Автор
Woman.bg

Какво ще стане, ако правите планк всеки ден?

Планк е упражнението на хилядолетието. То не е зависимо от никакви модни тенденции и се смята за най-ефективното упражнение, измислено някога. И то напълно заслужено. Планк изисква минимално време и разходи, като при това позволява бързо да постигнете видими резултати.

Но какво ще стане все пак, ако правите планк всеки ден?

1. Ще укрепите мускулите на ядрото на тялото

Планк е идеалното упражнение за корема, защото задейства всички основни групи мускули – диагоналните, правите и страничните коремни мускули, както и мускулите на седалището. Много скоро ще забележите резултат в тези зони. Благодарение на стягането на страничните коремни мускули ще можете да вдигате по-големи тежести. Развиването на правия коремен мускул ще увеличи производителността ви, например в скоковете. Този мускул отговаря и за прословутите „плочки“ на корема. Укрепналите диагонални мускули ще ви позволят да се въртите в кръста с по-голяма лекота. И като бонус ще получите заякнали мускули на гърба и стегнато дупе.

2. Ще намалите риска от травмиране на гърба и гръбнака

Планк е упражнение, което ще ви позволи да натрупате мускули, без при това да претоварвате гръбнака и бедрата. Освен това планк намалява болките в гърба, укрепва гръбните мускули и осигурява добра мускулна опора на гръбнака – особено в горната част на гърба.

3. Ще засилите метаболизма си

Планк е чудесен начин да предизвикате тялото си. Ежедневните упражнения изгарят повече калории от обичайните коремни преси и клякания. Планк гарантирано хаби повече енергия, дори ако водите заседнал начин на живот. Това е особено важно, ако прекарвате почти цял ден пред компютъра. Освен това изпълняването на това упражнение всеки ден по няколко минути (вкъщи, преди или след работа) не само ще пришпори метаболизма ви, но и ще го поддържа бърз през целия ден (дори докато спите).

4. Стойката ви значително ще се подобри

Планк спомага за изправяне на гърба. Благодарение на укрепването на мускулите на ядрото на тялото осанката ви ще стане безупречна. Коремните мускули оказват голямо влияние на състоянието на врата, раменете, гърдите и гърба.

5. Ще се чувствате по-стабилни

Колко дълго можете да стоите на един крак, без да паднете? Ако отговорът ви е „Една-две секунди“, значи коремните ви мускули са твърде слаби. Ежедневните тренировки с планк ще са идеални за постигане на равновесие.

6. Ще станете по-гъвкави

Гъвкавостта е една от основните причини, поради които си заслужава да правите планк всеки ден. При изпълнение на това упражнение се разширяват и разтягат всички задни групи мускули – на раменете, плешките, ключиците, стъпалата, пръстите, бедрата. Ако пък правите страничен планк, ще натоварите усилено и диагоналните коремни мускули.

7. Ще подобрите общото си психично състояние

Планк има силно въздействие върху нервите на човека и повишава настроението му. Как ли? Елементарно. При изпълнение на упражнението мускулите се разтягат, а натоварването в тях често става причина за стрес и напрежение в цялото тяло. Когато цял ден седите на работа, мускулите на бедрата ви постоянно са напрегнати, краката отичат, раменете натежават, стойката се прегърбва. Всичко това натоварва сериозно мускулите и нервите ви. Планк от своя страна може не само да успокои мозъка ви, но и да предотврати симптомите на тревожност и депресия. Но само при условие, че правите упражнението редовно!