Автор
Пепа Попова - Пепита

Джилиола Куриел пред Woman.bg: История за традиции, италиански стил и класа

Преди броени дни завърши осмото издание на Sofia Fashion Week. На най-големия моден подиум в България за пореден път видяхме родни и световни дизайнери, които запознаха публиката с тенденциите за сезон пролет-лято 2019.
С удоволствие проследих три от четирите вечери на форума, опитвайки се да събера вдъхновение и идеи за топлия сезон. Истинско удоволствие бе за мен да видя колекциите, вдъхновени от пътешествия, от любов, от смели жени или лични преживявания на чуждите гост-дизайнери, които сътвориха истински моден празник, представяйки прекрасните си творения.

В една от представените визии просто се влюбих – мигновено и силно. Прекрасна дълга рокля от лееща се коприна с деликатно бюстие във формата на напъпило цвете, сякаш разлистващо се при първия пролетен слънчев лъч, нежни цветове и деликатен принт.

Не е трудно да се влюбиш в пролетта, нали? Точно в този дух бе цялата колекция на модна къща Curiel – деликатна, класна, нежна и пролетно чиста.

Прииска ми се да се докосна до създателя на тази красота – дизайнерката Джилиола Кастелини Куриел, която продължава историята на 3 поколения велики жени преди нея – Ортензия, Джилиола и Рафаела, създали и поддържали духа на марката от края на 19 век до днес, превръщайки я в луксозен избор на стилната модерна жена на XXI век и символ на висока класа. Една фамилна модна къща, която представя дамските тоалети с фиността на прет-а-порте модата в невероятна симбиоза с величието на висшата мода. Сред изтъкнатите клиенти на марката са съпругата на бившия президент на Египет Мубарак, съпругата на финансовия магнат Джордж Сорос и много първи дами от Италия, които са лоялни клиенти на бранда повече от 60 години.

Бързо, след края на ревютата се озовах в специално създадения Sofia Fashion Week Pop-up Store, където имах възможността да се срещна с наследничката и настоящ креативен директор на италианската модна къща Curiel. Ето какво ми разказа за традициите и наследството на фамилията, модата и италианския стил Джилиола Кастелини Куриел:



Корените на модна къща Curiel могат да бъдат проследени 100 години назад – от края на 19 и началото на 20 век. Какво е чувството да бъдете част от толкова легендарна модна къща?
Прекрасно е да можеш да стъпиш на дългогодишен опит, традиции и история. Идеята на модата е да преследва новото, но ние, в Curiel, решихме да запазим идентичността си и особено във времена, в които има много лутане между различните тенденции, ние решихме да запазим основата и да заложим върху това, което най-добре умеем, а именно да създаваме стилни, елегантни, класически и винаги актуални дрехи с акцент върху ръчната работа, семплия и изчистен силует – вечни и елегантни дрехи, които можете да носите винаги и навсякъде.

Коя бе началната точка на колекцията, на която имахме да възможността да се насладим преди минути от сцената на Sofia Fashion Week? Koe бе вдъхновението за създаването й?
Всъщност, в основата на колекцията е баба ми Джилиола – тя и нейният стил, основаващ се на елегантност и чисти линии - това бе моето вдъхновение . Тя почина преди 50 години, но аз не спирам да й се възхищавам.



Какво е за вас изкуството? Извор ли е на вдъхновение така, както е било за майка ви Рафаела Куриел?
О, изкуството винаги е било и ще бъде извор на вдъхновение в модна къща Curiel. Майка ми е огромен почитател на изкуството. През 70-те и 80-те години почти всяка нейна колекция бе вдъхновена от творба на велик творец - на Веласкес, Вермеер, Климт, Виктор Юго или Фрида Кало. Днес сякаш не е толкова модерно да интерпретираш и синтезираш в модата космополитното културно наследство. Погледът е обърнат повече към уличната култура. В модна къща Curiel любовта към изкуството няма да се промени. Този път, обаче, вдъхновение за нас бе моята баба и годишнината, която имахме.

В модата от изключително значение са материите и платовете. Кои са предпочитаните от вас тъкани, с които обичате да работите?
Много от платовете и принтовете са специално правени за нас. Изключително много държим на така наречените устойчиви тъкани, получени от екологично чисти ресурси, устойчиви култури или рециклирани материали – това е бъдещето, ако искаме да запазим планетата си. В основата на нашите облекла са, всъщност, естествените материи и най-вече коприната. Обичам да работя с коприна.

Има една модерна поговорка: "Говори английски, целувай се по френски, карай немски коли, носи италиански дрехи". Какво мислите за тази поговорка и кое прави италианският стил толкова популярен и обичан?
Италианският стил е наистина уникален и неподражаем, заради вниманието към детайла и ръчната работа, която все повече отстъпва в световен мащаб на машинната. Модата е изкуство и като такова, персоналното отношение и ръчният труд винаги ще бъдат от изключително значение. Нормално е аз, като италианка, да зашитавам страната си, но смятам, че не само италианците, но и французите знаят как да излъчват класа и да диктуват тенденции, когато става въпрос за мода.

Как намирате българските жени, които имахте възможността да срещнете на Sofia Fashion Week? Модерна и стилна ли е българката?
Да, българката е изключително стилна и много женствена – точно този тип жена, която ние в Curiel много харесваме. Нашата основна цел през годините е била да подсилим красотата на дамите, които умеят да интерпретират облеклата по възможно най-нежния, елегантен и женствен начин. Прекланяме се и много харесваме стилните жени.


Накрая, вашето пожелание към българските жени?
Да се запазят такива, каквито са – красиви, нежни и женствени!