В сезона на баловете сме. Преди дни шеметно премина 19-ият Виенски бал в София, съвсем скоро следва балът на жълтата роза на Zonta в столицата, а по света официалните приеми в пролетните месеци се редуват един след друг. Имах удоволствието да бъда за пореден път гост на Виенския бал, прекрасно организиран и със сериозно присъствие на посланици, министри, управници на града и държавата ни. Във вихъра на балните танци се завъртяха над 200 гости – някои от тях изключително елегантни и други – не чак толкова.

Именно заради “другите”, при които добрата фея с магичната пръчка бе пропуснала да мине и да ги преобрази в елегантни принцеси е днешният ми материал. Моят съвет е да се погрижите сами да изглеждате адекватно на подобно събитие и да не чакате добрата кръстница на Пепеляшка.

Не чакайте и последния момент, за да организирате облеклото си. Последният ден оставете само за грима и прическата. За всичко останало се погрижете поне седмица по-рано, така ще сте сигурни, че имате правилната рокля и че мъжът ви ще е с чиста риза…

Да, знам, че по нашите ширини нямаме голяма бална култура, нямаме монарси - модели за подражание, но пък не пречи да се поучим от онези нации, за които балът е традиция.

Правилата са им прости и ако ги следваме няма да се окажем като в небрано лозе или пък да бъдем обект на шушукане и присмех заради дълбоки до чатала цепки или странни вратовръзки.

Как да се облечем за бал? Как да изглеждаме адекватно, когато в поканата е посочено white tie или black tie?

Момичета, в случай че на поканата е написано: White tie това означава, че задължително трябва да сте с вечерна рокля – ВЕЧЕРНА, не просто дълга/макси рокля.
Разликата между вечерната рокля и обичайната макси-рокля е в кройката и в материала. Вечерната рокля е с елегантен силует и без никакви цепки. Никакви крака не трябва да се виждат, което означава, че рокля с къса долна част и тънка тъкан от шифон отгоре не се допуска. Обувките също не трябва да се виждат, но когато се случи така, че да се покажат (например по време на танци), е важно да закриват пръстите на краката. Можете да носите дълги ръкавици към вечерната рокля, но само ако роклята е без презрамки и е от типа бюстие. Ръкавиците трябва да бъдат свалени, когато седнете на масата.

Разрешено е да се носи рокля без презрамки или презрамки по-тънки от 5 cm. В този случай раменете трябва да бъдат покрити (напр. с шал, болеро или сако) до 18:00. След това можете да се чувствате свободни да покажете малко повече кожа! Бижутата трябва да са класни – скъпоценни или полускъпоценни камъни.
Кратък списък за проверка:

- Дълга до земята вечерна рокля
- Покрити рамене най-малко до 18.00 часа
- Обувки с покрити пръсти
- Без цепки и прозрачни материи в долната част
- Препоръчва се прибрана коса, но не е изискване


Ослепителните Соня Атанасова и Силвана Данаилова от Princess Fashion Studio – винаги чудесен пример за визии, съобразени с протокола и мястото

Момчета, "White tie" изисква задължително вечерен фрак.

Костюмът с фрак е правилният избор за балове, организирани от чужди дипломатически мисии и посолства. Мъжете няма как да сгрешат във визията си, ако включат всичките му елементи. И тъй като те не са никак малко е време да ги изредим: фрак, панталони със странична лента на крачолите, бяла риза с твърда яка, бяла папионка, копчета за ръкавели, бяла жилетка от марсела, черни лакирани обувки, черни копринени чорапи и бяла кърпа за джобчето. Има и няколко аксесоара като джобен часовник, бял копринен шал, бели ръкавици, наметало и шапка.
Не носете ръчен часовник с вечерния фрак. Не закопчавайте фрака. Модерните жилетки нямат гръб. Задължително е да не сваляте фрака през цялата вечер, ако носите жилетка без гръб. Най-важното е жилетката и папионката да са бели. Има черни, но те се използват само от хората, които работят по време на бала като водещия бала (markalker) например. Ако гостът е получил медали от военни или чужди правителства, те могат да бъдат носени на обществено събитие с дрес-код: white tie. Би било неподходящо да ги носите на частни партита, освен ако в поканата не е посочено “White tie and decorations.”

Кратък списък за проверка:
- Всички елементи на костюма с фрак
- Бяла жилетка и папионка
- Ако носите жилетка без гръб – не сваляте фрака. Не закопчавате фрака.


По-често днес на официалните събития и балове изискат съблюдаването на dress-код Black tie.

При жените за бал, организиран от чужда мисия (какъвто е Виенският), изискванията са същите.
При мъжете: Черен смокинг (допуска се и тъмно син), съвпадащи официални панталони със странична лента на крачолите, бяла риза пике, черна дълбоко изрязана жилетка, черна (копринена, сатенена) папийонка, черни елегантни обувки, черни копринени чорапи.

Използвам Тейлър Суфит и Анджелина Джоли, с които да покажа приемливите и неприемливи визии за Виенски бал на базата на всичко написано дотук.

Момчета, ако думите са ви дошли малко в повече, копирайте визиите на Брадли Купър и Дейвид Бекъм, облечени съответно в White-tie и Black-tie, и няма да сгрешите.

View post on Instagram
 



Има и някои правила, които трябва да имате предвид по време на вечерята по отношение на поведението. Ако следвате инструкциите на водещия на бала, най-вероятно ще се оправите. Но трябва да знаете, че има няколко наистина неприемливи действия.
Забранява се:
- Да правите тост на висок глас на вашата маса, да си поръчвате музикални изпълнения
- Да си поставяте чантата, мобилния телефон или лични вещи на масата
- Да говорите, ядете или пиете по време на реч, песен или музикални изпълнения
Първото нещо, което трябва да направите, когато седнете на масата, е да си вземете салфетката и да я поставите в скута си. Когато ставате от мястото си, поставете салфетката на стола - не на масата. Можете да заемете местата си след като официалните гости направят това. Същото важи и за храненето.

Догодина предстои 20-ият юбилеен Виенски бал в София, който със сигурност ще надмине по разкош и класа предходните. Много, много ми се иска и гостите да надминат себе си...
Дали е възможно в България? Предстои да разберем.