Юли месец е вече тук, а всички сме наясно, че нищо не му отива така, както събирането на тен на плажа с коктейл в ръка.

За съжаление обаче не винаги работните ни графици позволяват да се насладим на тази така любима активност за дълго време. Но спокойно, ако нямате възможност да отидете на почивка за десет дни, това далеч не означава, че трябва да прекарвате уикендите в София.

Има много красиви плажове, които са на неприлично близко разстояние от столицата. Може би следната информация ще ви учуди, но и 5-те най-близки плажа да София не са по Черноморието, а са в Гърция и на няма и четири часа път от офиса.

Точно така, ако тръгнете утре в осем на обяд вече ще се наслаждавате на живота , върху шезлонг на плажа с фрапе в ръка... кого залъгваме, на подобна идилична картина отива нещо с градус, по възможност мохито.

View post on Instagram
 

Паралия Орфано - 316 км.

Първият плаж след границата, на който ви съветваме да се хоризонтирате, е до селцето Орфано. За да стигнете до него, след като минете границата, карате към Серес, после следвате табелите за Драма, като заобикаляте града през околовръстното. Отбивате се по пътя за Неа Амфиполи и буквално след няколко минути сте в селцето.

То е разположено в южните склонове на планината Кушница (Пангео) недалеч от брега на Орфанския залив. Градчето е малко и жителите му са около 700, поради което и плажът пленява със спокойствие, девствена ивица, светлосини води и красива гледка към Атон.

View post on Instagram
 

Нео Перамос - 331 км

Само на 15 километра от Орфано се намира друг плаж с кристални води и дълга плажна ивица - плажът на курортното градче Нео Перамос.

Второто ни предложение е по-оживено от Орфано и за разлика от него предлага на посетителите си доста таверни, кафета, хотели и квартири за отсядане. По плажна ивица също има заведения, както и шезлонги, за които не се заплаща допълнително, а се използват само срещу консумация от кафето, към което са.

Но нека тези пояснения, не оставят у вас впечатлението, че плажната ивица на Нео Перамос е пълна от хора, защото истината е, че тя също пленява със спокойствие и възможност за релакс.

А ако случайно се наситите на излежаването на плажа, може да разгледате руините на древния замък, намиращ се на хълм над градчето, както и да посетите местността Кокина, която представлява образование от скали над морето, популярна дестинация за любителите на скалното катерене.

View post on Instagram
 

Амолофи - 333 км

Само на 2 километра от Нео Перамос се намира приказният плаж Амолофи. Той е като излязъл от някоя картичка и заслужено е удостоен със "Син флаг" - награда, която се присъжда на девствени и екологично чисти плажове.

Той се характеризира с дълга и широка плажна ивица, а водите са много плитки и спокойни, поради което е и идеален за деца.

Амолофи не може да се похвали с разнообразие от заведения, затова ако искате да се насладите на вечеря в таверна последвана от коктейл в някое барче, по-добре отседнете в Нео Перамос и ходете на плаж в Амолофи.

View post on Instagram
 

Керамоти - 363 км

Следващото ни предложение е една идея по-далече, но несъмнено си заслужава и неслучайно оглавява класациите за най-красиви плажове на Балканите.

Възникнало като рибарско селце, днес Керамоти е китно курортно селище с хотелчета, ваканционни квартири и заведения, от които струи атмосферата на Гърция и които ви приканват да седнете в тях на чаша пломари и октопод на скара.

Плажът на градчето също е отличен със "Син флаг", а самият курорт е най-близко разположеното селище от континентална Гърция до остров Тасос и разполага с пристанище, откъдето редовно пътува ферибот до острова, така че не му мислете много, ами стягайте куфара и се отдайте на лятната приказка, наречена Керамоти.

View post on Instagram
 

Остров Амулиани

Амулиани е разположен в северния край на Атонския залив между втория и третия ръкав на полуостров Халкидики. Това е най-близкият гръцки остров от София и до него се стига за четири-пет часа. Пътува се до Трипити, а оттам се взима ферибот за 15 минути.

Още щом слезете от ферибота ще бъдете завладени от красотата на острова и просто няма как да не ви стане леко и безгрижно на душата, хвърляйки само поглед към красивите бели къщички със сини капандури, с които се характеризира пейзажа.

Типична за Средиземноморието флора, малки таверни, изкушаващи ви с порция калмари с ципуро или рецина и плажове като от картичка, включително и приказният Порто Агио, който също има "Син флаг".

View post on Instagram
 
View post on Instagram