В света на модата анорексията е тихият убиец на моделки. Попаднали в капана на болестта, повечето манекенки не успяват да избягат от лапите на смъртта. И въпреки, че днес изискванията на модните агенции не са толкова драстични, все още заплахата от анорексия е реална.
Вижте моделите, които са на ръба на анорексия или са загубили битката с нея:

Снежана Онопко


Украинският супермодел Снежана Онопко тежи едва 48 килограма. 175-сантиметровата красавица подписа договор за Why Not Model Management и е рекламно лице на бранда Fausto Puglisi. Моделката е сред най-търсените лица, но често отнася критики заради визията си.

Иланит (Хила) Елмалих


През 2007 г. израелският модел на агенция "Елит" Иланит (Хила) Елмалих губи битката с анорексията. Красавицата тежи едва 22 килограма и лекарите са безсилни да я спасят.


Ана Каролина Рестон Макан


През 2006 г. бразилският супермодел Ана Каролина Рестън умира от бъбречна недостатъчност едва на 22-годишна възраст, тежейки 40 килограма. Ана е на модния подиум от 13-годишна.

Луисел и Елиана Рамос


През 2007г трагедията в семейството на моделките Луисел и Елиана Рамос е огромна. Сестрите, които са сред топ манекенките, умират от анорексия. Луисел умира на 22 години от сърдечна недостатъчност, а шест месеца по-късно анорексията убива и сестра й. В продължение на 3 месеца моделките са се хранили само със салата.

Йоана Спангенберг


Румънският модел Йоана Спангенберг е на прага на смъртта. Красавицата тежи 38 килограма, а е висока 167 см. Талията на Йоана е едва 50 см. Моделката не крие, че почти не приема храна.

Анорексията е често срещано заболяване сред моделките. Терминът произлиза от гр. представка an – не и orexis – желание: липса на апетит, безапетитие; липса на желание за ядене при наличие на физиологична нужда от хранене”.

Наблюдават се следните когнитивно-поведенчески модели:

* Прогресивна редукция (намаляване) на храната и честотата на храненето, създаване на строги хранителни правила, храни с ниска калоричност или пък с много висока калоричност (при булимия);

* Чувство на задоволство от себе си, добра самооценка, когато лицето успява да се справи с поддържането на диета, и обратно – чувство на вина, когато лицето е яло много или по неправилен начин;

* Начин на хранене – рязане на храната на много малки парченца; много бавно хранене; консумиране на дъвки и други от този род, за да се дъвче; повишено количество на консумация на топли напитки – чай, кафе и ниско калорични течности.

* Обсесивно пресмятане на приетите калории.