След фантома леля Гошка, която спечели 68 милиона евро от испанската лотария и моментално изостави всички роднини, данъчни и репортери, още един странен български случай се прочу по целия свят. Кравата Пенка стана толкова популярна, че дори в братски Китай, където животът е едно нищо, научиха за клетата съдба на добичето – беглец.

Па макар и „бременна“, Пенка е пасла трева нерегламентирано извън ЕС. Следователно, тя трябва да бъде умъртвена, независимо дали е объркала пътя, забравила си е документите, решила е да провери дали в Сърбия тревата е по-зелена или пък нарочно е минала границата незаконно, но впоследствие се е разколебала и се е върнала обратно.

Историята вече има статут на легенда – с всички характерни обрати, обобщения и залитания в различни посоки. В крайна сметка никой не знае какъв точно е случаят, но всеки има собствена гледна точка. Кравата - дезертьор се изправя срещу строгия, но глупав закон. Българският фермер – срещу незнаещата що е то обор европейската бюрокрация.

Кравите блеят, кучетата лаят, а керванът си върви.

Интернет преля от съчувствие. Google вече асоциира търсенето на думата „крава“ с „Пенка“. Европейски чиновници изразиха съчувствие в Twitter. В Русия ни се смяха. Случаят дори бе използван от Brexit лагера във Великобритания, а таблоидът Sun предизвика скандал, публикувайки карта на Балканите с маршрута на животното, според която България и Гърция са поделили Македония.

В момент на Европредседателство с курс Западни Балкани, рестарт на АЕЦ „Белене“ и серийни пируети пред руснаците, реки от дъжд във Варна и Смолян, челен сблъсък по оста Валери Симеонов – Николина Ангелкова и наближаващо Световно първенство по футбол, кравата Пенка трябваше да се появи, за да ни върне в реалността. В цялата й лудост.

Значи, едни хора да се опитват да спасят крава, преминала по свое усмотрение сръбската граница, а други заседават и размишляват как да спазят закона, което означава да евтанизират същата тази крава. Свикват се събрания, подписват се петиции, дават се интервюта...

Хем всички се интересуват от Пенка, хем на никого реално не му пука нея. Хем всички за чували за добичето, хем никой не е напълно наясно – откъде се появи мнимата й бременност, няколко дни ли е прекарала в Сърбия или две седмици, болна ли е или здрава, има ли европейски ветеринарен сертификат или няма, знаел ли е собственикът й, че ще й вземат кръв за изследвания...

Докато едни наблюдават с кравешки очи поредния български абсурд, други се присмиват на „най-големия проблем в държавата“, трети се ядосват, че ги занимават с глупости, четвърти проявяват искрено съчувствие, а пети и шести може би ще станат активисти за защита на правата на едрия рогат добивът, Пенка е под карантина и очаква друг да реши да сложи точката.

Друг да реши всичко

Историята на добичето - беглец е прекрасна метафора за състоянието, в което се намираме като общество, политика и държава.

Както кравата е стигнала Босилеградско, но се е върнала в Копиловци след известно лутане, така и ние „извървяваме“ промените. Почваме грандиозно и обещаващо, както Пенка е преминала през ГКПП Олтоманци, а накрая се връщаме в изходна позиция. Че си плащаме и прескъпо за това.

Както Пенка е сензация и всички говорят за нея, така след третия ден на “водещата новини“ глъчката затихва и остават да я помнят само пряко засегнатите.

Както Пенка е под карантина, така и ние чакаме друг да реши вместо нас, друг да поеме отговорност, друг да ни прости, възнагради, поощри и оправи от проблемите. Колкото и да искаме навън да ни приемат сериозно, накрая предизвикваме само съжаление.

Всички сме Пенка. Затова не й се подигравайте, не й обръщайте гръб – тя е българска крава с българска съдба.

Автор: Виктория Димова