Много често приемаме месечния си цикъл за даденост, особено ако нямаме хронични проблеми с идването му и когато той реши, че е време да ни залипсва, може да предизвика куп въпроси и притеснения. Случвало ли ви се е да изпитате типичните признаци като главоболие, повишаване на апетита и непоносими болки в таза и корема, но той така и да не идва? Сигурно първият въпрос, който си задавате е „Да не би да съм бременна?“, но всъщност може да има много други причини за липсата на кръвотечение. Предстои да ви изброим 6 от тях.

1.Рязък спад в теглото или твърде много силови упражнения

Известно е, че промяната в килограмите и прекаляването с тренировките имат силно влияние върху хормоните. Един от тях е лептинът, който се влияе от мазнините в тялото на човек и когато отслабвате рязко и правите много силови упражнения, нивото му се намалява. Това влияе и на другите хормони, което често води до липсата на цикъл.

2.Стрес

Прекомерният стрес може наистина до унищожи здравето ни. Тежки събития в живота ни като развод или смъртта на любим човек, могат да доведат до сериозен хормонален дисбаланс.



3.Поликистозни яйчници

Ако имате поликистозни яйчници, то липсата на цикъл не ви е никак чужда. Този проблем се характеризира с лесно покачване на теглото, увеличено окосмяване и най-вече с нередовен мензис, също така може да бъде причина и за безплодие.

4.Нарушена функция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза, която е разположена във врата ви, е един от главните отговорници за състоянието на метаболизма ви, но отговаря и за други важни процеси в организма ви. Ако знаете, че имате проблеми с нея, то непостоянният цикъл не би трябвало да ви изненадва. Можете да очаквате всякакви нередности, свързани с мензиса, ако страдате от Хашимото или друго заболяване, свързано с щитовидната жлеза, можете да очаквате всичко от цикъла си.

5.Лекарства

Ако в момента провеждате лечение, е напълно възможно някое лекарство да окаже негативно влияние върху цикъла ви. Това би могло да се случи дори и от хапче против главоболие. Аспиринът и ибупрофенът имат изключително силно влияние върху цикъла и може дори да го придизвикат да дойде по-скоро, отколкото го очаквате.



6.Менопауза

Обикновено менопаузата настъпва при жени над 45-50 г., но в някои случаи може да дойде и много по-рано. Виновникът за това отново е хормоналният дисбаланс. Освен с липсата на цикъл, менопаузата се характеризиа и с появата на топли вълни, нощно потене и вагинална сухота. Но разбира се, дори и да имате тези симптоми, това не означава със сигурност, че сте в менопауза. Това може да ви го каже единствено гинекологът.

Четете още: Солариумът ми докара рак