Необходими продукти:
3 с.л. зехтин
2 гл. лук червен
3 ск. чесън стар
1 бр. домати консерва
4 ч.ч. бульон пилешки
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер млян
1 ч.ч. сметана течна
1/2 вр. босилек
100 г пармезан
Начин на приготвяне:
Зехтина се загрява на средна температура в голяма тенджера. Добавя се нарязания лук и се подправя със сол на вкус. Разбърква се периодично, докато лукът омекне и покафенее. Добавя се чесъна за 1 минута и се разбърква.
Добавят се доматите и пилешкия бульон. Подправя се с още малко сол и прясно смлян черен пипер. Супата се оставя да кипне, след това температурата се намалява и се оставя да покъкри 15 минути, може и за по-дълго.
Сместа се пюрира, като това може да се направи директно в тенджерата. Ако се пюрира в отделен съд, супата се връща обратно в тенджерата.
Добавят се сметаната и босилека и се оставя да се вари още 15 минути, за да се сгъсти.
Сервира се веднага, гарнирана с пармезан и свеж босилек.