Куклата Барби, вдъхновителка на момичетата по цял свят, става на 60 години! Името ѝ отдавна е легенда, а всяка вечер милиони малки дами по света целуват любимката си за лека нощ, като тайно мечтаят един ден да станат като нея. Магията никога не свършва, защото сладката Барби неуморно търпи нови и нови превъплъщения, влиза в поредната си роля. Точно като истинските жени в реалния живот - тя има любим, готви, разхожда кученцето си, има куп задължения...но в същото време остава неустоима и може да бъде принцеса, звездата на бала, секси мацка от Малибу. Безкрайното въображение на създателите ѝ от Mattel няма граници, а доказателство за това е бройката на куклите, произведени през годините. От дебюта на Барби в Ню Йорк до днес над 1 милиард нейни сестри са поели към различни краища на планетата, за да донесат радост на притежателките си.

Всяко начало на нещо голямо има интересна история, но тази на Барби е по-скоро тривиална. В това обаче се крие и нейната гениалност - през 1958 г. Рут Хендлър от щата Уисконсин, САЩ, забелязва, че игрите на дъщеря ѝ Барбара са силно ограничени до това да храни и преоблича своята кукла-бебе или да изрязва кукли от хартия. От друга страна, синът ѝ всеки ден играел на нещо различно – веднъж бил пожарникар, друг път лекар, след това полицай, летец или учен. Рут намира това за несправедливо и започва да действа. Водещата ѝ идея е, че и момичетата могат да бъдат такива, каквито си пожелаят. Да бъдат всеки ден различни, интересни, но в същото време и много женствени. Така тя създава първата кукла Барби. Цялото ѝ име е Барбара Милисънт Робъртс.

На 9 март 1959 г. Барби прави премиерата си на Панаира на играчките в Ню Йорк. Тя е облечена с цял бански на чернобяло райе, а косата е вдигната на конска опашка. В началото никой не вярва, че тази толкова различна кукла може да има успех, но съвсем скоро Барби доказва обратното и превзема света!

Барби не се задоволява с ролята на миловидна красавица, която само сменя тоалети. Тя е самоуверена и не се страхува да бъде пожарникар, полицай, строител, футболист, дори стъпва и на Луната! За 60 години тази смела дама избира над 200 професии, давайки увереност и пример на малките момичета, че няма невъзможни неща, важното е да мечтаеш и да отстояваш своето. Така Барби, под формата на игра, се превръща в пример за подражание, пък защо да не кажем и в една от най-влиятелните фигури на последните 60 години.

Сред куклите Барби от колекционерската серия "Модел за подражание" са авиаторът Амелия Еърхарт, художничката Фрида Кало и математичката от НАСА Катрин Джонсън. Шведската принцеса Виктория и създателката на Хари Потър - Джоан Роулинг също допълват списъка на известните и успели жени, в чиято кожа влиза Барби.

През 2016 г. Барби се появява на корицата на сп. Time с цитата „Може ли вече да спрем да обсъждаме тялото ми?“. Звучи като революция, но Барби вече има и нови пропорции, в отговор на критиките, че не всички жени са слаби, синеоки и руси. Закръглената кукла също намира сърдечен прием на пазара, вдъхновена от супермодела Ашли Греъм. В крак с времето следва и Барби с хиджаб - събитие, което е прието със смесени реакции, но кой може да спре смелата Барби да влезе в поредната си роля? Само да припомним, че първата цветнокожа кукла се появява на пазара още пред далечната 1968 година. Тя е отражение на живия живот, безпогрешно улавя пулса му и дори чертае бъдещите тенденции.

В чест на 60-годишнината на Барби компанията производител Mattel иска да подари на българските малчугани един незабравим празник. В партньорство с магазините за играчки „Комсед“ Деня на детето ще бъде отбелязан с много игри и забавления. Присъединете се към Барби в мол "Сердика Център", ниво -1 (пред магазин "Комсед") на 31 май, 1 юни и 2 юни.

(в материала има продуктово позициониране)