Всяка от нас поне веднъж в живота си е срещала някой чаровен, привлекателен и… безотговорен мъж. Влюбваш се, измъчваш се, чакаш и се надяваш той да се промени. За да ви спестим изгубеното време, ние анализирахме десет класически типа негодници и уточнихме защо те ни привличат и как трябва да се държим с тях.

1. Извратеният

Той е различен, образован, умен. Но още от пръв поглед имате интуитивното чувство, че нещо не му е наред. Започвате да ходите на крайно чудновати срещи, да посещавате закрити клубове в стила на филма „Широко затворени очи“, да ходите на странни пътувания на най-неочаквани места. Но чувствата ви се разпалват най-много не от развлеченията, а от самия факт, че този загадъчен човек премълчава нещо. Но кой би могъл да го разбере по-добре от вас? Никой! След като ви побърква от любопитство и ви прелъстява, в най-сюблимния момент той признава, че е… садист или нещо още по-лошо.

Защо е такъв: няма значение откъде е възникнала тази перверзия, това е важно само за него самия и за психоаналитика му. Ако наистина искате да узнаете отговора на този въпрос, прочетете книгата на Ото Фенихел „Психоаналитична теория на неврозите“ и питайте вашия извратеняк дари не са го били като дете. Дори и да уточните причините за фетиша му обаче, вие няма да го отървете от манията му. Но ако сте стигнали толкова далеч, може би трябва да се замислите защо сте се вкопчили така в този човек?

2. Лъжецът

Той лъже постоянно, а когато не лъже, фантазира с бясно вдъхновение.
И проблемът не е в това, че той се е провинил и си търси алиби, не! Той просто не умее да говори истината. Патологично неспособен е. При това ако го хванете в лъжа, той пак няма да си признае, че ви е излъгал, а ще започне да ви засипва с нова плетеница измислици. Ще можете да добиете реална представа за миналото му или за събитията от настоящето му само с помощта на най-добрите му приятели, макар и те да не знаят цялата истина. Понякога той ви изглежда като луд, който живее в свой въображаем свят. Но всъщност той е напълно здрав, просто така му е по-удобно да живее.

Защо е такъв: на възраст между три и пет години всички деца са склонни да мислят „магически“. Логиката им се различава много от логиката на възрастните. Например детето може да е абсолютно сигурно, че семейството е принудено да се премести в друг апартамент, защото то не си е измило навреме ръцете и е провокирало този катаклизъм. Ако възрастните не му помогнат да навърже реалната причинно-следствена връзка между събитията, ако се възхищават на чудатата логика на сина си и не я опровергават, детето ще запази желанието си да мисли „магически“ и на зряла възраст.

3. Нарцисът

Той би могъл да работи като фотомодел. Да се разхождаш с такъв хубавец е едновременно приятно и тревожно занимание. От една страна с него се чувстваш уверена, като със скъп аксесоар. От друга страна постоянно се притесняваш да не ти го откраднат това съкровище. А той не стига, че е хубав, ами и се облича страхотно. Има обаче един малък проблем – обличането му отнема много време, може би дори повече време, отколкото ви трябва на вас, за да се наконтите от-до. И той харчи много повече пари за дрехи от вас. А най-лошото е, че понякога ви се струва, че собственото му отражение в огледалото го интересува повече от вас и от отношенията помежду ви.

Защо е такъв: нарцисът е във възторг от себе си само на пръв поглед. Всъщност постоянното самоизтъкване и любуване в огледалото са свързани със занижена самооценка и завишени изисквания към себе си. И това е само половината от проблема на този човек. По-лошото е, че той гледа и на околните по същия начин, по който гледа на себе си, а тоест неодобрително. Колкото и да го хвалят тези нищожни хора наоколо му, пак няма да му е достатъчно. Затова той е патологично нещастен, като срамежливо дете, което вечно търси похвала, одобрение и подкрепа.

