Автор
Роси Кацарова

Ключът към перфектната фигура - кардио на гладно!

Нищо не отива на топлите месеци от годината така както съботните пикници в парковете, кафетата с приятелки на открито и, разбира се, коктейлите под открито небе.

А неотлъчно с мен, вярвам и с вас, по време на всички тези забавления е летният арсенал от тоалети и аксесоари, начело с ефирните роклички, късите панталонки от деним и А-образните мини поли. Но за да изглеждам добре в тях и да ги нося със самочувствие, трябва да се разделя с килограмите, останали ми за спомен от зимните месеци.

Затова в неделя сутрин двете с Цвети, въпреки коктейлите до ранните часове в неделя, станахме рано, рано и с бодра крачка се отправихме към Южния парк, за да се включим в традиционното неделно бягане на Nike+ Run Club.

Този път организаторите ни бяха подготвили изненада и освен бягане 5 и 10 километра имаше и опция за Табата с невероятната Цветина Шейкова, известна като Тина Шей – една от най-добрите инструкторки по интензивни аеробни занимания у нас.

След загрявката на Тина аз се включих в 5-километровото бягане, защото нека не се лъжем – няма по-добър начин да изваеш тяло от кардио и то на гладно.

Може да имате добре изваяна мускулатура, но тя няма да е видима, ако имате високо ниво подкожни мазнини. В този случай на помощ идва кардиото, което е враг номер едно на мазнините.

Това е най-ефикасният начин да стопите тлъстинките по тялото. А за да има наистина видими резултати кардиото трябва да е сутрин на гладно. Тогава се получава засилено изгаряне на мазнини, което продължава и по-късно през деня. Освен това, когато след аеробна тренировка изядете закуската си, от нея се отлагат по-малко мазнини.

Тичането обаче далеч не е единственото кардио занимание, на което може да заложите, за да се разделите с мазнините в тялото.

Табата, с която Цвети отбеляза началото на неделния ден, също е перфектен вариант. Тя е интензивно кардио занимание, което акцентира и върху тонизирането на мускулатурата и подобряването на баланса.

За тези, които досега не са посещавали Табата клас, пояснявам, че една сесия от тази тренировка включва 20 секунди интензивно натоварване, последвано от 10 секунди почивка. Тази схема се повтаря 8 пъти и, както Цвети се убеди лично в неделя, те оставя без дъх, но удовлетворена и заредена с много положителна енергия.

И за финал няма как да не отбележа, че когато неделите ти започват с тренировка на открито под слънчевите лъчи, не само последвалата я закуска с палачинки е по-вкусна, но и приповдигнатото настроение през целия ден е гарантирано. Затова взимайте маратонките и следващата неделя ви чакам в Южния парк да се веселим, докато се грижим за здравето си и изграждаме тялото на мечтите си.

А от следващото видео може сами да се убедите каква неповторима емоция ни донесе спортът миналата неделя: