Изданията за жени често пишат различни съвети за секс - за прелюдията и за самия полов акт - но рядко поясняват какво трябва да се прави след края на акта. Ние ще поправим тази грешка и ще ви разкажем кои грешки трябва да избягвате след интимна близост.

1. Не ходите до тоалетната след секс

Разбира се, не е нужно да се втурнете към тоалетната веднага след акта, но все пак ви съветваме да се изпишкате след секс. Това е един от най-сигурните начини да предотвратите възможни инфекции на пикочо-половите пътища - урината ще отмие вредните бактерии. Но никой не ви кара да се напъвате в тоалетната, ако не изпитвате нужда - 20 минути или един час не са твърде голяма отсрочка.

2. Не прегръщате партньора

Може би сте от онези, които след секс веднага се обръщат на другата страна и заспиват? Ще трябва да преразгледате приоритетите си, защото е научно доказано, че прегръдките са необходими за запазването на силна и здрава любовна връзка.

Тук става въпрос не само за хормона окситоцин, който се отделя при гушкане след секс. Учени от Торонто са провели експеримент, допитвайки се до 335 участници (138 мъже и 197 жени) доколко са доволни от връзките си. Изследователите искали също така да уточнят кои фактори влияят на качеството на сексуалния живот. Оказало се, че нито прелюдията, нито самият полов акт нямат толкова голямо влияние върху чувството ни за удовлетворение, колкото гушкането след акта. Резултатите показали, че двойките, които след секс прекарвали повече време в прегръщане, целувки и ласки, са по-доволни от интимния си живот от онези, които заспиват веднага.

3. Не се къпете

Също както е и с ходенето до тоалетна, не е нужно да се втурвате към душа веднага, за да отмиете от себе си мириса на любимия. Така дори може да обидите партньора. Но все пак е важно да се спазва хигиена, а душът след пълноценен акт е задължителна част от хигиенните процедури. Впрочем, никой не ви спира да вземете душ заедно с партньора!

4. Не измивате смазката напълно

Винаги мислете за тялото си и се грижете за него. Ако микрофлората на влагалището ви реагира чувствително на спермицидни смазки, лубриканти или презервативи, не забравяйте да отмиете остатъците от тези субстанции от влагалището си.

5. Не проверявате презервативите

Презервативите не дават 100 % гаранция за защита от полови инфекции и бременност - най-вероятно знаете това. Затова ако сте избрали именно това средство за защита, след секс се уверете, че използваният презерватив не се е спукал или скъсал. Но дори и да е повреден, не се паникьосвайте - просто ползвайте тестове за полови инфекции и средства за спешна контрацепция.

6. Започвате следващ акт, въпреки че усещате парене

Често ни се струва, че лекото парене във влагалището след секс не е нищо страшно и че то няма да ни попречи да се насладим и на още един акт. Но ако изпитвате дискомфорт в интимната зона, по-добре изчакайте той да отшуми напълно. В противен случай няма да имате достатъчно смазка, за да се насладите на процеса. Ако все пак много искате да изпитате още един оргазъм, помолете партньора да ви доведе до екстаз с ръце или уста.

7. Спите, облечени със секси бельо

Да, изглеждате зашеметяващо с корсет и дантелени бикини. А след секс сте толкова уморена, че искате просто да заспите сладко. Но лекарите ви съветват да използвате подобно бельо само за сексуални игри и да спите с обикновени памучни бикини. Гащичките от найлон, вискоза или полиестер не са подходящи за сън. След секс кожата е още топла и влажна - по нея има пот, вагинални секрети и може би сперма. Синтетичното бельо задържа влагата и повишава риска от инфекции - гениталиите ви също трябва да дишат.

8. Не си миете секс-играчките

Ако в интимните си забави използвате и секс-играчки, не забравяйте да ги измиете веднага след ползване. Не позволявайте на бактериите да превземат предметите, които ви доставят удоволствие.