Автор
Люблена Папазова

Лейди Гага или Глен Клоуз-коя ще вземе Оскар?

„Бохемска рапсодия” ще се опита да пребори „Роди се звезда” в надпреварата за най-добър филм на наградите Оскар тази година. Преди малко актьорите Трейси Елис Рос и Кумайл Нанджиани обявиха номинациите за най-престижните кино статуетки. За най-добър филм освен лентата за Фреди Меркюри и тази с Лейди Гага, ще се борят още мексиканския филм „Рома”, „Черната пантера”, „Фаворитката”, „Зелената книга” „Черен в клана“ и „Вице”.

"Зелената книга” вече може да се похвали с три награди „Златен глобус” за най-добър филм комедия или мюзикъл, за най-добър сценарий на Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели, който е и режисьор на продукцията, и за най-добър актьор в поддържаща роля за Махершала Али. Филмът връща зрителя през 60-те години на миналия век, когато Тони Лип, италиано-американски охранител, е нает да вози и охранява Дон Шърли, известен афроамерикански джаз пианист по време на турнето му в силно консервативния американски Юг, където законите на Джим Кроу за сегрегацията все още се прилагат. Двамата трябва да използват пътеводител, известен като "Зелената книга на негро пътешественика".

"Бохемска рапсодия", посветен на групата Куин, получи две награди - Златен глобус за най-добра драма и за най-добър актьор в драма. "Рома" на Алфонсо Куарон също е с две награди - за най-добър чужд филм и за най-добра ресижура. Филмът проследява историята на мексиканско семейство през 70-те години на миналия век и е вдъхновен от живота на самия режисьор. Действието във филма се развива в квартала Рома на мексиканската столица, откъдето идва и заглавието му. „Вице” пък разказва истинската история за може би най-могъщия вицепрезидент в американската история-Дик Чейни, който бе дясна ръка на Джордж Буш.

Лейди Гага се изправя очи в очи с неостаряващата Глен Клоуз в надпреварата за най-добра актриса. Клоуз е номинирана за филма „Съпругата”, за който получи Златен глобус. Брадли Купър в „Роди се звезда” ще се състезава за най-добър актьор с Уилям Дефо във „Вратата на вечността” , Виго Мортенсен -"Зелената книга", Рами Малек-„Бохемска рапсодия” и Крисчън Бейли във „Вице”. С най-много номинации - по 10 могат да се похвалят "Фаворитка" и "Рома", осем имат "Роди се звезда"и "Вице". 91-та церемония по връчването на наградите на Академията ще се проведе на 24 февруари 2019 г. в Холивуд.

Четете още: Зелена книга” или историята на едно неочаквано приятелство