Автор
Woman.bg

Само лиглите раждали със секцио. Но аз не съм такава!

Темата за естественото ражданe и секциото е отдавна дискутирана и дори се води спор – кое е по-препоръчително и също така по-малко майка ли си, ако избереш секциото пред естественото раждане.


Дамите, които избират варианта да родят с цезарово сечение, често пъти са обвинявани, че избират по-лесния начин.

34-годишната Клеър Кларк е на мнение, че всяка жена трябва да има правото да избира как да роди и ако сметне, че цезаровото сечение е по-добрият вариант, да прибегне към него. Клеър е офис мениджър и е майка на три деца: „Когато слушам моите приятелки, които говорят за това какво представлява естественото раждане, се потрисам, защото това, което чувам, мога да опиша само с една дума – ужасяващо“ .


Клеър споделя, че се радва, че е избрала цезаровото сечение, въпреки малкия белег на корема си.

"И трите пъти съм раждала със секцио", споделя тя. "Първият беше през 2010 г., вторият две години по-късно, а третият през 2017-а".

"При първото си раждане имах висока температура, а бебето - нисък пулс, така че в този случай цезаровото сечение просто беше необходимо за нашата безопасност – моята и на детето".

"При второто ми раждане също избрах цезарово сечение, тъй като тази бременност беше много наскоро след първата и имаше вероятност при едно естесвено раждане този път белегът, който беше останал след първото секцио, да се отвори. Третото ми раждане също беше с цезарово сечение, защото вече имах много белези от предишните ми две раждания. Така при мен всичко беше планирано - кога и къде ще се случи раждането", разказва Клеър.

"На много от моите приятелки, които са раждали по естествен път, сексуалният им живот като че ли куца“, казва още тя. "Някои от тях се нуждаят от физиотерапия, за да възстановят вагиналните си мускули. Как, по дяволите, те могат да си върнат сексуалния живот?“.

"Затова приветствам да се позволи на жените да имат избор и да решат сами за себе си – дали да родят секцио, или по естествен път. Все пак сме 2019-а и защо жените да нямат правото да кажат последната дума относно това как предпочитат да родят своето дете."

Клеър признава, че времето за възстановяване след секцио е значително по-дълъг период, отколкото след като родиш по естествен път. Тя обаче е на мнение, че естесвеното раждане може да нанесе и психически травми.

"При секциото ти избираш датата и екипа и знаеш как точно ще протече целият процес", казва още тя.

Клеър признава, че когато е направила своя избор да роди с цезарово сечение, е имала и моменти, когато е била раздвоена дали не е пропуснала нещо от естествения процес при появата на нов живот: "Една малка част от мен се питаше: "Клеър, пропусна ли това невероятно изживяване на майката природа?".

"Но моите три деца, родени със секцио, са живи и здрави, а когато се погледна в огледалото определено ми харесва това, което виждам. Имам страхотно тяло с много малък белег на корема – точно на това място, откъдето се появиха децата ми. Освен това не се оплаквам от сексуалния си живот с моя любим мъж, а това оказва благоприятно влияние самочувствието ми.

Когато човек има правото да избира, защо да не се спре на планираното цезарово сечение? Ако решите да го направите, то сексуалният ви живот няма да куца, след като родите", споделя самата Клеър.

А вие как мислите, дами? Кой вариант според вас е по-добър?