Консултирахме се с психолог от мъжки пол, за да уточним какви грешки допускат жените при търсене на мъж.

Съвременните жени все по-често се сблъскват с проблеми в търсенето на партньор за сериозна връзка. Въпросът „Как да си намеря мъж?“ е един от най-популярните въпроси, задавани от жените на посещение при психолог. А търсенето поражда и предлагане, поради което се навъждат все повече тренинги, видеоуроци и книги на разни „велики гурута“ в любовта.

Как да не се оплетете във всичките противоречиви съвети? Как да не навредите на себе си и на бъдещия си партньор? Нека се опитаме да разгледаме процеса на търсене на партньор от гледна точка на психологията. Какви са характерните за жените психологически грешки по този път?

Търсенето на вменяем партньор е тежка работа!

Забравете представите, че трябва да успеете да намерите своята половинка лесно и без усилие. Не вярвайте, че някой може да реши този проблем вместо вас! Тук „няма безплатен обяд“. Няма да има спасителни сватове, коучове, екстрасенси и шамани, които да „развалят черната магия“ и да ви научат на вълшебни похвати за прелъстяване!

Да, може би сте станали свидетели как ваша позната или приятелка си е намерила страхотен мъж с лекота, без да полага усилия. Тази привидна лекота е измамна. Всъщност тези неща ВИНАГИ стават вследствие на сериозна работа над себе си.

За да намериш злато, се иска време

Пригответе се да отсеете тонове боклук и плява в търсене на скъпоценната си находка. Предварително се примирете, че повечето кандидати са пълни кретени и женкари. Така и трябва да бъде! Свестните хора винаги са по-малко – това е природен закон, който трябва да приемете като даденост.

В живота има милиони примери за това как щастието идва, точно когато не го очакваш. Постарайте се да не изисквате резултати от усилията си веднага. Тези очаквания създават отрицателно напрегнато състоявие, което само по себе си ви хаби силите и разрушава нервната ви система. Дори ако ви се струва, че няма време, че възможностите минават и заминават покрай вас, а във врата ви дишат млади конкурентки – грешите! Всички имаме време.

Може ли да разгледам всичките?

Постарайте се да отхвърляте възможно най-малко кандидати на етап на кореспонденция или разговори по телефона. Вашата задача е да проведете колкото може повече срещи лично. Не оценявайте тези срещи само като шанс да намерите мъж и партньор за цял живот – гледайте на всяка следваща среща като на възможност да упражните навиците си за привличане на мъжкото внимание, за общуване с противоположния пол. Отхвърлете мисълта, че непременно трябва да успеете да заинтригувате мъжа на всяка една среща. Не, не е задължително. Но може и да стане, ако се притеснявате по-малко. А ние хората се притесняваме, когато очакваме резултати.

Не очаквайте резултат от всяка среща. Настройте се, че ви очакват още минимум сто срещи с кандидат-партньори. При този подход ще бъдете по-малко емоционално зависими от резултата, няма да се притеснявате толкова и ще бъдете по-спокойни, весели и общителни. А именно това искат да видят мъжете на първа среща.

Ловете риба там, където има риба

Старайте се да посещавате чисто мъжки мероприятия и места, за да дадете възможност на мъжете сами да се заинтересуват от вас. Къде можете да се запознаете с мъж? На спортни мачове, в барове, на бизнес-семинари и конференции. На такива прояви има повече мъже, отколкото по изложби и театри. Много е важно обаче да се стараете да се насладите на самото мероприятие. Недейте да превръщате създаването на контакти в единствен повод за посещенията си.

Ако мъжете ви обръщат внимание – хубаво. Ако не ви обръщат внимание – пак добре, нали не сте отишли там заради тях, а за да си прекарате приятно. Вземете пример от самите мъже. Те например не ходят на риба, за да хванат риба. Те ходят на реката, за да си прекарат добре. А уловената риба е просто приятно допълнение, но не и самоцел.

Който учи, ще сполучи!

Нека бъдем честни – ако бяхте експерт в сферата на мъжкото поведение и познавахте до най-малки подробности мъжката психика, нямаше да четете тази статия и да ходите по срещи. Значи все още не сте такъв експерт. Явно има неща, които не знаете или не умеете. Но в това няма нищо страшно – вие имате възможност да общувате с мъже, за да ги опознаете по-добре.

Дори ако човекът насреща не ви привлича ни най-малко, това не означава, че той не може да ви бъде полезен. Приемете го като тренажор, на който да упражните навиците си за по-ефективно общуване с мъжете. Това е като шофирането – за да се научите, изобщо не е нужно да имате луксозен автомобил. Все пак всички коли имат горе-долу еднакво устройство.

Изгонете от главата си „вътрешния медиум“!

Най-голямата грешка, която хората правят на първи срещи, е да си измислят какво мисли другият човек. Вие не знаете какво мисли за вас той! Ако той си гледа часовника, това не винаги означава, че му е скучно. Може да има нов часовник и да се гордее с него. Ако се прозява, това не означава непременно, че не изпитва интерес към вас. Може да е работил без прекъсване през последните 48 часа и въпреки това да е дошъл на срещата ви!

Също така не бива да вярвате безвъзмездно и на добрите си предчувствия. Дори ако мъжът ви обсипва с комплименти, това не означава, че се е влюбил във вас. Старайте се да съдите по постъпките и действията, а не по думите. Допускайте различни варианти за развитие на сценария. Не можем да знаем бъдещето, всичко може да стане.

И запомнете нещо много важно – несполучлива среща е онази, след която човек е бил сгазен от камион. Ако някой не ви се е обадил втори път и не ви е поканил на следваща среща, това е просто обикновена част от нормалния живот. Отказът е нещо нормално във всяка една сфера! Колкото по-малко се разстройвате заради всеки конкретен отказ, толкова по-лесно и весело ще живеете. А практиката показва, че жизнерадостните хора имат по-добри шансове да изградят здрава сериозна връзка.