Великден наближава, а по традиция на трапезата присъстват голямо количество козунаци и яйца. Агнешкото месо също е част от храната на масата. Ето няколко интересни рецепти, с които може да разнообразите обяда и вечерята на празника.
Печено агнешко с дроб сарма
Продукти за 4 порции:
- 1 кг агнешко месо, нарязано на порции
- 1 ч. л. червен пипер
- 100 г масло
- 2 моркова, нарязани на кубчета
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 6 скилидки чесън, необелени
- 1 ч. ч. арпаджик, необелен
- 1 връзка джоджен, нарязана на ситно
Продукти за дроб сармата:
- 1 кг агнешки дреболии
- 4 с. л. олио
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 2 моркова, нарязани на ситно
- 300 г гъби, нарязани на ситно
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 1 връзка девесил, нарязан на ситно
- 2 ч. ч. ориз
- 2 ч. ч. гореща вода или бульон
- 10 зърна черен пипер
- 1 ч. ч. бяло вино
Начин на приготвяне:
Слага се сол на всяко парче месо. После поръсете с червен пипер и масло. Месото се слага в тава и се прибавят морковите, чесънът, лукчетата, черният пипер и джодженът. Тавата се завива с фолио и се слага на 160° С за 2,5 часа.
Дреболиите се измиват, кипват се, сменя им се водата и отново се кипват. Варят се половин час и се изваждат, изцеждат се и се нарязват на ситно.
В загрятото олио се слага лук, гъби и моркови. Прибавят се ориз, магданоз и девесил, а после се добавят и дреболиите. Слагат се черен пипер, вино и водата. Всичко се подправя със сол и се слага да се пече за около 30 мин.
Пролетна агнешка супа
Продукти за 4 порции:
- 300 г агнешко месо от гърдите
- 200 г спанак
- 40 г краве масло
- 4 стръка пресен лук
- 1 с.л. ориз
- 2 домата
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. червен пипер ½ ч.ч. кисело мляко
- 1 яйце
- сол
- 3-4 листа джоджен
- 5 ч.ч. бульон
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на ситно, залива се с бульона и се поставя да ври на тих огън. Отстранява се пяната. Когато поумекне,месото се прибавят нарязаният и измит спанак, единият домат и оризът.
В разтопеното масло се задушава зеленият лук, който е ситно нарязан и посолен с щипка сол. Добавя се с брашното и червения пипер и се прибавя вторият домат. Супата се вари още 20 минути, като се подправи на вкус. Застройва се с киселото мляко и разбитото яйце. Накрая се прибавя дребно нарязан джоджен.
Зелена салата с яйце
Продукти:
- 1 брой спанак
- 15 листа репички
- 5 броя варени яйца
- 1 брой пресен лук
- 1/2 връзка пресен чесън
- 1/2 връзка кълнове
- 50 грама моркови
- 1 брой маслини
- 8 броя ленено семе
- 1 супена лъжица слънчогледови семки
Накъсайте марулята с ръце. Измийте и нарежете на дребно чесъна, лука и репичките. Почистете и измийте моркова, настържете го на едро ренде и го добавете заедно с другите нарязани зеленчуци към накъсаните салатки и спанак.
Може да добавите кълнове, но преди да ги сложите към към салатата - ги измийте.
Овкусете салатата. Изцедете сока на ¼ лимон, добавете сол и 2-3 супени лъжици зехтин и разбъркайте добре. Добавете семена и маслини и отново разбърквате, за да остане салатата максимално свежа. Преди сервиране украсете със свареното яйце.
И за финал вместо традиционния козунак, ви предлагаме да приготвите един малко по-различен десерт - великденски курабии. Вкусно е!
Великденски курабии
Необходими продукти:
- яйца, 4 броя
- кисело мляко
- 1 чаена чаша захар
- 1 чаена чаша олио
- 3/4 чаена чаша хлебна сода
- 1 чаена лъжица ванилии
- 2 броя брашно
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното. Разбивате останалите продукти, добавяте малко от брашното и разбивате с миксер или вилица. След като сместа се сгъсти и вече не е възможно разбиването с миксер, трябва да започнете да месите тестото с ръце. Продължавате да добавяте брашно докато получите меко тесто, от което можете да оформите топчета.
Оформете топчета с големината на орех и поставяте в тава върху хартия за печене. Курабиите се надигат по време на печенето и затова е добре да оставите достатъчно място между тях. Намажете курабийките с разбит жълтък и посипвате със захар. Може да ги поръсите и с орехи.
Домашни курабии се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. В момента, когато придобият леко златист цвят, курабийките са готови.