Великден е свят празник за християните по целия свят. И по неписано правило той не би бил същият без козунак.
 
 Този обреден хляб символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цяла Европа. 
 
 Смята се, че в България козунакът идва в периода 1915–1920 г. Дотогава за празника са се месили хлябове, наричани колак, пармак, кравай.
 
 А какви са традиционните козунаци, които присъстват на великденската трапеза по света и рецептите за приготвянето им, може да разберете и видите в следващите редове:
Френски козунак
Необходими продукти:
1 кг брашно, пресято
6 яйца 
 60 гр прясна мая
 300-400 гр пудра захар 
 500 мл прясно мляко
 250 гр. масло, разтопено 
 1 с.л. коняк
 1 настъргана лимонова кора 
 
 * Продуктите са за два големи козунака или за три по-малки.
 
 Начин на приготвяне:
 
 Към малка част от топлото мляко и брашното се добавя маята. Разбърква се до получаването на рядка каша. Сместа се оставя настрани да втаса. Познава се, че е готова по това, че става на мехурчета.
 
 Междувременно яйцата се разбиват със захарта до получаването на напълно хомогенна смес. В пресятото брашно се изсипва готовата яйчено-захарна смес и после се добавя маята. 
 
 Бърка се внимателно с дървена лъжица. На малки порции се добавя млякото, като преди да се изсипе следващата трябва да сте сигурни, че предишната е добре абсорбирана.
 
 След това сместа започва да се бърка с ръце и се добавя разтопеното масло. Продължава се с ръчното бъркане, като тестото се изтегля нагоре.
 
 Когато е готово, се оставя да втаса на топло, което означава при температура от поне 20 градуса. След това сместта се разпределя в предварително намазнени форми, като не трябва да се запълва повече от половината от съда. Покрива се с кърпа и се оставя да довтаса за около час.
 
 Междувременно фурната се загрява на 250 градуса, а когато са втасали козунаците се намазват с разбито яйце.
 
 Пекат се на тези градуси около 15 минути или докато хванат коричка, след което температурата се намалява на 160-180. Пекат се, докато покафенеят отгоре. 
 
Кулич – руски козунак със стафиди
 
Необходими продукти:
800 г брашно
 50 г прясна мая
 250 мл прясно мляко
 5 яйца
 200 г захар на кристали
 200 г масло
 200 г стафиди
 щипка сол
 
 За глазура:
 
 3 с. л. пудра захар
 1 с. л. лимонов сок
 1 с. л. светъл ром
* Продуктите са за един козунак.
 
 Начин на приготвяне:
 
 Маята се натрошава и смесва с малко топло мляко. В остатъка от млякото се разтопява маслото. Към тях се добавя захарта и солта. Сместа хубаво се разбърква и се оставя леко да се охлади.
Брашното се пресява и се сипва в млякото. Прибавя се бухналата мая и се замесва гладко еднородно тесто.
Поставя се на топло, покрито с кърпа, да втасва 30 минути.
Отделят се белтъците от жълтъците, като не се смесват. Белтъците се разбиват.
Стафидите се измиват, подсушават и овалват в брашното, за да не падат на дъното на тестото.
Когато то увеличи двойно обема си, един по един се прибавят жълтъците, а след това и белтъците.
Постепенно се сипват стафидите, след което се започва месенето. Висока форма се намазва с масло и се наръсва с брашно.Фурната се затопля до 180 градуса. 
 
 Формата се пълни с тесто до половината, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
Когато тестото е готово, се слага да се пече в загрятата фурна около 45 минути. 
 
 Куличът се оставя да изтине, след което се залива с глазура от пудра захар, лимонов сок и ром.
Цуреки – гръцки козунак
 
Необходими продукти:
 
 375 г брашно
 7 г суха мая
 125 мл прясно мляко
 60 г масло
 1/2 ч л сол
 60 г захар
 1 ч. л. портокалова кора
 1 ч. л. анасон 
 1 яйце
 
 За глазура:
 
 1 яйце
 1 с. л. прясно мляко
 1 с. л. сусам
 1 с. л. начупени бланширани бадеми
 1 с. л. захар
* Продуктите са за един козунак.
Начин на приготвяне:
 
 Маята се разтваря с 2 с.л. топла вода. Оставя се за 10 минути встрани. Междувременно млякото, маслото, солта, захарта и кората на портокала се загряват, докато не се разтопи маслото. 
 Брашното се пресява заедно с анасона в купа и се оформя кладенче, в което се излива маята, сместа с млякото и маслото, а след това се добавя и яйцето. 
 От комбинираните съставки се омесва тесто. Оставя се в намаслена купа и се отделя на топло да втаса. Втасало е тогава, когато обемът му се удвои.
 
 След като е готово, то се разделя на три еднакви части, оформени като цилидрични " фитили". От тях се сплита голям козунак. 
 Отгоре се намазва с предварително приготвена смес от разбито яйце и мляко. След това се поръсва със захар, бадеми и сусам. 
 
 Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса още веднъж. 
 
 Пече се в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 35-40 минути.
Коломбо – италиански козунак
 
Необходими продукти:
 
 400 г брашно
 1 ч.ч. прясно мляко
 250 г масло
 160 г захар
 25 г прясна мая
 50 г бадеми, обелени, нарязани на половина
 30 г захар за намазване
 4 жълтъка
 1 яйце
 150 г захаросани лимонови кори
 кората от 1 лимон
 1 щипка сол
* Продуктите са за един козунак.
Начин на приготвяне:
 
 Маята се смесва с малко толпо мляко и брашно. Разбърква се до получаването на рядка каша. Сместа се оставя настрани да втаса. Познава се, че е готова по това, че става на мехурчета.
 В купа се изсипва брашното и към него се добавя една с.л. захар и готовата мая. Сместта се омесва, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Втасала е, когато обемът стане двоен.
 
 Междувременно се разтапя маслото, разбива се с жълтъците и останалата захар и към сместа се прибавя останалото мляко. След това получената млечна смес се прибавя към втасалото тесто. Меси се, докато тестото се отдели от купата. 
 
 Добавя се цялото яйце, пресния и захаросания лимон, размесва се и се оформя топка. Покрива се с кърпа и отново се оставя да втаса за 30 минути. Премесва се пак и пак втасва 15-20 минути.
 
 Тестото се поставя във форма на гълъб - в превод colomba означава гълъб, като не трябва да е до ръба на формата, защото тестото удвоява обема си.
 
 Междувременно се прави гъст сироп от 30 г захар и малко вода. След като изстине с четка се нанася върху тестото. Поръсва се със захар, бадеми и стафиди. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.