Автор
Ива Петрова

Истинските причини мъжете да си падат по по-възрастни жени

Двойките с голяма разлика във възрастта са нещо нормално днешно време. Обществото обаче все така гледа с учудване на жените, излизащи със значително по-млади от тях мъже. Какво кара младите господа да избират за свои партньорки възрастни дами?

Много хора смятат, че един мъж не може да обикне искрено жена, която е на възраст да му бъде майка. Уж конфликтът между поколенията бил неизбежен, а и младежът рано или късно щял да се отегчи от презрялата си любима и да пожелае да има в леглото до себе си младо тяло. Но, както показва практиката, далеч не всички подобни връзки са обречени…

40-годишният френски президент Еманюел Макрон и 65-годишната му жена Бриджит тази година празнуват 11-ата годишнина от сватбата си. Няма да преразказваме за пореден път тяхната любовна история, само ще ви напомним, че политикът се влюбил в бившата си учителка още преди четвърт век. През изтеклите години чувствата помежду им само укрепнали. На Макрон видимо му е омръзнало да доказва пред общността искрената си любов към Бриджит. „Ако аз бях с 20 години по-възрастен от нея, никой нямаше да се запита дори дали си подхождаме или не. Но тъй като тя е по-възрастна от мен с едно-две десетилтия, околните постоянно твърдят, че не ни свързват искрени чувства и че не можем да бъдем заедно“, сподели президентът пред издание Le Parisien.

Британският актьор Арън Тейлър-Джонсън също не се оплаква от брака си. Преди 10 години младежът се влюбил до уши в режисьорката Сам Тейлър-Ууд, която ръководела снимките на филма „Младият Джон Ленън“. Тогава публиката гледаше скептично на тази връзка и смяташе, че Арън просто се опитва да се възползва от възрастната си любовница. След сватбата всички бяха сигурни, че този брак няма да трае дълго, защото младият актьор още „не си е поживял“ като хората. Мрачните прогнози обаче не се сбъднаха – Тейлър-Джонсън е все така верен на съпругата си, която е с 24 години по-възрастна от него. По думите на Арън разликата във възрастта няма никакво значение за него и Сам. „Между нас няма никаква дистанция, или аз поне не я усещам. Познатите често ми викат Бенджамин Бътън заради това, че по душа съм същински старец, докато Сам е млада по дух“, споделя актьорът в интервю за The Times.

Има още много такива примери, можем да изброяваме до безкрай
. Важен е фактът, че все повече млади мъже предпочитат значително по-възрастни от тях жени. При това много представители на силния пол съвсем съзнателно си избират за другарки в живота доста зрели дами. През 2006 г. американски учени провели анкета сред двойките, в които жената е минимум 10 години по-възрастна от мъжа. Оказало се, че анкетираните мъже ценят най-много у съпругите си именно възрастта им, вървяща в пакет с житейска мъдрост и качества, които се придобиват в резултат на опита.

Интересът към тази тема разпали и книгата „Older Women, Younger Men: New Options for Love and Romance“ („По-възрастни жени с по-млади мъже – нови възможности за любов и романтика“). Автори на бестселъра, преиздаван неведнъж на Запад, станали две жени с богат опит във връзките с противоположния пол. Навремето журналистката и мотивационна говорителка Фелиция Брингс и журналистката Сюзън Уинтър се запалили да интервюират възможно най-много мъже, поддържали връзка със значително по-възрастни жени. Целта им била да узнаят защо 20- и 30-годишните господа не се интересуват от връстниците си от женски пол. Тази идея не им хрумнала просто така – Фелиция и Сюзън дълго време били във връзка с млади и зелени момчета и знаели от личен опит какво е да живееш под един покрив с по-малък партньор.

Оказало се, че младежите се възхищват не толкова на външния вид, колкото на чертите на характера на по-възрастните си дами.

Какви точно качества ги привличат?

Смята се, че мъжете и особено младите мъже имат страх от зрели и преуспели жени. Брингс и Уинтър обаче установили, че този стереотип вече е отживелица. Напротив, много неопитни момчета целенасочено се стараят да очароват по-възрастни дами - защото хубавиците на 40+ са достатъчно уверени в себе си и знаят много добре какво искат – както от живота, така и от партньора си.

„Запознах се с Каролина на парти у наши общи приятели. Щом я видях сред гостите, веднага разбрах, че тя е създадена за мен. Изобщо нямах за цел да си намеря по-възрастна жена, а и Каролина не си търсеше момченце. Всичко се случи от само себе си. Тогава аз бях на 39, а тя на 55. Връзката ни се гради не на секса, а на взаимното доверие, уважение и любов“, споделя Паоло с авторките на книгата.

С какво очароват тези възрастни дами младите си кавалери? Един от интервюираните, споменат в книгата като Нийл, смята, че зрелите жени просто са честни пред себе си и пред околните и не правят драма от всичко. Оказва се, че много мъже мечтаят не за наивни момичета, с които имаш какво да правиш в леглото, но нямаш за какво да си говориш, а за дами, с които могат да се правят и двете неща. На Нийл не му харесва, че повечето му връстнички си търсят партньор за създаване на семейство. Зрелите жени не бързат толкова да се омъжат. На Нийл му допада, че възрастните му любовници не гледат на него само като на потенциален баща на децата си и издържащ семейството съпруг.

