Автор
Антония Михайлова

Рискът от спонтанен аборт: Кога е най-опасен и защо?

Обикновено радостната вест, че ще стават мами, повечето от нас са склонни да разкрият на външния свят едва след третия месец от бременността. Причината за това е тревогата при повечето жени за бебето. Факт е, че това е най-важният етап, в който се развиват всички органи и системи на растящото в корема човече. Това е и времето, в което бъдещата майка трябва да е особено предпазлива към инфекциозни заболявания. Налице обаче е и фактът, че в много случаи през този период се стига до спонтанен аборт, за който привидно няма причина и предпоставки.

Всеки един възпалителен процес може да остави сериозни последици върху здравето на мъничето – от възникване на проблеми в развитието на мозъка, зрителните и слуховите органи, сърцето и костната система, до фатален за бебето изход.

На какво трябва да обърнем внимание през първото тримесечие, за да се намали оптимално риска от спонтанен аборт?

Първи изследвания

Важно е, след като установите бременност, да запишете час при акушер-гинеколог, който ще ви даде първите наставления, касаещи вашата бременност. Рутинно ще бъдат назначени изследвания като пълна кръвна картина, кръвна захар, урина, кръвна група и резус фактор, HIV, Wasserman и влагалищен секрет. Всяко едно от тях ще предостави важна информация за по-нататъшното развитието на бременността. Но има и допълнителни изследвания, които бихте могли да поискате – като антитела за рубеола и токсоплазмоза, хепатит А, В, С.

Обърнете внимание на стомашната микрофлора

През първите три месеца от бременността е особено важно бъдещата майка да обърне внимание на състоянието на своята стомашната микрофлора, а именно да се осигури редовно изхождане. В противен случай, нараства рискът токсините, натрупани в организма, да отровят плода. При възникнали проблеми се консултирайте с лекар, защото употребата на разхлабителни може да предизвика аборт.

Пийте много течности и наблегнете на здравословната храна

Пийте много течности, най-добре вода. Тялото ви се нуждае от нея, защото дехидратацията може да повиши усещането за гадене. Освен това консумацията на достатъчно количество вода ще благоприятства и обмяната на веществата. Увеличете количеството на храни с високо съдържание на протеини, минерали и витамини за сметка на продукти от типа на чипсове, вафли и такива, богати на трансмазнини, каквито са например пържените картофи.

Фолиевата киселина – необходима и задължителна

През първото тримесечие на бременността се препоръчва приемането на фолиева киселина. Тя е и задължителен елемент, включен към всички други витамини, необходими за периода на бременността. Главната причина е, че гръбначният мозък на ембриона се формират още в първите седмици от забременяването. Това е основателна причина да се приема фолиева киселина дори месеци преди забременяването, тъй като най-често едва към втория месец разбираме за щастливото събитие. Фолиева киселина можем да си набавим с редовна консумация на зелени листни зеленчуци (спанак, маруля, лапат, коприва, магданоз), зелени зеленчуци (аспержи, броколи), бобови храни (фасул, леща, грах), зърнени храни (жито, овес, ръж, ечемик, ориз, царевица), цитрусови плодове, авокадо, месо. Консумирана в естественото й състояние обаче, като част от съдържанието на хранителния продукт, фолиевата киселина не се усвоява пълноценно от организма. Именно приемането на 0,4 mg фолиева киселина намалява риска от появата на т. нар.Spina bifida до 80%. Spina bifida е сериозен вроден дефект на гръбначния стълб.

Забранен е приемът на хормонални препарати, антибиотици и аналгетици!

През първите три месеца е абсолютно забранен приемът на всякакви хормонални препарати, както и на антибиотици, антидепресанти и аналгетици! Тъй като жените в този период стават по-склонни към стрес, смени на настроенията и раздразнителност, някои от тях, съзнателно или не, прибягват към самолечение – действие, което може да доведе до летален изход на плода. Ето защо най-добрите „лечители“ при такива ситуации са повече почивка, спокойствие, премахване на всякакви поводи за стрес. Отдаването на релаксиращи разходки и позитивни преживявания помага за спокойното, безпрепятствено и леко протичане на бременността.

Четете още: 12 мита за бременността, в които трябва да спрем да вярваме