Кой ще ни събуди от кошмара на частните уроци в безплатното образование

Знаете ли какво е НВО? Не, не става дума за телевизия, въпреки че ще разкажем за драмата на над 50 000 души, родители на седмокласници, които всяка година се "вкарват в такъв филм", че тръпката ги държи дълго, дълго... Който не е минал през този ад, той не знае за какво изпитание става дума - тест за нервите на малки,и големи и огромно финансово предизвикателство. Нека да уточним, че умишлено няма да говорим за миниматурите след 4 клас и държавните зрелостни изпити след 12 клас - приемаме, че в първия случай тестът за успеваемост е по-скоро за учителите, а във втория - пред белия лист застават вече големи хора с изградена психика.

Накратко - най-зле са седмокласниците в рамките на Националното външно оценяване. Причина за това е, че те държат много важен изпит в момент, в който природата им е отредила да са на вълната на пубертета, психиката им е крехка и приоритетите им са доста хаотични, що се касае до бъдещата им професионална ориентация. Към тях има огромни очаквания от страна на родителите, които смятат, че провал на матурите е един вид провал в живота и... край на плановете за блестяща кариера. Затова и се заделят огромни суми от бюджета за частни уроци - превантивна мярка срещу евентуален провал.

Тук обаче е мястото да се замислим защо ежегодно милиони левове потъват в сивата икономика при положение, че образованието ни е безплатно... Защо системата дълги години си затваря очите за приходите на хиляди учители, които не плащат данъци за средствата, които доброволно изсипваме в касичката им? Има ли гаранция, че курсовете и частните уроци са предпоставка за по-висок успех? Само да припомним, че резултатите от НВО оценяване в никакъв случай не са цветущи, напук на титаничните усилия на родители, деца и учители. Двойките по български език и литература бележат ръст през миналата година, има лек спад при тези по математика. В тази връзка е редно да си дадем сметка дали целта оправдава средствата. Дали си заслужава да инвестираме хиляди левове в нещо, за което вече сме платили под формата на данъци?

Като майка на бивш седмокласник моят отговор е, че не си заслужава и с днешна дата бих инвестирала парите в семейна почивка, а защо не в куп книги или курс за чужд език, които биха били много по-полезни на детето ми. Вече съм напълно наясно, че частните уроци не са билет за влизане в елитно школо, а също така, че елитните училища не са всъщност толкова елитни. Модата съществува и в тoзи образ и както често се случва, доброволно коленичим в краката ѝ, за да оставим своята лепта, в желанието си да я умилостивим. А тя е безпощадна. Докато преди година цифрите се движеха в диапазона между 15 и 30 лева на час, тази година разбирам и за оферта от 50 лева на час - консултация при корифей и доказан професионалист! Да, но никой не дава гаранция и пари не връща. Нека го запомнят родителите на хиляди деца с пресъхнали усти и треперещи колене, които тази година ще държат изпит по БЕЛ (Български език и литература) на 17 юни и по математика на 19-и. За тях най-вече ми е жал и не мисля за алчността на учители и амбицията на родители, често главозамаяни от собствените си комплекси. Най-сладки са бабите, които обикновено палят свещи за успех и чакат внучето вкъщи с поредната вкусотия, която "да нахрани" мозъка му в тежката битка.