Слънчеви очила, памучни калъфки, ластици – и още 8 причини косата ви да не буди завист у околните.

Мръсни фризьорски инструменти

Четки, гребени, преси и маши, които ползвате от милион години – всичките ви фризьорски инструменти трябва да се мият и почистват, също като вашите прибори за хранене или дрехите ви. След време по тях се натрупват мазнина, мръсотия и прах, които запушват порите на скалпа и водят до изтъняване на косата и косопад.

Слънчеви очила

Повечето жени имат един много лош навик, който стои някъде между кошмара на всеки стилист и най-лошия страх на трихолога. Говорим за навика да си носите очилата отгоре на главата. Да, това вреди на косата ви. Очилата притискат космените фоликули (което неизбежно води до косопад) и периодично оскубват стабилно количество косми, когато ги намествате обратно на лицето си.

Сух шампоан

Всички сме обикнали този малък помощник, той неизменно ни придружава на дълъг път. Писали сме в други статии какво представлява сухият шампоан и как трябва да се използва. Имайте предвид обаче, че дори и най-добрите сухи шампоани при честа употреба (особено при „миене“ с такива няколко поредни дни) могат да запушат порите на скалпа, да причинят възпаления и да станат причина за изтъняване на косата.



Често миене

Разбира се тук всичко зависи от типа коса. Някои могат без каквато и да било вреда да си мият ежедневно косата – но останалите все пак е добре да внимаваме. В противен случай косата няма да издържи на напрежението и ще започне да капе.

Липса на защита от слънце

Косата също като кожата трябва да се пази от пагубното въздействие на слънчевите лъчи. През пролетта и лятото това е особено важно – затова се запасете с лакове, балсами и пяни за коса с SPF-фактор или си покривайте главата навън с шал.

Памучни калъфки за възглавници

Памучните чаршафи имат една много спорна особеност – чудесно попиват влагата. От една страна в това няма нищо лошо - нормално е платът да попива вода. Но от друга страна близостта на памучните чаршафи до тялото означава, че тъканта може да абсорбира влагата от косата и кожата, водейки постепенно до нарушаване на хидролипидния баланс. Впрочем, това е една от причините много специалисти да ни съветват да пием веднага след събуждане чаша вода и да ползваме овлажняващ крем. Памучните калъфки на възглавниците можете да замените с копринени.

Хавлии

Ако сте свикнали да подсушавате активно косата си с хавлиена кърпа, преди да ползвате сешоар, имаме лоши новини за вас. Мократа коса е по-уязвима и при агресивно търкане в плат може да се травмира. Така че ви съветваме внимателно да попивате влагата от косата си с кърпа, желателно от микрофибър – тази тъкан е най-нетравмираща.

Конска опашка

Стегнатата висока опашка е враг на здравата коса. Въпреки че тази прическа изглежда страхотно, по-добре е да си я запазите за специални случаи. Причината е очевидна – силно опъване и притискане на космените фоликули.

Неправилно хранене

За пореден път ви напомняме, че храната е един от основните фактори за красотата. Без правилно хранене не можете да имате нито лъскава коса, нито стройна фигура, нито добро здраве. За косата особено важни са водата и витамините А, С и Е.

Боядисване

Ако коригирате цвета на косата си не по-често от веднъж на 4-6 седмици, можете да бъдете спокойни – особено ако ползвате качествени бои. Ако обаче сменяте оттенъка на гривата си със същата честота като сестрите Кардашиян/Дженър, можете още отсега да кажете „сбогом“ на гъстите лъскави кичури.

Неправилна грижа

От грижи има нужда не само косата, но и кожата на главата. Скалпът се нуждае от масаж, специални ексфолиращи скрабове и овлажняващи маски. Нали знаете, че красотата идва отвътре? Ако косата ви е без блясък, тънка, цъфнала и пълна с проблеми, а всевъзможните маски нямат нужния ефект, започнете да лекувате кожата на главата.