Автор
Цвета Герчева

Бягането промени живота ѝ-историята на едно момиче от Варна до Лондон, Дубай и Сидни

Тя е Михаела Димитрова. Приятелките ѝ я наричат Миша, а за всички останали е едно момиче, което винаги знае какво иска и как да го постигне. Но в тази история няма да ви разказвам за приказно щастие, защото в истинския живот всичко се постига с много труд - друг начин все още не е открит. И Михаела знае това добре. Сега си спомня с усмивка лекциите по антична литература в Софийски университет, уроците по старогръцки и старобългарски и трудните ставания след поредната нощна смяна. Дали има урок, който помни от младостта си? Да, и той е, че успехът на всяка цена не е най-важното. "Основното е самата ти да си добре и да си в кондиция", категорична е тя.

"Когато бях малка, не ми оставаше време за спорт. След Варна, където съм родена, се преместих да уча в София, после работих в Лондон. След Великобритания избрах Дубай. Именно там намерих за първи път в живота си малко време за себе си. Бях на 27 и стана супер случайно. В социалните мрежи ми попадна пост за безплатно събитие на Nike. Казах си - ами защо не? Отидох веднъж и така започна всичко", споделя Михаела.

Безплатно спортно събитие? Защо не?

"Оказа се, че има много безплатни спортни ивенти, на които мога да ходя. Изтеглих си апликацията на Nike (можете да я изтеглите безплатно тук) и тя много ми помогна да се ориентирам как да тренирам. Запалих се много. Няма да забравя никога първата ми тренировка с Nike+ Run клуба в Дубай. Бягахме около един мол и тогава се запознах с Манал Ростом.

Това е една от най-вдъхновяващите жени, които съм срещала. Родена е в Египет и бяга с хиджаб. Тоест - покрива си косата. Тя казва, че това е нейно решение и харесва традициите на дедите си, затова ги спазва. Тя създаде една специална кауза по повод хиджаба, показа на жените по света, че могат да бягат, независимо че го носят.

Вдъхновени от волята на тази жена, Nike създадоха персонално за нея първия в света спортен хиджаб от специална дишаща материя, за да могат жените като нея да бягат по-свободно и лесно. Сега вече много момичета последваха примера ѝ и започнаха да бягат, въпреки че носят хиджаб.

Сега Nike и facebook се включиха в каузата на Манал, а тя инспирира жените по света да искат повече и да могат повече, като им показва своя начин на живот. Катери върхове, прави специални тренировки и всъщност срещата ми с нея по време на Nike+ Run club срещите в Дубай ме запали по бягането", разказва за своите вдъхновяващи Nike срещи Михаела.

В началото просто исках да сваля едни килограми

Така започва всичко за нея. "В началото просто исках да сваля едни килограми. После пък се появи нуждата да стана рано и да бягам с клуба на Nike. Страхотно е, че бяганията им са безплатни и правят всичко с цел да вдъхновят хората да водят по добър живот. По-здравословен. Никога няма да забравя един младеж, който свали може би 40 килограма само благодарение на бягането с Nike+ Run клуба. Истината е, че Nike ме подкрепиха като едно семейство.

Много често бягах с тях и беше наистина ужасно полезно за мен", казва Михаела.

Сега тя е в Сидни, кариерата ѝ върви стремглаво напред, работи в една от най-престижните компании за бизнес стандартизация в света - BSI и даже наскоро се включи в маратона на града, за да подобри личния си рекорд и да избяга 10-километровата дистанция за по-малко от 60 минути. "Не съм от най-бързите. Но когато сутрин не стана и не сложа обувките за бягане, изпитвам някаква вина, че съм си пропуснала тренировката. Харесва ми тая вина", смее се Миша.

Маршрути с гледка

Докато водим интервюто по телефона, тя гледа от прозорец на спалнята си операта в Сидни. Винаги, когато има време и възможност, минава вечер да изгледа някой балет и не спира да бяга за здраве и удоволствие, защото казва, че това е нейният начин да се чувства жива.

Има си и любими маршрути. Минава по легендарния мост, който всички гледаме по нова година, озарен от фойерверки, има и няколко страхотни панорамни маршрута. Австралия е красива, особено ако я разглеждаш докато бягаш, споделя Михаела.

Когато я питам с какви обувки бяга, тя споделя, че за нея Nike е най-удобната обувка, не защото иска да им прави реклама, а защото лично е пробвала няколко други бранда и засега няма начин да изневери на Nike. Все още не е пробвала новите Zoom Pegasus Turbo, обаче понеже скоро каца в София, със сигурност ще мине на шопинг през някой от столичните молове да погледне новите модели, защото е чувала само добри отзиви за тях. (Новите Zoom Pegasus Turbo можете да намерите в Paradise и в Serdika Center).

Нейният съвет: Включете се в клуба, за да ви научат да бягате правилно

Когато си говорим с Михаела как е започнала тя да бяга и как това е променило живота ѝ, тя изведнъж казва: "Може ли да напишеш специално, че е много важно поне в началото да бягаш с треньор?"

"Много от хората започват да практикуват някакъв спорт и не се доверяват на мнението и опита на треньор, а започват сами. Някои даже си мислят, че бягането е нещо много просто и няма чак кой знае какво да им се обясни за него. Това не е така. Именно на това ме научиха в Nike+ Run клуба. Много по-лесно е да си с човек, който знае как да подходи към теб, какъв план да ти препоръча. За мен това беше Манал, но всички треньори на Nike навсякъде по света са много добри. Знам, че имате Nike+ Run club и в София и съм много щастлива от това. Тези хора знаят как да те мотивират и как да ти дадат правилните насоки. В първите няколко месеца това е много важно. Просто идете и черпете мотивация и знания от тези треньори. Напълно безплатно е."

Включи се в следващото бягане на Nike+ Run club София тук. Очаквам те още тази неделя в 10.00 ч при паметника с птиците в Южния парк.