Автор
Woman.bg

Изкуствен интелект предсказва кога ще умреш

Изкуствен интелект може да предсказва до абсолютна точност смъртта на човек. Ново изследване показва кога пациенти, които се борят с хронични заболявания, ще умрат, пише „Дейли мейл“.

Базирайки се на данни от половин милион души, учени и лекари разработили устройство, което предвижда степента на риск от ранна смърт.

Въпросната техника разкрива времето на смъртта, основавайки се на данни от различен характер – от семейната история на болестта при пациента, количеството сол, което консумира, какви и в каква концентрация лекарства пие той, дори до това дали използва слънцезащитни продукти.

Изследователите са категорични, че системата с изкуствен интелект е демонстрирала „изключителна точност” при тестовете и с над 10% по-голяма надеждност в сравнение с оценките на сега съществуващите машинни системи.

Проучването е проведено в университета в Нотингам и е ръководено от д-р Стивън Уенг, доцент по епидемиология и наука за данните.

„От няколко години работим, за да подобрим точността на компютъризираната оценка на здравния риск на населението
като цяло. Повечето приложения фокусират вниманието си върху една единствена болестна област, но прогнозирането на смъртта, причинена от няколко различни заболявания, е много сложно, особено като се имат предвид екологичните и индивидуалните фактори, които могат да окажат влияние”, обясни той пред медията.

„Разработването на уникален и цялостен подход за прогнозиране на риска от преждевременна смърт е една голяма стъпка напред в тази област”, увери д-р Уенг.

Учените са категорични, че за в бъдеще изкуственият интелект ще навлиза все повече в личното пространство на всеки един от нас и ще играе жизненоважна роля в развитието на персонализираната медицина. За целта обаче са необходими още допълнителни и задълбочени изследвания за това как той да стане част от ежедневните здравни грижи.

Четете още: Изкуствен интелект разкрива гей ли си