4. Мотаещият

Трудно е да не се влюбиш в него. Той е преуспял в кариерата, поддържан, учтив – и привлича момичетата като магнит. Странното е, че той не се възползва твърде активно от това. Би могъл да бъде същински Дон Жуан, но въпреки това остава верен на една, максимум на две жени. Свикнал е да държи под контрол всичко, включително и личния си живот. Той – и само той! – знае кога трябва да ви се обади пак, в кой ресторант да отидете и за колко часа (дни, седмици) да ви допусне в живота си. Веднага, щом му се стори, че сте се застояли покрай него, той прави крачка назад. Или две-три крачки.


Защо е такъв: с майка си той е бил в повече от сложни взаимоотношения, затова не е свикнал да се доверява на жените. Той много добре помни колко висока цена е платил като малък, когато е открил душата си пред мама, надявайки се да получи съчувствие и подкрепа. Сега, когато е вече възрастен, той няма да допусне същата грешка. Той изпитва панически страх от близостта. Може да остане вечен ерген или любовник на някоя скучаеща омъжена дама, която да не иска от него нищо повече от секс веднъж седмично и подаръци на важни празници.

5. Момчето, будещо съжаление

Той е добър. Просто хората не го разбират. Първо ти се иска да го съжалиш, а после да го прегърнеш и приласкаеш. Когато той говори за себе си, благодарната слушателка направо се просълзява заради несправедливостта, която цари на този свят. Той е имал тежко детство с много душевни (а може би и физически) травми – и не по-леко юношество. Правил е всичко възможно, но обстоятелствата са били срещу него. Сега обаче вие сте готови да направите за него всичко, което той поиска. Вие го обичате заради мъченичеството му, а той вас – заради състраданието ви.

Защо е такъв: някога като дете това момче е разбрало, че да предизвиква съжаление е много по-изгодно, отколкото да показва на какво е способно. А и така се сблъсква с по-малко изисквания. Какво може да искаш от един куц и сакат нещастник с лош късмет? Нищо, можеш само да го съжалиш. „Какво да правя?“, пита постоянно той. Можете да го сложите на мястото му, само ако отговорите на всичките му въпроси с „А ти самият какво мислиш за това?“.

6. Нерешителният

Той е нежен, отзивчив, разбиращ, спокоен – сякаш би могъл да бъде идеалния съпруг. Но има един проблем – той изобщо не бърза да ви предложи брак или да прави каквито и да било стъпки към задълбочаване на връзката. Той прави големи паузи между срещите ви, сякаш нарочно, за да повиши любопитството ви до максимални стойности. Той ви подарява цветя и красиви вещи, задава ви правилните въпроси и внимателно изслушва отговорите ви. Но след време приятното очакване започва да става мъчително, а после и… отегчително. Този човек има проблем с взимането на решения и предприемането на действия, и то не само в сферата на интимните отношения.

Защо е такъв: той е възпитан от силно доминираща майка, от малък е свикнал да слуша жените и да не проявява инициатива. В любовницата си търси лидер, който да го командва. Той чака от нея нареждания, предложения и действия. От своя страна този женствен мъж е готов да предостави своята преданост и послушанието си. Съвместният живот с него ще е приятен, а конфликти ще стават рядко… стига майка му да живее в друг град.

7. Хищникът

Той издебва жертвата си от засада, после се промъква до нея, облизва се и ѝ се нахвърля с едно точно движение.
След като засити глада си, си отива. Не можете да устоите на чара му – той знае точно кои са слабите ви места. Но да му вярвате е равностойно на това да разчитате да получите нова кола от Дядо Коледа.

Защо е такъв: в патриархалните общества е прието на момченцата да им се казва „Какво хленчиш като момиче?“. В резултат децата си правят извода, че мъжете нямат правото да плачат, да се оплакват, както и да проявяват нежност, любов и други топли чувства. Те могат да прелъстяват, да покоряват и да разбиват сърца, но не и да обичат. Има и съвсем тежки случаи, в които родителите са внушили на сина си, че той трябва винаги, навсякъде и при всякакви обстоятелства да бъде силен. Този безчувствен човек никога няма да има щастлив личен живот и едва ли ще може да направи която и да било жена щастлива… стига да не е само за една незабравима и дива нощ.

