Автор
Антония Михайлова

26 години след смъртта на принцеса Даяна: Ето какви са били последните ѝ думи

Днес се навършват точно 26 години след жестоката катастрофа, която отне живота на Лейди Даяна - една от най-големите трагедии в британското кралско семейство. И макар да са изминали повече от две десетилетия от този тъжен ден, светът едва наскоро научи за последните думи, които лейди Даяна е изрекла, преди да издъхне след зловещата автомобилна катастрофа в тунел в Париж през 1997 г.

Разкритието дойде от Ксавие Гурмелон – бивш пожарникар, който е бил сред първите, озовали се на мястото на инцидента, пише The Sun.

„Притекохме се на помощ, като при всеки друг пътен инцидент”, разказва Ксавие, който е част от първия екип спасители, пристигнали в злощастния тунел „Понт де л'Алма”.

„Захванахме се за работа на мига, за да видим кой има нужда от помощ и кой е жив. Даяна ме погледна и каза: „Боже мой, какво стана?“, разказва Ксавие Гурмелон.

Според твърденията на екс- пожарникаря, когато е извел принцесата от премазаната кола, тя все още е дишала и била в съзнание.

„Тя се движеше леко и веднага осъзнах, че е жива. Видях, че има повърхностна рана на дясното рамо, но не се виждаше нищо друго сериозно. По нея нямаше кръв", спомня си Гурмелон.

В момента, в който пожарникарите я измъкнали внимателно от колата и я сложили на носилката, тя внезапно получила сърдечен арест. „Приложих ѝ сърдечен масаж, който възвърна дишането ѝ. Успокоих се, вярвах, че ще оцелее. Уви, няколко часа по-късно разбрах, че е издъхнала в болницата”, разказва още пред медията Гурмелон.

Днес пенсионираният пожарникар твърди, че първоначално не е имал никаква представа, че спасява принцеса Даяна. За нейната личност разбрал, едва след като я качил в линейката. Там един от парамедиците му разкрил коя е дамата на носилката.

Бодигардът Тревор Рийс-Джоунс също се мъчел да достигне до принцесата, която се намирала на задната седалка, спомня си Гурмелон. „Питаше: "Къде е тя? Къде е тя?", разказва той. Опитвахме се да го успокоим и го молехме да не се движи. Казах му, че никой от хората ми не говори английски и че най-доброто за него в момента е да не мърда. Казах му да не се тревожи, тъй като ще направим всичко възможно, за да се погрижим за всеки един от тях“, разкрива още бившият пожарникар.

На въпроса защо досега не е разказал публично за този трагичен момент, той отговорил, че не му е било позволено да го прави, докато бил на служба.

Четете още: Тъжно ми е, мамо. Че те няма...