Овесените ядки присъстват на трапезата ни повече от четири хилядолетия. В миналото са били особено ценени, тъй като са позволявали и на най-бедните да оцеляват в тежки времена. Днес те са много тачени и заради изключително полезните вещества, които съдържат. Поради тази причина горещо ви препоръчваме да включите овесените ядки в ежедневното си меню. Няма значение дали ще ги изберете за закуска или за обяд. Ако развиете пристрастяване към овесените ядки, това само ще ви е от полза.
Какво трябва да знаем за овесените ядки?
За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците (външна обвивка). В сравнение с белия ориз и хляб например, овесените ядки се разграждат по-бавно в тялото. Това дава достатъчно време на организма да усвои по възможно най-пълноценния и качествен начин полезните съставки в овеса. Богати са на протеини, фибри, ненаситени мастни киселини и витамините B; на минералите фосфор, магнезий, калий, желязо и мед.
В 100 г овесени ядки се съдържат 390 калории, 17 г протеин, 7 г мазнини, 66 г въглехидрат и 10 г фибри, 8% вода. Те не съдържат холестерол и захари.
Ползите от консумацията на овесени ядки са многобройни
- Стимулират обмяната на веществата
Поради високо съдържание на разтворими фибри, овесените ядки подпомагат смилането на храната и регулират храносмилателната система. Консумирането на овесени ядки предпазва от запек. Една чаша вода с чаена лъжица овесени ядки е достатъчна, за да облекчи киселинен рефлукс.
- Контролира нивото на кръвната захар
Поради богатото си съдържание на разтворими фибри, нормализиращи нивото на кръвната захара, овесените ядки са храна, особено подходяща за диабетици. Способността им да намаляват абсорбирането на захарта в червата е съпроводена от намаляването на кръвното налягане. За разлика от други зърнени храни, овесените ядки снабдяват тялото с повече въглехидрати.
- Предпазват от рак
Овесените ядки, подобно на други зърнени храни, са богати на фитохимикали, които представляват химикали на базата на растения. Те предпазват човешкото тяло от развитие на сериозно заболяване като рака. Фитоестрогените и лигнините в овесените ядки са свързани с намален риск от хормони, които провокират развитието на рак на гърдата. Ефектът от фотохемикалите пък се изразява в предпазване от други типове рак – на стомаха, простатата и яйчниците.
- Влияят благотворно върху правилното функциониране на мозъка
Това си свойство овесените ядки дължат на високото съдържание на витамини като В1 и В2, които са изключително важни за правилното функциониране на мозъка и нервната система. Около 100 г овесени ядки осигуряват 40 % от препоръчителната доза витамин В1 дневно.
- Редуцират нивото на лошия холестерол в кръвта
Благодарение на линолеовата киселина и фибрите в състава на овесените ядки, те възпират преминаването на холестерола през червата. В същото време фибрите прочистват мастните отлагания, които се натрупват по стените на артериите. Всичко това допринася за предпазването от хипертензия, сърдечен удар и други проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система.
- Поддържат чувството за ситост по-дълго време
Защото овесените ядки съдържат бавноусвоими въглехидрати, които тялото ни смила по-дълго време и ефектът се изразява в отсъствие на глад за дълъг период от време. Освен това се радваме на нормално ниво на кръвната захар.
- Предпазват костите от деминерализация
Поради високото си съдържания на калций овесените ядки са мощен враг на костните заболявания остеопороза, коксартроза и т.н.
- Грижат се за кожата
Овесените ядки притежават мощно прочистващо въздействие върху кожата. Те абсорбират нечистотиите, натрупани в порите. Маслата, съдържащи се в състава им, са отлични за предпазване от дехидратиране на кожата.
- Ваят фигурата ни
Консумацията на овесени ядки всеки ден помага на хората с проблеми с теглото. Можете да ядете овесени ядки в съчетание с прясно мляко или пък с кисело мляко. Препоръчителното количество на ден е две супени лъжици. По този начин няма да приемате излишни калории.
- Оказват благотворно въздействие върху щитовидната жлеза
Консумацията на овесени ядки предпазва от хипотироидизъм, тъй като съдържа йод – минерал, който се грижи за правилното функциониране на жлезата.
Внимание! Стига да ги ядете умерено, доброто здраве ви е гарантирано. Макар и твърде рядко, съществува вероятност да сте алергични към тях. Затова, преди употреба, задължително тествайте с малка доза.
И накрая един очарователен и вкусен бонус за всички почитатели на овесената закуска - МЮСЛИ РЕЦЕПТА ПО БИХТЕР:
Продукти:
1 ч.ч. овесени ядки
200 мл прясно мляко
30 мл ябълков сок
½ ябълка, настъргана с кората
½ ябълка, нарязана на парченца
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. мед
180 г кисело мляко
канела на прах
сурови ядки, семена и/или сушени плодове
Приготвяне:
Смесете добре овесените ядки, млякото, ябълковия сок, лимоновия сок, настърганата ябълка и ги оставете от предишната вечер в хладилника. На сутринта добавете киселото мляко и меда и разбъркайте. Разпределете в купички и поръсете със сурови ядки, семена и/или сушени плодове. Декорирайте отгоре с малки и по-големи резенчета ябълка.
Четете още: Черешова диета - ключът към слабата фигура