8. Авантюристът

Днес той е до вас, а утре в Сан Франциско или в Куба. С него не можете да скучаете, той е способен да измисли най-различни развлечения. Може да се спазари с шофьор на линейка да заеме специфичното возило за едно кратко пътуване, например. Той има милиони приятели и познати, безброй планове и неизчерпаема енергия. Постоянно му хрумват супер оригинални идеи (които на повечето здравомислещи хора биха им се сторили безумни) и той е готов да преобърне света, за да ги осъществи… Случва се обаче да изгуби интерес към дадена идея също толкова бързо, колкото се е запалил по нея. Накратко казано, той е просто невероятен мъж, най-добрия на света. Почти. Има едно „но“ – не можеш да разчиташ на него за нищо. Във всеки един момент може да му звънне някой, след което авантюристът ще ви каже няколко дълги изречения, ще ви целуне по челото и ще изчезне. И не се знае кога и дали ще се появи пак. Дори и самият той не знае.

Защо е такъв: той е странник, който върви, накъдето му видят очите. Няма крайна цел. Може би като дете е бил принуден да бяга от къщи у приятели, когато родителите му са се карали. Или пък баща му е бил моряк, военен или дипломат и семейството му се е местило постоянно. Или пък татко му е умрял рано или е напуснал семейството, а малкият му син си е направил извода, че няма смисъл да се привързва към хората и да свиква с тях, защото колкото по-близки ти станат, толкова по-болезнена ще е неизбежната раздяла.

9. Менторът

Отначало ви е много приятно с него – той всичко знае и умее да обяснява. Когато си поръчвате риба в ресторанта, той ще разкаже за средата ѝ на обитание. Разхождайки се из града, ще ви изнесе лекция за архитектурните стилове, а ако някой се разболее, ще се представи като консултант-фармацевт. При това обаче ще се окаже, че държи непременно да завивате докрай капачките на шампоаните в банята, да закачате душ-слушалката на специалната ѝ стойка и да купувате само домати „биволско сърце“ и само мляко на фирма „Луда крава“, защото в него имало повече калций. Той ще ви каже кои книги да четете и какви филми да гледате. За него има само две мнения – неговото и погрешното. Имайте предвид, че когато поискате да го зарежете, той ще ви изнесе и лекция за психологическите причини за инфантилната ви постъпка.

Защо е такъв: най-вероятно е възпитан доста строго и основен психологически похват в семейството му е била забраната. Този досаден многознайко е свикнал да слуша не желанията си, а нарежданията на мама. С възрастта просто е забравил за желанията си. Да му предлагате да си ги припомни е като да изпратите британски лорд на виетнамския пазар да вземе нещо за закуска.

10. Нахалният мачо

Той е пиперлив. Подадеш ли му пръст, ще ти отхапе ръката. Фука се с мъжките си хобита – спорт, лов, мотори. На пръв поглед изглежда като въплъщение на мъжествеността, защото е агресивен и напорист и не допуска копче да се каже нито на него, нито на приятелката му. Само че вкъщи не се превръща в мече с нежно сърце, а продължава да се държи нахално и грубо, със или без повод.

Защо е такъв: на първо място – той наистина е зле възпитан. Много е възможно искрено да смята, че жената трябва да е боса и бременна пред печката. Второ – той не прави разлика между понятията „мъжественост“ и „грубост“. И трето – най-вероятно е нямал баща или е бил в сложни отношения с баща си. Балансирайки на ръба между иронията и неодяланите псувни и перчейки се постоянно с мъжките си качества, той се бори с вътрешната си неувереност в себе си като мъж. Именно затова в леглото той може да бъде подчертано невнимателен към партньорката, правейки се на самец-терорист.