Актрисата Александра Сърчаджиева е бясна, след като засега неизвестни вандали поругаха гроба на майка й Пепа Николова. Водещата на „Биг Брадър“ снима нов български сериал по морето няколко седмици поред, но веднага след като се прибрала в столицата, решила да посети последния дом на родителката си. Заварила откъртена пластиката на каменната плоча, дело на големия скулптор Георги Чапкънов.

Припомняме, че легендарната актриса почина през 2006 година след дълга битка с рака и бе погребана на алеята на творците в Софийските гробища. Тя си отиде без време, преди да навърши 60 години, а в същата година Алекс направи дебюта си като актриса във Военния театър.

Това не е първото вандалско посегателско на Софийските гробища в последно време. Преди седмици се разбра, че е осквернен и гробът на Стефан Стамболов, който се намира в абсолютния център на гробищния парк. Постът на Алекс срещу бандитите предизвика лавина от негативни реакции, но водещата Нели Хаджийска посъветва гневната дъщеря: „Не се ядосвай на чуждата нищета. Никой не може да открадне нищо от връзката между душичките Ви. А това е най-скъпоценното“.


Пепа Николова е родена на 23 декември 1946 г. в Харманли. Мечтае да стане певица и през 1965 г. кандидатства в Школата за естрадни певци за радиото и телевизията. Именно там я открива режисьорът Вили Цанков и веднага я кани да работи в Младежкия театър. През 1968 г. Пепа вече е актриса в Хасковския театър, а от 1979 г. е част от трупата на столичния Сатиричен театър.

Актьорът Петър Слабаков и режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков пък я откриват за киното – пак през 1965-а, когато момичето от Харманли кандидатства в Школата за естрадни певци за радиото и телевизията. Предлагат й главната роля в „Понеделник сутрин”, но филмът е забранен от комунистическата цензура и публиката го вижда за пръв път едва след 1989-а. Така с 23 години закъснение Пепа Николова получава наградата на Съюза на българските филмови дейци за най-добра женска роля с превъплъщението си в безработно провинциално „момиче с леко поведение”. Става много популярна с ролята на циганката в „На всеки километър“, а през годините зрителите я аплодират и заради театралните й роли в спектаклите „Преди всичко любов”, „Дон Хил зелените гащи”, „Любов необяснима”, „Всяка есенна вечер”, „И най-мъдрият си е малко прост”, „Сако от велур”, „Балкански синдром”, „Вражалец”, „Представянето на Хамлет в село Долно Туткаво” и др. След 20 години в Сатиричния театър обаче талантливата актриса престава да получава роли и е съкратена. Острият език и свободата й да казва това, което мисли за партии и власт, не се харесват на всички. Но Пепа не се предава и си остава до последно бунтар. Продължава да бъде със своите почитатели като водещ на радио- и тв предаванията „Времето е ваше”, „По пижама с Пепа Николова”, „Часът на Пепа Николова” и „60 минути”.