Автор
Пепа Попова - Пепита

Марвин Нонис - дизайнерът, който обича жените

Осмото издание на Sofiа Fashion Week е вече в историята, но отзвукът от ревютата продължава да ни вълнува. Сред гост-дизайнерите на модния форум бе вдъхновяващият Марвин Нонис - креативен директор на брандa Marvin Nonis, който впечатли гостите и мен с атрактивни тоалети, изпипани до последния детайл, някои от които създадени специално за българската сцена. След края на събитието колоритният дизайнер сподели своите впечатления от гостуването си в България и изрази силно желание да бъде част от форума отново.

Ето какво ни разказа г-н Нонис за вдъхновенията, трудностите по пътя и съветите, които е получил от големите в модата:

Марвин, знам, че за първи път си в България. Как намираш страната и хората, с които имаше възможност да се запознаеш тук на SFW? Достатъчно модерни и стилни ли са българите?

Прекрасни сте! Изключителни са хората, с които имах възможността да се запозная и работя тук, а организаторите - невероятни. Колегите, които видях, са талантливи, амбициозни, готови да поемат рискове и превземат света на модата.

Пътуваш много, къде според теб жените са най-стилни?

О, модата и стилът нямат граници. Навсякъде по света съм имал възможността да работя със стилни жени. Не ми се иска да конкретизирам. Живеем в глобален свят, в който информацията, тенденциите много бързо достигат навсякъде. Днес хората са много умни. Новите поколения, които идват, са по-добри, по-смели, по-готови на всякакви експерименти. А на мен това много ми харесва.

Кой е първият ти спомен, свързан с модата? Кога реши да станеш дизайнер?

О, много отдавна. Може би още на около 10 годишна възраст и може би заради майка ми. Постоянно носех и й подавах някакви рокли, което я накара един ден да възкликне: Ти ще станеш дизайнер!
Така и стана.

Коя е най-хубавата част от това да бъдеш дизайнер?

Най-хубавото е това, че можеш да работиш с наистина специални жени, които имаш възможността да направиш още по-специални.


А има ли неприятни моменти в професионалния живот на дизайнера?

Не, не вярвам! Аз съм от малкото късметлии, които работят в този красив свят. Няма нещо, което да не обичам в професията си!

Ако трябва да опишеш бранда си с три думи, кои биха били те?

Стилни облекла за всеки момент от живота на жените. Ежедневно облекло, бизнес и елегантни визии, както и дрехи за най-специалните и официални моменти в живота на дамите – всичко това жените могат да намерят в Marvin Nonis. И всичко, всичко е направено с много любов. Жените са толкова важни и специални.

Знам, че освен за жени правиш колекции и за мъже. Кое е по-трудно - да създаваш дрехи за мъже или за жени?

О, мъжете сме доста по-просто устроени и по-лесно се задоволяваме. Жените са много по-комплексни и сложни. Съответно да творя за тях е много по-трудно, но и много вдъхновяващо. Жените са моето вдъхновение.

И в целия този модерен и интересен микс от цветове и линии как се появи шампанското?

Шампанското е най-новият ми и любим проект. Шампанското е комплиментът, прекрасният завършек на всеки един специален момент от живота на мъжете и дамите, за които създавам мода. Какво по-хубаво от чаша качествено и искрящо шампанско за специалните моменти в живота.

Най-добрият съвет, който си получил в годините?

Знаеш ли, най-добрите съвети съм получавал от хората, на които съм се възхищавал най-много през годините. С Карл Лагерфелд сме от един град – Хамбург. Имал съм възможността да се докосна до този гений. Съветите, които съм получавал както от него, така и от другия дизайнер, който безкрайно много харесвам – Джорджо Армани, е да бъда безкомпромисен по отношение на качеството и линията.


Твоят съвет и пожелание към жените в България?

Да останат все така прекрасни и да не се страхуват да експериментират!