Автор
Woman.bg

5 признака на нестабилния мъж, който ще ти разбие сърцето

Заслужава ли си да допускате в живота си, дори и за кратко, човек, който в дадения момент не е способен да изгради здрава и стабилна връзка?

Разбира се ние не смятаме всички емоционално нестабилни мъже за лоши и не ги демонизираме. Те просто не са в състояние да започнат и да изградят нормална връзка с жена, защото първо трябва да намерят опора в самите себе си. А за целта ще трябва да положат много усилия – и никой няма да ги накара да го направят, докато те сами не поискат. Вие също няма да можете да ги вкарате в „правия път“. Ако потенциалният ви партньор се е насочил вече в нужната посока, по-добре изчакайте, докато не стигне до целта си. Докато не постигне вътрешна стабилност, цялото му внимание и всичките му сили ще бъдат заети изключително с него самия. Ако не искате да ви разбият сърцето (а ако го искате, сигурно трябва и вие да се замислите за собствената си емоционална стабилност), бъдете бдителни за следните пет признака:

Той вярва на всички, но не и на себе си

Липсата на доверие към себе си е признак за травма, най-вероятно получена в детството. Детските травми често карат хората да се отрекат от себе си и от нуждите си, за да оцелеят. Ставайки възрастни, тези индивиди буквално раздават цялата си сила за всички наоколо и сами страдат от това. Възможно е да ви е приятно да усещате доверието им към себе си. Но ние ви съветваме да се запитате дали това доверие е базирано на по-специална близост, издържала изпитанието на времето - или човекът просто е катастрофално неуверен в себе си? Във втория случай доверието му няма лично отношение към вас, а е просто следствие на незаздравели душевни рани.

Питате се защо липсата на увереност в себе си означава, че този човек ще ви нарани ли? Защото той се поддава с лекота и на най-малкото влияние. Той няма собствени морални ориантири – още не ги е изградил. Можете да разчитате само на хора, които разчитат сами на себе си. Те при нужда ще подкрепят и себе си, и вас.

Той постоянно се оплаква от здравословни проблеми

Изобщо не казваме, че някое неразположение или поставена диагноза трябва да ви пратят на отсрещния тротоар от човека. Но ако мъжът постоянно се оплаква от необяснима умора и си приписва какви ли не болести – той не е най-добрият кандидат за обвързване. Навикът да страдаш от физическото си състояние и да се жалваш често показва ниска самооценка. Този човек най-вероятно ще хаби цялата си енергия, за да се пребори с някаква загадъчна болест, вместо да влага силите си в изграждане и укрепване на връзката. И е много вероятно той в момента наистина да има нуждата да се фокусира изцяло върху себе си. За вас там няма място, обаче.

Той използва „допинг“

Алкохол, наркотици, лекарства, даващи се само по рецепта, дори преяждане – всичко това са тревожни симптоми. Човек, зависим от „допинга“ си, не е способен да изгради близки отношения с когото и да било, защото се чувства комфортно само след употреба на нещо. Това нещо променя настроението му, създава негова фалшива личност. Колкото по-често мъжът изпитва нужда от нова „доза“, толкова по-нестабилно е емоционалното му състояние. За този човек вие никога няма да сте на първо място. Начело на приоритетите му ще е неговата зависимост. Сега сигурно си мислите „Наоколо е пълно с двойки, в които единият или и двамата взимат нещо“. Да – но това просто показва, че единият или и двамата са емоционално нестабилни. Може да са заедно, но това не означава, че отношенията помежду им са здрави.

Той има богат опит в „лошите“ връзки

Ако имате възможността да анализирате предишните връзки на бъдещия си партньор – направете го. Той дълго време е позволявал на други да се държат неуважително с него, търпял е години наред връзка, в която е страдал? Това показва, че на него най-вероятно му липсва самоуважение, той смята, че не заслужава любов и адекватно отношение. Колкото повече се смята за недостоен, толкова повече ще се нуждае от вашето одобрение, от това да потвърждавате достойнствата му. Но вие никога няма да успеете да запълните тази черна дупка, дори ако вложите всичките си сили в това. Ще стигнете до съзависими отношения, от които ще страдате и двамата. Емоционално стабилният партньор е уверен в себе си. Той е скромен, но при това си знае цената и не изпитва нуждата да го „подхранвате“.

Той гледа на живота през тъмни очила

Песимистичната нагласа и липсата на вяра в успеха дори и за най-малките битови задачки са лош признак. Ако човекът гледа на живота си през призмата на очаквания провал, той ще гледа по същия начин и на връзката ви. Емоционалната нестабилност не прави мъжа лош или обречен на самота, тя просто означава, че в този период от живота си той трябва да се фокусира върху себе си и душевното си състояние. Самостоятелно и по собствено желание – а не по ваша инициатива или с ваша помощ. И недейте да кротувате до него в очакване той най-сетне да се промени. Оставете го да подреди сам живота си.