Автор
Woman.bg

И Оскар получава... ексклузивен репортаж от Холивуд на Стаси Айви

90-ите нагаради “Оскар” бяха бляскави, красиви и политически коректни – за пол, националност, сексуални предпочитания или цвят на кожата. Откриващият монолог на водещия Джими Кимъл не пропусна различията в заплащането между мъжете и жените, допускане на повече цветнокожи и дами в големите награди, както и последните развития и жертви около движението #metoo със закачки дори към статуята “Оскар”, която Джими обясни, че няма мъжки полов орган. Но актуалните новини по темата започнаха още с червения килим и водещия там, който говори на живо със звездите за канал E! - Райън Сийкрест.

Движението по премахването на сексуалните насилници в Холивуд не застигна Сийкрест, който води представянето на килима от 2006 година и срещу когото бивша колежка повдигна обвинения за посегателство. Каналът и колегите на Сийкрест го защитиха, обяснявайки, че няма доказателства, но имаше дами на килима, коото отказаха да говорят с него. Сред най-известните имена, чиито кариери бяха погребани именно поради обвинения в сексуален тормоз тази година, са продуцентът Харви Уайнстийн, който беше изключен от Академията и актьорите Кевин Спейси, който беше заменен във вече заснетия филм “Всичките пари на света” и Джеймс Франко, който не беше номиниран за “Оскар”, след като обвиненията срещу него дойдоха след получаването му на награда “Златен глобус”.

Миналогодишният победител в категория най-добър актьор Кейси Афлек дори не беше допуснат да връчи награда за най-добра актриса, както повелява традицията на наградите, вместо него се появиха Дженифър Лорънс и Джоди Фостър. Както каза водещият Сет Мейърс на наградите “Златен глобус” “мъжете изтръпват при това да чуят името си тези дни”, а Кимъл допълни снощи, че “жените толкова се разочароваха от мъжете, че започнаха да излизат с риби”, визирайки героя, създаден от Гийермо Дел Торо във “Формата на водата”. Част от жертвите на сексуалните посегателства на Уайнстийн – Ашли Джъд, Салма Хайек и Анабела Шиора излязоха на церемонията, за да представят видео за промените в шоубизнеса с участието на много звезди, които споделиха очакванията си за един различен Холивуд.


Подмятанията на водещия продължиха през цялата церемония и освен Доналд Тръмп, тази година и Владимир Путин попадна под прицела на комика. Документалната лента “Icarus”, която разкри системната държавна политика по допингиране на спортистите в Русия, спечели приза в категорията, а той каза, че очевидно Путин не се е намесил в гласуването. Кимъл сподели, че и легендата Дъглас Феърбанкс е открил наградите преди 90 години с новината, че Кристофър Плъмър е най-младият номиниран, шегувайки се с най-възрастния номиниран актьор. Водещият обеща на победителите джет като подарък за най-кратка реч за вечерта и често показваше като примамка с помощта на актрисата Хелън Мирън. Попита Стивън Спилбърг с какво се занимава и дали има трева, както и не пропусна да обиди Мат Деймън, с когото имат пословична “война” от години, отразена с изключително чувство за хумор в шоуто му. Той подбра и солидна група от известни личности, който да посетят и изненадат нищо неподозиращи зрители в съседна зала на киното с бонбони и хотдог.


Актьорът Сам Рокуел абсолютно заслужено получи приза си за най-добър поддържащ актьор за ролята си на Джейсън Диксън в “Три билборда извън града” и освен, че благодари на екипа на филма и на любимата си жена Лесли Биб, посвети статуетката на Филип Сеймур Хофман. Алисън Джени стана най-добрата поддържаща актриса за ролята си на майката на фигуристката Тоня Хардинг в “Аз, Тоня”. Актрисата се пошегува, че абсолютно сама е стигнала дотук, като след това добави, че е възможно най-далече от истината.


Имената на най-добрите актьори в главна роля също бяха очаквани от всички и напълно и абсолютно заслужени. Втората номинация на Гари Олдман за ролята му на Уинстън Чърчил в “Най-мрачният час” най-после му донесе статуетката, за която той поздрави Чърчил, както и съпругата си Жизел и майка си, която е над 90-годишна. Друг любопитен факт беше, че първата му съпруга – актрисата Лесли Манвил беше също номинрана за “Оскар” тази година – за поддържаща женска роля в “Невидима нишка”. Франсис Макдорманд стана най-добра актриса в главна роля за образа си на Милдред Хейз в “Три билборда извън града” и беше доста забавна в речта си, повлияна от емоция. Благодари на братя Коен за това, че са истински мъже, тъй като са отгледани от прекрасна майка (Джоел Коен е нейн съпруг), а след това помоли всички номинирани за вечерта да станат и да си ръкопляскат за това, че са там.
Филмовите легенди Уорън Бийти и Фей Дънауей се завърнаха и тази година да връчат наградата за най-добър филм след прословутия гаф с объркването на победителя миналата година, за който Джими Кимъл обвини счетоводителите. А те двамата се пошегуваха, че е най-хубаво да раздаваш призове втория път.

