На 1 ноември по традиция празнуваме Деня на народните будители. В съзнанието ни по повода веднага изникват имената на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Иван Рилски, Неофит Бозвели, Георги Бенковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и др., като радетели и съхранители на българския език, история, култура и дух. Но дали всичко е останало в миналото? Днес, за беда, все по-рядко срещаме млади хора, които изобщо са чували тези имена, пък камо ли да знаят с какво са допринесли те за културното развитие на страната ни. И това, за жалост, го доказаха т.нар. Випове от къщата на Големия брат, на чиито изцепки и гафове се чудим и възмущаваме вече близо два месеца.

Истината е, че съвременните будители са учителите! Днес обаче такива, или по-точно „псевдобудители“, можем да наречем и хората, от които най-вече подрастващите се учат и подражават. Това са лицата, които ежедневно гледаме по телевизията и които по един или друг начин влияят с поведението си на бъдещото поколение на България... Днешният ден е повод да се замислим кои са нашите кумири, какъв пример ни дават и на какво изобщо могат да ни научат. С тъга на сърцето Ви представяме на какво ни научиха те:

Изглежда много от нашите хайлайф персони са забравили основни моменти от българската история и литература. Или поне това показват резултатите. Почти не минава сезон на "ВИП Брадър", в който Големия брат да не е решил да изпита родните знаменитости пред дъската, а те да са се изложили поголовно.

Този сезон отново имаше изпит за ВИП-овете - мисията "Матура 2018" беше моментът, в който съквартирантите трябваше да блеснат с познания. Е, те блеснаха, но със смехотворни твърдения.

"Мъдрите" изцепки на звездите предизвикаха смях, но и потрес и съжаление.

Една от най-слабите ученички в историята на Къщата се оказа певицата Лора Караджова, дъщеря на Данчо Караджов. На въпрос: "Кой определя законите в България", след дълго умуване, Лора отговори "Тодор Живков".

Друга изцепка беше на фитнес инструктора - Ричард Величков, който изглежда не е чел много книжки. Според него книгата "Малкият принц" е написана от Христо Ботев. Вярвате или не, има го на запис.

В предишния сезон на "ВИП Брадър" пред дъската се изложиха отново не един или двама. Тогава дизайнерката Миглена Каканашева - Мегз избухна с изцепка. На въпрос "Кое е сказуемото в изречението: Биг Брадър вижда всичко!" дизайнерката реши, че това е думата "Всичко". Подобно непознаване на българската граматика се демонстрира от съквартирантите в почти всеки сезон, не липсваше и в настоящия.

В още по-предходен сезон Големият брат отново извади на показ невежеството на съквартирантите. Интересна бе битката между Миглена Ангелова и Ирина Тенчева. Тогава Меги отговори правилно на всички зададени ѝ въпроси, но Ирина не успя да се справи така добре.

Въпросът "Коя е столицата на България по време на управлението на цар Симеон Велики?" я затрудни. А предположението ѝ беше - "Сердика!".

Може би всички си спомнят и за паметното участие на Златка Димитрова във "ВИП Брадър" преди години, когато плеймейтката не знаеше столиците на европейските държави. Запитана коя е столицата на Европейския съюз, Златето започна да се колебае: "Ох, коя беше... Смятам, че беше или Англия, или Франция – двоумя се между тях. Или май беше Германия".

Повече няма какво да добавим за днешните "псевдобудители"...