Автор
Woman.bg

Аз не пия, само малко... или как не осъзнаваме, че вече сме алкохолички

„Още по едно и тръгваме... Хайде, не се прави на интересна! Нищо няма да ти стане!“. Колко пъти сте чували подобно подканване към чашката, докато сте на бар с приятели? Всички сме наясно, че „последното питие“ винаги е предпоследно, а излизането за „по едно“ обикновено се превръща в запой, който на следващата сутрин ни кара да съжаляваме. Или за пореден път да се надсмеем над себе си заради липсата на воля да кажем „Стига толкова“.



Като добавим семейните празници, офис събиранията, рождените и именните дни, ходенето на гости, сватби и първи срещи, петък и събота вечер, излиза, че алкохолът е тотално неизбежен. Когато всички наоколо пият, не върви да се правиш на въздържателка. Дори с риск да се изложиш, но какво пък, не е чак толкова страшно. Един ден ще разказваш на децата си как веднъж си паднала по стълбите, заспала си в тоалетната на офиса, взела си такси до грешния адрес, направила си наводнение вкъщи, бутнала си тортата на земята и прочее забавни истории.

Случвало се е на всеки. Понякога.

Виж, серийните пияници са друго нещо. Те си сипват водка в кафето сутрин. Те се обличат през лятото с палта. Те са грозна гледка. Не само заради изпитите скули и огромните мрачни торбички под очите. Това са жените, които обикновено сочим с пръст и коментираме: „Тя има проблеми с алкохола. Тя не е добре.“ След това или извръщаме поглед, или поглеждаме откъм смешната страна.

Неслучайно пияната жена е институция в народното творчество и популярната култура. Пияната жена е посмешище, емоционална бомба със закъснител, нечленоразделна циркова мечка, намерила отдушник в бутилката. Тя може да бъде силиконова принцеса, девствена поетеса, застаряваща мъжемелачка, но никога порядъчна жена.

Никога такава като теб

Дори да им се случва да отварят бира на обяд, следобед да пият вино, а вечер да конкурират мъжете в категорията „твърд алкохол“, много жени не признават, че имат проблем с чашката. Когато някой близък им намекне, те отвръщат: “Глупости, аз мога да се контролирам“. И се оправдават, че са си сипали питие, защото са изнервени или спокойни, уморени или тепърва започващи нов проект, нещастни или щастливи - изобщо поводи безброй. Порядъчните жени не пият е... не чак толкова много.

Само че какво означава „твърде много“?

Ако се вгледаме в най-новото мащабно проучване на екип от учени за консумацията на алкохол в 195 държави по света, ще видим че украинските жени и румънските мъже оглавяват класациите. Под „питие“ се вземат предвид всеки 10 грама чист етилов алкохол, който се съдържа в градусовите напитки в различно процентно съотношение. Например, 10 грама алкохол се съдържат приблизително в 100 милилитра вино, 30 милилитра водка и една малка бира с 5% алкохолно съдържание.

Така излиза, че украинките обръщат средно по 4 питиета на ден, което е своеобразен рекорд. Веднага след тях, с по 3.5 питиета, се нареждат дамите в Андора, Люксембург и Беларус. Челната десетка, с по 3 питиета, допълват шведките, датчанките, ирландките, англичанките, германките и швейцарките.

Добрата новина е, че в тази класация не сме на първо място. Българките средно изпиват между 1 и 2 питиета на ден, което ни поставя в една категорията с италианките, гъркините и португалките, както и с рускините и американките. По отношение на броя на пиещите жени, страната ни попада във втората група (60 – 80 на сто), заедно с държавите от почти цяла Източна Европа.



Лошата новина е тенденцията в глобален мащаб, според която жените настигат мъжете по дневна консумация на алкохол. Заради еманципацията, стремежа към по-добра социалната позиция или просто желанието да покажат, че носят на алкохол - налице е драстична промяна в консуматорските навици на нежната половина от човечеството.

В Дания алкохол редовно пият над 95% от мъжете и жените, следвани от населението на Германия, Аржентина, Полша, Норвегия и Франция. Равенство между мъжете и жените се наблюдава също в Гамбия и Северна Корея. Най-много въздържатели на глава от населението има в Пакистан и Бангладеш, което не е изненадващо по религиозни причини.

Зарежете алкохола, ако можете

Изследването оборва твърдението, че в умерени количества алкохолът е безвреден, дори полезен. Учените установяват, че няма „безопасни“ количества и призовават за нулева толерантност към спиртните напитки. Всяка капка нанася вреди на организма, като алкохолът е сериозен фактор за преждевременна смърт по света.

Затова, дами, замислете се. Какво и колко често пиете? И бихте ли отказали алкохола?

Автор: Викотория Димова