Тази година нямаше проблеми с пликовете с победителите и “Формата на водата” стана най-добър филм. Мексиканският визионер Гийермо Дел Торо взе и приза за най-добър режисьор за филма си. Приказката му за любовта между жена и водно чудовище спечели най-много номинации тази година. Искрено разчувстван, режисьорът благодари от името на цялото си семейство. Описа сам себе си като имигрант и пожела на всички да повярват в мечтите си и да “ритнат вратата” и да влязат.


“Три билборда извън града” за огромно разочарование не беше коронованият победител на вечерта. Определено най-добрият филм на годината на сценариста и режисьор, Мартин Макдона, той беше изключен от петте номинирани и за най-добър режисьор за сметка на политическа коректност, която вместо това държеше да включи жена режисьор в лицето на Грета Геруиг (“Lady bird”) и чернокожият Джордан Пийл (“Get Out”). Лентата на Макдона за майка, загубила дъщеря си в малко градче в Америка, която търси правосъдие, триумфира на всички останали награди този сезон. Въпреки очакванията, че той ще вземе и приза за най-добър оргинален сценарий, филмът на Джордан Пийл “Get Out” получи наградата.


Транссексуалната тематика беше главно действащо лице при победителя в категорията за чуждоезичен филм - “Фантастична жена” на Себастиан Лельо от Чили. Актрисата Даниела Вега, която е трансескуална и в живота, в началото е наета от режисьора като консултант, но той е толкова впечатлен от личния й опит по темата, че решава да й повери главната роля. Артист с психично разстройство и глухо дете бяха темите на победителите в късотметражните филмови категории.
Трогателните и много красиви изпълнения на номинираните песни включваха Мери Джей Блайдж, Мигел и актьора Гаел Гарсия Бернал, рапъра Common, както и част от екипа на “Най-добрият шоумен”, начело с актрисата Кийла Сетъл. С много блясък и емоция, изпълнителите пренесоха зрителите в един бляскав Холивуд като от преди 90 години. “Remember Me” от анимационната лента “Тайната на Коко” стана най-добрата песен на годината, а наградата за най-добра оригинална музика отиде при композитора Александър Деспла за “Формата на водата”.


Едно от най-популярните имена, което никога не разочароват с присъствието си и са винаги следени от медии и социални мрежи - Дженифър Лорънс, прескачаше редове в залата с чаша в ръка, след като разказа часове преди това на Елън Дедженъръс колко е пила преди премиерата на последния си филм “Червената лястовица”. Сценаристът на филма “Призови ме с твоето име” Джеймс Айвъри, който си тръгна с приза за най-добър адаптиран сценарий се появи с образа на звездата от филма Тимъти Шаламе върху ризата си. Любопитно беше, че голямата звезда на вечерта – режисьорът Гийермо Дел Торо беше в компанията на младата сценаристка Ким Морган, след като по-рано тази година се раздели с жена си след повече от 30 години брак.


Думи и като страст, мечти и упорство, както и да се гордееш с това от къде си бяха споменати в много речи не само от победители, но и връчващите награди.
Най-добра късометражна анимация стана “Скъпи баскетбол”, направена по писмо на легендата на баскетбола Коби Брайънт, а трогателната история ”Тайната на Коко” си тръгна с приза за най-добра пълнометражна анимация. Епосът на Кристофър Нолан “Дюнкерк” взе призовете за звук и звуков монтаж, както и за монтаж, най-добър грим отиде при “Най-мрачният час”, докато за най-добри костюми беше отличен “Невидима нишка”, а наградата за сценография отиде при “Формата на водата”. “Блейд Рънър 2049” отнесе призовете за визуални ефекти и операторското майсторство на британеца Роджър Дийкинс, който най-после спечели наградата след 13 предишни номинации.


Красивите холивудски дами този път носеха рокли от всякакви цветове, не само черното, на което заложиха на наградите “Златен глобус” като част от движението #metoo. Златният нюанс беше много популярен, а легендата Рита Морено беше облечена в тоалет, който е носила на наградите през 1962-ра. Появяването й на сцената беше истински звездно и с танцова стъпка.

Ексклузивно за woman.bg - Стаси Айви