Автор
Woman.bg

Японците го знаят най-добре! Вижте тайната на уникалния им начин на живот

Всеки човек може да прави нещо най-добре. Същото важи и за народите. Така например швейцарците са номер едно в часовниците, банките и шоколада, германците – в колите, италианците са обсебени от модата. Какво да кажем за японците? Освен, че са високотехнологични и първенци по иновации, те споделят уникална философия на живот. Тя се характеризира със скромност в бита и способност да живеят в пълна хармония с околния свят.


Нека се поучим от японците, защото някои от елементите на японската култура могат да бъдат особено ценни за съвременния човек.


Лишете се от нещата, които ви дърпат назад

Един японец няма никакъв проблем да зачеркне темите, които не припознава като свои. Дори ще го направи с лекота. Подобна философия се основава на разбирането, че трябва да се дистанцираме от всяко нещо, което не ни носи радост. Японците съумяват да пренесат това усещане във всекидневието си и затова избягват да си пълнят главите с излишни глупости.

Изхвърлете всичко ненужно на боклука

Изхвърлете поне 80% от ненужните си вещи и обичайте онова, което остава, съветват ни жителите от Страната на изгряващото слънце. Колко боклуци пазите в апартамента си? Махнете ги! Подарете някои от нещата, а други метнете в боклука. Това важи за всичко, за което не сте се сещали в последната една година. Светът е преходен. Идваме и си отиваме. Оценете наистина стойностното.

Забравете за междинните хранения

Много рядко може да видите дебел японец на улицата. И в това отношение азиатците са доста умерени. В Япония изобщо не се страхуват, че ще останат гладни. Там традиционно има 3 пълни хранения на ден. Между тях няма закуски. Много рядко може да видите и някой да яде на крак или в движение.

Не пестете пари за качеството

Японският минимализъм не важи по отношение на качеството, с което не се допускат компромиси. Те инвестират в наистина стойностни покупки и се грижат за тях. Преминете от количество към качество, съветват ни те.

Научете се да изключвате

Светът е изпълнен с всякакви дразнители, на които не сме длъжни да отговаряме, за да запазим вниманието и мислите си в покой. Японците са царе на „изключването“, способни са на пълно вглъбяване, по време на което плуват само в свои води. Опитайте и вие. След такова занимание човек започва да мислим по-трезво, става по-уравновесен и взема по-правилни решения.