От футболните първенства на Европа и света до важни срещи на световните лидери, те се появяваха на различни събития и агресивно се открояваха в тълпите. Привличаха вниманието с голите си гърди и младите тела, по които бяха изписани революционни надписи.

Тяхната организация FEMEN беше невероятно ефективна - от Русия, през Украйна, до Германия и Италия, посланията им обикновено достигаха целта си. Докато бъдат задържани от полицията, те успяваха да направят хаос, да объркат присъстващите и в крайна сметка да поставят сериозни и болезнени въпроси за правото на свобода, за демокрацията и диктатурата, за расизма, за жените и тяхната експлоатация.

Всяка акция на украинките от FEMEN в крайна сметка беше отразявана от медиите, но донякъде иронично новинарската машина потвърждаваше онова, срещу което момичетата се бунтуваха: че жената е основно тяло, продукт.

Масовият зрител опростяваше техните протестни действия до „изплакване на очите с голи ц*ци”, но консервативните среди и политическата върхушка в Русия, Украйна и други държави ги вземаха на сериозно и откровено ги мразеха.

View post on Instagram
 

Така за кратко време Оксана Шачко, Анна Гуцол, Александра и Инна Шевченко и останалите около 40 активисти се превърнаха във враг номер едно на путиновия режим, поставяйки под въпрос цялата олигархична, сексистка и хомофобска идеология, която го поддържа.

Но 31-годишната Оксана – една от най-чувствителните, идейни и талантливи членки на FEMEN, не издържа на натиска, оказван й по най-различни политически начини, както и на многогодишната си борба с депресията.

На 23 юли тя беше намерена мъртва в своята парижка квартира.

Според останалите активистки на FEMEN до тялото й е намерено предсмъртно писмо, което потвърждава, че тя се е самоубила. Това е третият опит за самоубийство на Оксана, която от години се бори със сериозна депресия.

View post on Instagram
 


Един от последните й постове в Instagram представлява бележка, която гласи „You are Fake“ (“Вие сте фалшиви“). Един предишен пост на руски е много по-тревожен. В него пише: „Нямам желание за живот“.

Оксана е съосновател на FEMEN от 2008 година, когато движението започва дейността си в Украйна. От 2013 година тя живее в Париж, където получава политическо убежище.


Себе си представя като „художник, артист, секстремист“ и заявява, че „вярва в революцията“. В последните години тя се издържа с картини, а изложбите й са не по-малко провокативни от акциите й във FEMEN. Нейните творби поставят под въпрос морала на православната църква, като използват за основа икони и образите на светци.

Животът на Шачко и другите украински момичета от FEMEN не е лесен.

Заради акциите си срещу една от най-мощните диктатури в света, те са репресирани, унижавани и измъчвани, включително с побоища от проруските власти в Източна Европа. В Западна Европа срещу тях са заведени редица дела за обида и хулиганство.

След протест срещу беларуския диктатор Александър Лукашенко през 2011 година Оксана и още три членки на FEMEN са отвлечени от службите, закарани са в една гора и са разсъблечени голи. Поливат ги с бензин и заплашват да ги запалят. След това отрязват косите им.

По-късно, по време на визитата на Путин в Украйна, Шачко отново е отвлечена от непознати и е пребита брутално, след което се налага да влезе в болница. След няколко подобни нападения, тя е принудена да избяга в Париж.

Една от най-смелите си акции FEMEN провеждат през 2015-а, когато руският президент Путин се среща с Ангела Меркел в Хановер. Оксана и другите момичета се хвърлят срещу двамата лидери с викове за свобода в Русия. Полуголите им тела са обсипани с обиди срещу руския президент.

Изобщо авторитарните режими се оказват вечната мишена на FEMEN, а Путин е техен личен враг. Омразата към него се засилва след анексирането на Крим. Сред „целите“ на движението са били още Силвио Берлускони, бившият шеф на Международния валутен фонд Доминик-Строс Кан и Доналд Тръмп.

Протестите с голи гърди са придружени от ироничния арт-девиз „Дойдох, съблякох се и победих“, а врагът е „патриархатът в неговите три проявления – сексуалната експлоатация на жените, диктатурата и религията“.

Резултатите от аутопсията на тялото на Оксана тепърва предстоят, а с тях ще стане ясно и как точно тя е намерила смъртта си.

Междувременно съоснователкатa на FEMEN Анна Гуцол написа във Facebook: “Почивай в мир. Безстрашната и уязвимата Оксана Шечко ни напусна. Тъгуваме заедно с нейните близки и приятели”.

Инна Шевченко, която също живее във френската столица, потвърди в социалните мрежи за смъртта на Оксана. Близкият й приятел Валери Пузик коментира във Facebook: “Познавах те, откакто беше на 16 години и никога не съм можел да си представя, че ще отнемеш живота си... Ти беше от друга планета, комета, която премина. Припомням си ценните моменти с теб. Почивай в мир”.

На страницата на FEMEN пише:


„Оксана не е вече с нас, но тя е тук и е навсякъде. Тя е една от нас, тя е FEMEN, тя ще остане в историята на феминизма“.

А най-малкото ще бъде запомнена като изключителен артист със силна социална позиция и жена с рядко срещана смелост, решена на война срещу гиганти.