Някои казват, че купуването на нормално пълноценно легло е един от признаците, че сте станали възрастни – защото зрелият човек се грижи за себе си, не му е все едно на какво спи, не е безразличен към собствения си комфорт. Има обаче и по-прозаични причини да откажете да спите на дивана, независимо от това колко място спестява разгъваемият диван в жилището ви.

1. Нехигиенично е

Не, ние не намекваме, че ходите по дивана си с обувки или че чистите твърде рядко. Но дори ако прахосмучите дивана всеки ден, това не е достатъчно, за да спите на него. Все пак докато диванът е сгънат, на него седят хора, често с дрехи, с които са ходили навън. За да поддържате хигиена, трябва да перете тапицерията на дивана също толкова често, колкото си перете чаршафите. Едва ли някой има такава възможност. Впрочем, ако все пак ви се занимава, можете да почиствате тапицерията с гореща пара и да перете само калъфите.

2. Вредно е за гърба

Диванът може да е с пружини, с кокосови влакна или с каквото си искате, но пак ще разпределя неправилно теглото на тялото ви. Докато матракът осигурява добра опора на ставите и на гръбнака, защото е разработен специално, за да се чувствате комфортно и да не ви боли нищо сутрин. Диванът на свой ред е измислен, за да се седи на него или да се полегне за малко, но не и за да се спи на него цяла нощ. Според специалисти е по-добре да спите дори на пода, отколкото на дивана – шансът да се събудите с болки в гърба ще е по-малък.

3. Твърде горещо или твърде студено

Може би не знаете, но различните страни на матрака са предвидени за различни сезони. Затова два пъти годишно трябва да го преобръщате. От едната страна ще се чувствате по-удобно през лятото, а от другата – през зимата. Впрочем, добре е и два пъти годишно да обръщате матрака, сменяйки разположението на половините откъм краката и откъм главата, за да се пресова равномерно структурата му. Диванът обаче не ви дава никакви възможности за промяна на терморегулацията, затова на него често ще се будите от жега или от студ.

4. Неудобен е

Хубавото легло винаги е по-удобно от дивана. Просто си лягате на него и това е. Не е нужно да се въртите, търсейки удобно положение. По леглото няма шевове, сгъвки, процепи между възглавниците. То просто е удобно. Затова на легло ще се наспите добре и няма да се събудите изморени и със схванат врат. Освен това леглото най-вероятно ще е по-голямо от разгъваемия диван – а в този случай размерът определено има значение.

5. Това е опасно за здравето

Диваните често се правят от талашитени плоскости, които съдържат специално лепило, задържащо частиците заедно. Ако материалът не е съвсем качествен, през годините плоскостите ще отделят във въздуха токсини. Същото важи и за тапицерията. Ако си купите легло, можете да си изберете ложе от масивно дърво или метал. Матраците пък се подлагат на експертиза, за да е сигурно, че не отделят вредни токсини.

Ами ако нямате избор?


Тогава ви остава само да ограничите щетите:

- пазете дивана от „злоупотреба“ – ако ще спите на него, постарайте се да сядате по-рядко на него през деня, за да остане по-чист;

- сутрин правете гимнастика за разкършване на мускулите, ставите, врата и гръбнака – въртеливи движения с главата, таза и раменете, леки разтягания;

- погрижете се да имате качествени чаршафи от натурални материали, които да ви осигурят комфорт по време на сън.