия род, моногамията май много-много не ни се отдава. Каквото и да правим, колкото и да се обичаме, наричаме и вричаме, накрая, така или иначе, стигаме до... изневяра.

Не така обаче стоят нещата при животните. И по-точно при някои определени животински видове, пословични със съпружеската си вярност. Като цяло моногамията се среща по-често при птиците и по-рядко при бозайниците. Но както при всяко правило, и това си има своите изключения.

Белите лебеди


Лебедите са моногамни двойки, чийто съвместен живот продължава дълги години, а често и цял живот. Неслучайно тяхната прословута вярност е намерила отзвук в редица легенди и приказки, разказващи за любовта между двойките лебеди. При смърт на един от партньорите, самотният лебед сам слага край на живота си, спускайки се с прибрани криле от висините към земята. Това са птиците, които, като хората, тъгуват най-силно от загубата на своя другар в живота. За разлика от белите лебеди обаче черните си изневеряват.

Сови


Няма по-упорит и настоятелен ухажор от мъжката сова. Това е птицата, която нито за миг няма да се откаже от своята любима, ухажвайки я в продължение на една година. Тогава той изгражда гнездо и кани женската да сподели с него новия дом. Ако тя го хареса и двойката има потомство, мъжкият поема главната роля в грижата за цялото семейство.

Вълци


Мъжките вълци са сред най-грижовните и всеотдайни на своята партньорка бозайници сред целия животински свят. Вълците могат да бъдат толкова силно привързани един към друг, че си оставят верни до гроб. Ако женската умре, мъжкият не търси друга да я замести. Затова, ако случайно видите вълк единак, той най-вероятно е загубил половинката си.

Албатроси


Албатросите сформират двойка, която остава завинаги заедно. Може би тайната на тяхната вярност се крие в красивите ритуални любовни танци на женската и дългите надокеански странствания на мъжкия.

Пингвини


Тези удивителни създания запазват топлотата в сърцата си в суровите и мразовити условия на ледената Антарктика. В продължение на много години те остават верни един на друг. Те разпределят грижите към малкото абсолютно равностойно. Родителите се редуват в мътенето и изхранването на малките, като преминават близо 100 км от мястото на срещата им до океана и обратно.

Лисици


Подобно на вълците, лисиците също се обвързват и съвукупляват само с един партньор. Ако женската умре, мъжкият няма да потърси друга партньорка и ще остане сам до края на живота си.

Орли


Царствените и величествени орли също са моногамни птици. Снасят малко на брой яйца, обикновено от 1 до 3. Мъти само женската или и двамата родители. Младите птици се задържат заедно с родителите обикновено до края на сезона, а родителите им са неразделни до гроб.

Гибони


Тези симпатични космати животинки живеят до 35-40 години, споделяйки дните си с един и същи партньор до последния си дъх.

Бобри


Женският бобър е на особена почит в семейното огнище. Свържат ли живота си, бобрите си остават верни за цял живот.

Четете още: 10 животни, които изчезнаха през последните 20 години