Автор
Woman.bg

5 мита за здравословното хранене, на които е време да спрем да вярваме

Темата за здравословното хранене в момента е една от най-популярните от гледна точка на маркетинга. Но дали „общопризнатите“ принципи на здравословното хранене са наистина полезни? Решихме да разобличим най-разпространените митове в тази сфера!



Мит №1 – Обезмаслените продукти са най-добрата алтернатива за отслабване

В тъй наречените „обезмаслени“ храни – например кисело и прясно мляко – наистина има по-малко мазнини. Но кой ли се замисля, че в тях има много повече нишесте, емулгатори и… захари! Тези съставки се добавят, за да придадат на продуктите приемлива консистенция и поне някакъв вкус. Така че да вечеряте с обезмаслена извара не е най-добрата идея за диетата ви… Какво е решението ли? Купувайте „твърди“ продукти със съдържание на мазнини поне 5 %.

Ми №2 – Колкото повече плодови фрешове пиете, толкова по-добре

Това е донякъде спорен въпрос. Плодовете са източник на витамини, антиоксиданти и… захари! Фруктозата в плодовете е не по-малко калорична от глюкозата – и трябва да се консумира умерено. Освен това много често фрешовете съдържат само сока на плодовете, но не и пулпата им, която е необходима за правилното функциониране на червата. Диетолозите ни съветват да ядем плодовете в цялостния им вид, и то само преди 16:00 ч..

Мит №3 – глутенът е чисто зло

Може би – но само за хора, които страдат от целиакия (заболяване, при което глутенът и пшеницата предизвикват остра алергична реакция). Така че ако нямате подобна диагноза, нямате и никаква причина да се дърпате от пшеница, овес, брашно и други продукти, съдържащи глутен. Просто си хапвайте пълнозърнест хляб и каши/гарнитури от цели зърна – вместо изделия от бяло брашно и „инстантни“ смески.

МИТ №4 – Мазнините ви пречат да отслабнете и водят до затлъстяване

Трябва да имате предвид, че не всички мазнини са еднакви и че ненаситените мазнини – източник на омега-киселини – са необходими за поддържане на кожата и на женското здраве и дори спомагат за отслабване. Такива мазнини се съдържат в мазните видове риба, в авокадото, зехтина и лененото масло. Разбира се, да се храните само с такива е прекалено, но да ги включите в ежедневното си меню е повече от разумно.

Мит №5 – не бива да се яде след 18:00 ч.

Ако се откажете от вечерята си след 18:00 ч., сигурно ще отслабнете и няма да навредите на здравето си – но само ако си лягате да спите в 21:00 ч.. По принцип последното хранене трябва да стане 3 часа преди лягане, така че ако си лягате към полунощ, няма смисъл да се морите от глад от шест вечерта нататък. За последно вечерно хапване идеално ще е да изберете леки белтъчини – немазна риба или малко печено пуешко, плюс зелени подправки и зеленчуци с високо съдържание на вода (краставици, тиквички, домати).