Силната жена се ражда такава, възпитавана е да бъде такава или се превръща в такава по стечение на обстоятелствата. Силните жени умеят да вземат решения, да решават проблеми от различно естество и да носят отговорност за постъпките си. Те имат реална представа за себе си, за собствените си възможности и умения, знаят какво искат и докъде могат да стигнат. Силните жени стоят добре в професионалната и в социалната йерархия.

Международният ден на жената е повод да ви срещнем с една такава жена - подп. доц. Любина Веселинова, която е част от екипа на Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към ВМА. Как и защо се реши на тази крачка – да стане лекар под пагон – професия, даваща изключителни възможности за една жена, но и отнемаща много на една майка – доц. Веселинова разкрива в специално интервю за novini.bg.

Че ще стане лекар не било изненада за никого от близките й. Единствено учителката й по литература „имала амбиции" гимназистката Любина да следва право. Като дете на лекари и внучка на военен, нейният избор обаче отдавна бил предизвестен.

Надделя традицията в семейството и смятам, че не сбърках, защото това е нещо, което човек носи в себе си, коментира доц. Веселинова. Когато се дипломирах, нямах колебания, че искам животът ми да бъде свързан именно с военната медицина. Признава също, че въпреки това, любовта към правото не я напуска. По-късно една част от работата си посвещава на различни нормативни документи, които касаят специалността й, основен автор е на медицинския стандарт в областта. И е категорична, че когато човек има в себе си някакъв стремеж, винаги има начин да бъде реализиран, стига да не се отказва и … да не надскача себе си.

За разлика от професията, специалността „Физикална и рехабилитационна медицина" избира „полуслучайно и полувременно". Но както всички знаем – временните неща са най-постоянни. И така подп. доц. Веселинова е от поколението, което след завършването си е трябвало да избира едва ли не между работа в Спешна помощ, волунтиерство или платена специализация. Избира последното... така започва професионалният й път във ВМА и голямата й любов, в каквато се превръща Физикалната медицина.

24 години по-късно е категорична, че медицината е избор на смелите. Но признава, че медицината ограбва: Ощетява най-вече семейството, изключително много децата и носим чувство на вина към тях - както при повечето професии, които искат пълно посвещаване. За да извървим достойно професионалния си път, да бъдем на нивото, което изисква медицината като цяло и една институция като ВМА, няма как това да не е свързано с лишения.

Всичко е въпрос на избор... Затова и не се намесва в избора на своите деца. Големият й син е магистър по инженерна химия, а малкият предстои да решава.

Той е по-скоро с нагласа към професиите с пагон. Наскоро говорихме, че ВМА вече обучава свои кадети – военни лекари - което е ново за България, но вече утвърдено като световна практика. Това прави реализацията по-бърза, освен това начинът на обучение – едновременно медицинска и военна подготовка, развива по-цялостно личността и формира качества, особено ценни за по-нататъшната работа, а и в житейски план заявява още доц. Веселинова.

Прочетете повече по темата тук!