Автор
Ива Петрова

Хеди Ламар – жената, изобретила оргазма и Wi-Fi

Тази холивудска звезда била не само невероятно красива, но и изключително умна.

Легенда на златната ера на Холивуд, изобретателка и просто красавица – Хеди Ламар е първата жена, решила се да се съблече пред камерата и да изобрази оргазъм на екрана. Тя се смята за еталон за красота за времето си. Спада към малкото брюнетки, постигнали истински успех в Холивуд. Освен това Ламар накарала целия научен свят да говори за нея, измисляйки технологията, залегнала в основата на Wi-Fi.

Хедвиг Ева Мария Кислер се родила в богато еврейско семейство във Виена през 1914 г. Родителите ѝ били от висшето австрийско общество. Майка ѝ била пианистка, а бащата – преуспял управител на банка. Момичето израснало в разкошна обстановка, получило добро образование, учило музика и балет, ходило на театрално училище. Хедвиг започнала да се снима на 16 години. Работила като асистентка на сценариста в голямото австрийско киностудио Sascha. На 18 години девойката вече се смятала за перспективна начинаеща актриса. Била изиграла и главна роля в комедията „Парите са излишни“. Истинска слава обаче младата звезда си спечелила след участието си в австрийско-чехословашкия филм „Екстаз“ през 1933 г..

View post on Instagram
 


Екстаз

14-и февруари 1933 г., денят на премиерата на „Екстаз“ във Виена, можел да стане последният ден от кариерата в киното на Хедвиг Кислер. Във филма младата звезда се показала гола на брега на езеро. Разбира се, най-съкровените места били деликатно прикрити с храсти и клони на дървета. Но друга сцена била още по-шокираща – Хеди изиграла оргазъм. Камерата заснела лицето на актрисата, на нарастващото ѝ удоволствие и кулминацията. Говори се, че за постигането на по-правдоподобна игра Хеди се пробождала с карфица по време на заснемане на сцената. Родителите били в шок от изпълнението на единствената си дъщеря. Баща ѝ произнесъл през стиснати зъби краткото „Тръгваме си!“.

Вкъщи Хеди обещавала да не се снима повече в киното. Филмът бил осъден от обществеността и от църквата, прожекциите му били бойкотирани в много страни. Актрисата обаче все пак станала европейска звезда. Може би именно „Екстаз“ ѝ е отворил пътя към Холивуд.

Златната клетка

Друг пирон в ковчега на актьрската си кариера Хеди забила, когато се омъжила за Фриц Мандъл. Поначало хубавицата не обръщала внимание на обожателя си, но в крайна сметка била очарована от вътрешната му сила и блестящия му ум.

Но Мандъл, оръжеен барон и един от най-богатите австрийци, се оказал крайно ревнив, имал мания за контрол и симпатизирал на фашистите. Говори се, че той се опитал да изкупи всички копия на „Екстаз“, но близкият му приятел Мусолини отказал да продаде личната си лента. Междувременно Мандъл редовно водил жена си на светски събития и делови преговори – за да се похвали с красивата си съпруга. Обсипаната с бижута Хеди бързо се отегчила в тази „златна клетка“, под постоянно наблюдение на охраната и на три пъти се опитала да избяга. Първият опит се провалил заради подслушващо устройство. Вторият път Хеди, прелъстила най-добрия приятел на мъжа си, била заловена на гарата в Будапеща. Но третият опит се оказал успешен – когато Мандъл заминал на лов, жена му облякла дрехите на камериерката си, взела малко бижута и заминала за Париж, а оттам и за Лондон.

View post on Instagram
 


Пълен напред към Холивуд

В Англия Хеди се запознала с основателя на киностудио Metro-Goldwyn-Mayer Луис Майер и скоро подписала договор за 7 години. Пристигайки в САЩ, тя веднага започнала да се снима. За да забрави публиката за скандалния ѝ образ, Майер измислил за Хеди псевдонима Ламар. Холивудската кариера на актрисата започва с филма „Алжир“, където Ламар е в ролята на Габи. Хубавицата станала една от най-ярките звезди, наред с Марлене Дитрих и Грета Гарбо. Участвала е в 26 филма, сред които „Кръстопът“, „Рискован експеримент“, „Странна жена“ и „Самсон и Далила“.

Светило на науката

В края на 30-те Хеди се запознала с композитора Джордж Антейл. Двамата заедно разработили ефективна система за радиоуправление на торпедо. Посещавайки преговорите на бившия си мъж, актрисата започнала да разбира от оръжие. Благодарение на тези знания и на острия си ум Хеди формулирала технологията за псевдослучайна замяна на радиочестотите. Технически идеята била реализирана от Антейл. Днес на базата на тази технология работят GSM, Bluetooth и Wi-Fi.

View post on Instagram
 


Перипетии

След развода си с Фриц Мандъл актрисата се омъжвала още пет пъти. Обменила брачни клетви с продуцент и актьор. После за броени дни посветила сърцето си на ресторантьор. По-нататък се омъжила за тексаски петролен магнат. Последният ѝ съпруг бил адвокатът, който ѝ помагал да се съди с предишния си мъж. Когато Хеди поискала развод с шестия си съпруг, тя вече била на над 60 години и не пожелала да се пробва повече на любовния фронт.

В ръцете на Ламар не се задържали пари, както и мъже.
За да плати за обучението на трите си деца, тя продавала картини и бижута. Водила постоянни съдебни дела срещу свои съпрузи, журналисти и продуценти. Последната капка били мемоарите на актрисата, пълни с куп пикантни истории. Впрочем, тази автобиография станала бестселър. Лебедова песен в кариерата на Ламар станал филмът „Самка“ през 1958 г., когато Хеди отдавна вече била легенда. Актрисата умряла през 2000 г..