Днес Димитър Бербатов навършва 42 години!

И може да се похвали, че е постигнал всичко, което си е пожелал. Играл е за ЦСКА, Байерн Леверкузен, Тотнъм, Манчестър Юнайтед, Фулъм, Монако, ПАОК...

Децата още носят фланелка с неговото име и емблематичния N: 9. Бащите им пък си спомнят времето, в което той властваше в Шампионска лига и бе наречен "Демона Берба".

Днес той не се смята за "демон", а за едно момче със своите върхове и падения. Успехи и разочарования. Радости и болки.

Детството му започва в Благоевград. А появата му на бял свят е била посред "люта" зима. Майка му Маргарита е хандбалистка, а баща му Иван - футболист. Някои неща в живота просто са предопределени... Така е и с имената. Родителите му се колебаели между Асен и Димитър - на двамата дядовци. Избрали второто - кръстили го на бащата на баща му. Е, все пак името Асен останало за брат му, който се ражда 3 години след малкия Митко.

През 80-те, когато Фейсбук просто липсваше, а телефони и таблети нямаше, на децата не им оставаше друго забавление освен да ритат топка. Това правел и Митко, който твърди, че футболът е закодиран в ДНК-то на фамилията му. Изглежда играта с топката не е била само временно занимание в махалата, а нещо много повече от това.

Години по-късно Бербатов доказа, че футболът му отива. Попитайте "армейската" агитка, която и до днес скандира името му. За Димитър "червената" приказка започва през март 1998 година. Школата на ЦСКА, която тогава е на 4-ти километър, се превръща в неговия нов дом.

За 18-ия си рожден ден през 1999 г. футболистът играе за ЦСКА и вкарва първия си гол за първия отбор. Неофициален, в контрола. Близо два месеца по-късно - на 6 март, Бербатов записва първия си официален мач за ЦСКА срещу Левски. Това е и денят, в който започва пътят му в професионалния футбол.

Четири дни след първия си мач за "червените" вкарва и първия си гол и името му вече е кодирано на таблото... както и в душите на феновете.

А после... идват голямата слава, парите, националният отбор и една оферта, на която не се отказва. Или поне не лесно. Заминава за Германия, където играе за тима на Байер Леверкузен.

Няколко години по-късно отново ще облече "червена" фланелка. Англичаните от Манчестър Юнайтед го искат при себе си. Може би най-голямото признание. Велик клуб с милиони фенове по цял свят. Вече е при големите!

В професионален план мечтата се е превърнала в реалност. В личен - желанието за семейство - в красиво настояще.

В своя личен свят Бербатов има любовта на четири жени - тази на майка му, жена му и двете му дъщери. В автобиографичната си книга "По моя начин" Димитър за първи път проговаря за любовта и се обръща персонално към своята половинка.

"Елена, благодаря ти, че беше така търпелива, обичаща и честна, както винаги си била, докато се трудех върху осъществяването на тази моя мечта. Подкрепяше ме, а когато трябваше, ме критикуваше и не ми спестяваше нищо! Моят компас!"

Днес, на 30 януари, Берба добавя още една година опит...