Автор
Мария Николова

Най-накрая запълваме празнотата на мавзолея с... Бронзова къща

Помните ли взривяването на мавзолея на Георги Димитров? Онзи тягостен период, продължил седмица през лятото на 1999 г., в който старият и противоречив паметник на комунизма отказваше да се огъне пред новата идеология на демокрацията. Съвременниците на това събитие, което раздели обществото, така както днес го дели Истанбулската конвенция, ни беше някак срам, независимо дали бяхме привърженици или противници на този акт. Чувствахме се неудобно да гледаме безуспешните опити на новата власт да премахне комунистическия паметник. Докато най-накрая падна. Отдъхнахме си. Оттогава до днес пространството на жълтите павета стои голо и пусто в сърцето на столицата. Наистина имаше някои опити да бъде запълнено, но в общи линии не бе нищо запомнящо се. Е това ще се промени, защото мястото на комунистическия мавзолей най-накрая ще бъде заето от едно творение на изкуството, което заслужава адмирации.

Градът ни ще стане с една идея по-привлекателен и културен заради Бронзовата къща, която ще бъде издигната там. Тя е дело на българина Пламен Деянофф, а идеята за нея възникна още преди 12 години. Талантливият Деянофф е роден през 1970 г. във Велико Търново, завършил е Художествената академия в София, а след това учи в Pratt Institute в Ню Йорк. Това е неговият най-мащабен, най-популярен и най-комплексен проект, в който участват много престижни европейски музеи, фондации, галерии, колекционери, меценати и специалисти в сферата на съвременното изкуство, историята, архитектурата.

Проектът се осъществява по повод на председателството на България и Австрия на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Австрия поема щафетата след нас.

Бронзовата къща фокусира различни аспекти на изкуството в градска среда и взаимовръзката му с обществените процеси, съвременната урбанистика, отношението към историята, паметта и културното наследство.Скулптурата-сграда е с височина 11 м., а нейната основа е с размери 7 х 7 м. Тя е създадена от повече от 1000 бронзови елементи, които се сглобяват без помощта на допълнителни свързващи материали. Това прави произведението най-голямата скулптура в света, създадена само и единствено от масивен и ръчно изработен бронз.

Ще бъде инсталирано специално осветление, което да подчертава художествените качества на това произведение на съвременното изкуство.

Пламен Деянофф

Идеята на тази инициатива пряко кореспондира с един друг много важен факт. Европейският съюз определи 2018 за „Година на европейското културно наследство“. Концепцията на Пламен Деянофф е базирана именно на съвременното пресъздаване на българското културно наследство. Благородният цвят на метала и неговата прецизна обработка препращат към археологическите паметници, намерени по нашите земи. Мотивите на бронзовите елементи са вдъхновени от прекрасните ни възрожденски дърворезби – такива каквито ги познаваме от Арбанаси, Трявна или Копривщица. Цялостният план и силует на скулптурата неминуемо водят до асоциацията с най-големия шедьовър на средновековната ни архитектура - Хрельовата кула в Рилския манастир.
В същото време стилистиката на Бронзовата къща е подчертано модерна и черпеща вдъхновение от градската среда и съвременните технологии. Така скулптурата се превръща в мощен символ на симбиозата между минало, настояще и бъдеще.

Това е функционален архитектурен обект. Вътрешното пространство на скулптурата-сграда ще бъде отворено за широката публика. Предвижда се да бъде сцена на събития от различен характер – концерти, театрални представления, изложби или други събития с представителен характер, като част от културтния живот. Интензивната артистична програма около произведението ще привлича ежедневно интереса на гражданите и гостите на нашата столица. Високите художествени качества на Бронзовата къща са предпоставка това произведение да бъде заобичано и да бъде припознато от гражданите като символ на съвременна София. Точно тук е и голямото социално значение на обекта. Успешно ще бъде завършен цикълът – съвременно изкуство - модерна урбанистика - социална значимост и постигнат ефект за обществото.