След връзка със зряла жена далеч не всички мъже изпитват желание да си намерят млада любовница. Някои господа смятат, че госпожиците на тяхната възраст създават само проблеми – защото са твърде инфантилни и си измислят несъществуващи тревоги. По думите на един от интервюираните, след като започнал да излиза с по-възрастни жени, той самият се почувствал по-уверен в себе си. Благодарен е на бившата си любовница за това, че тя е била готова да го изслуша, без да се натрапва в личното му пространство.

Можете да повтаряте колкото си искате, че светът се покорява пред красотата и че всички мъже мечтаят за връзка с млада дългокрака блондинка. Много господа всъщност се възхищават на земни по характер реалистки, които изобщо не е нужно да са красавици. „У зрелите жени ценя най-вече емоционалната стабилност. Имал съм връзки и с млади, и със зрели дами, но само с вторите всичко вървеше добре. Те винаги бяха честни с мен. На най-близките си приятели не съм имал такова доверие, каквото имах на тези жени“, разказва друг интервюиран на име Фред. Много млади господа имат нужда не само от сексуална, но и от емоционална близост.

Впрочем Фред е имал доста интересен личен живот. На 21 години започнал да излиза с 37-годишната Гретчен. Двамата живеели заедно в продължение на две години и дори след раздялата си продължили да поддържат приятелска връзка. Отношенията им се градили на здравата дружба, затова бившите влюбени и до днес често се виждат и се подкрепят в трудни ситуации. След приключването на тази любовна връзка Фред пробвал да излиза с момичета на около 20 години. Признава, че доста бързо му е писнало. Бил готов да бяга надалеч, само щом тези момичета си отваряли устата. След редица несполучливи афери с момичета на неговата възраст той се запознал с Лин, която била с 10 години по-възрастна от него. Само с нея успял да се почувства наистина щастлив.

Зрелите жени отдавна са намерили себе си. Направо излъчват стабилност. Освен това са по-опитни. Разбираш, че си имаш работа с човек, който ще ти каже в пряк текст какво иска. Те са много по-уверени в себе си от връстниците ми. На мен лично ми е много по-приятно да излизам с по-възрастни жени – не ми се налага постоянно да разгадавам някакви гатанки, мога веднага да обсъдя проблема“, разказва Фред.

Лени, още един от интервюираните, е съгласен с него. Твърди, че в по-възрастните жени го привлича невероятното им вътрешно спокойствие. Мнозина погрешно смятат, че тези връзки наподобяват отношения между майка и син. Лени казва, че изобщо не е така. Зрелите му любовници просто нямали време да се пипкат с него, защото били заети с кариерата си. „Възрастните жени промениха напълно предпочитанията ми. С млади момичета ми е ужасно досадно“, казва младежът. Лени споделя, че последната му връзка е била просто идеална, но му се наложило да й сложи край, защото той искал дете, а приятелката му не искала да ражда – на възраст, на която мнозина вече стават баби.

Много мъже се сблъскват с критика от страна на околните заради това, че предпочитат по-възрастни жени. „Мъжете просто ми завиждаха, че съм спечелил сърцето на такава хубавица. Гледаха ме така, сякаш имах нещо, което те така и не са успели да получат. Интересно е, че и връстничките ми не одобряваха връзката ми със зряла жена. Но на мен, честно казано, не ми пукаше – всяка сутрин се будех с чувството, че целият свят е в краката ми. На околните сигурно им се е струвало, че по този начин си повдигам самочувствието. Но на мен просто ми беше хубаво с любимата ми. Гордеех се с нея и с това какъв съм станал, намирайки се до нея“, споделя мъж на име Бари за бившата си.

Авторките не се свенили да питат и за секса. Повечето мъже дали доста откровени отговори. Както се оказва, опитът често надделява над красотата на сексуалното бойно поле. „Предимството им е в това, че не те не се страхуват да говорят за желанията си. Не ми се налага да гадая. Според мен сексът с по-възрастни жени е най-хубав“, споделя младеж на име Скот. С мнението му са съгласни и други интервюирани. „Това беше феноменално преживяване! Все си мислех как да й доставя удоволствие. За щастие не се наложи да си блъскам главата – тя сама ми подсказа. Беше страхотно. Имах чувството, че съм пречупил някаква огромна бариера. От гледна точка на секса си паснахме идеално“, признава Ръс.

Кой би предположил, че тези мъже ги възбужда… богатият житейски опит на любовниците им! „Възбужда ме самата мисъл, че по-възрастната от мен партньорка може да ме научи на много неща. За мен това е своеобразно еротично приключение“, казва Винсент. Мъж на име Мел пък пояснява, защо вече не изпитва желание да прави любов с момичета на своята възраст. Според него връстничките му, макар и красиви, повечето са много закрепостени. Опитните жени са си друго нещо. В леглото те правят всичко умело и не се срамуват от нищо.

Много млади мъже ги привлича това, че зрелите жени се държат разкрепостено и не се страхуват да говорят за желанията си. „Научих се да правя любов, чак когато срещнах зряла жена. Тя просто ме хвана за ръка и прошепна „Забави малко темпото“. Тъкмо бях навършил 20 години и просто се радвах, че имам шанса да преспя с нея. Но после разбрах, че и техниката е от значение“, разказва Рик.

Много от интервюираните мъже заявяват, че най-хубавият секс в живота им е бил именно със значително по-възрастни от тях дами. Затова са на мнение, че зрелите жени са най-умелите любовници. Ако и вие сте имали подобна връзка и желаете да споделите с нас, пишете в коментарите или на имейл-адреса на сайта.