Автор
Пепа Попова - Пепита

Летен гардероб за светски събития на открито

Сватбени церемонии в градината или коктейл на тревата – градинските партита са акцентът на всеки летен светски календар. Малки апетитни хапки, чаша пенливо вино, ако щете чай в късен слънчев следобед – една прекрасна традиция, за която трябва да благодарим на англичаните и най вече на Кралица Виктория. Именно тя поставя основите на днешните партита в градината през 60-те години на XIX век, когато започва да организира така наречените „закуски“. Въпреки името си, те са се провеждали следобед, както и сега. И ако тогава са залагали повече на чая, днес предпочитаме да пием звездички (както казва бенедиктинският монах Дом Пиер Периньон, отпивайки първата чаша шампанско).

С шампанско или чай, след няколко години обикаляне по светски събития знам едно: най-елегантните гости и най-щурите забави са по време на градинските партита, така че е време да обърнем поглед към летния си гардероб и да се подготвим.

Традиционните градински партита във Великобритания са доста официални събития и се провеждат между 4 и 8, а елегантната шапка там е задължителна. Навсякъде другаде по света, включително и по нашите ширини, графикът и дрес-кодът са доста по-плаващи. Всъщност, всичко, от което се нуждаем е слънце в небето, хубава рокля и добро настроение. Малко вдъхновение от стилните момичета на деня също няма да е излишно. Кейт Мидълтън и Меган Маркъл (новата номер едно в списъка на влиятелните личности в модата според New York Times) определено имат какво да ни покажат по темата.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

По-носталгично настроените от вас пък могат да си пуснат още веднъж филма "Хубава жена" и да си припомнят визиите на Джулия Робъртс там (роклята й на точки ще ми остане любима завинаги).

Ако все пак имате нужда от малко теория, ето и основните правила, които следва да спазвате:
Клубната визия е изключително неприемлива за подобно парти, така че оставете късата пола и обувките-стилето у дома. Аз определено харесвам блясъка, но в градината се въздържайте от твърде големи и лъскави бижута.
Свободните и леещи се тъкани са чудесен начин да си гарантирате прохлада в летните следобеди и вечери. По отношение на цветовата гама – оставете тъмните нюанси за партитата на закрито, а навън заложете на пастелните, бели и свежи цветове. Ако сте неутрален наркоман като мен, опитайте да носите бяло или сметана.
През лятото слънцето залязва късно, така че не забравяйте шикозната шапка, слънчевите очила и крема със слънцезащитен фактор.

View post on Instagram
 


Сега, когато сме запознати с основните правила, ето няколко идеи за облекло, с които ще блестите толкова ярко, колкото и лятното слънце навън.


Пастелни и светли нюанси
Носенето на по-светли дрехи ще ви гарантира прохлада по време на мероприятия на открито. Определено добавете розов кварц или нежно синьо (в дантела или коприна) в гардероба си и ги комбинирайте с неутрално тонирани аксесоари. Едноцветна тотална визия в някой от тези любими пролетни цветове е дефиницията за шик.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Дантела в градината
Женствеността на дантелената рокля моментално я прави идеална за парти в градината. Добавете цветни аксесоари и се наслаждавайте на хубавото време.

View post on Instagram
 

Цветя сред цветя
Едва ли има нещо по-буквално за парти в градината, отколкото рокля на цветя! За щастие този принт е много актуален в момента, така че не се колебайте, а просто изберете някоя от модерните вариации по темата.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

С панталони в градината
Ако не сте фен на роклите, не е нужно да се насилвате, за да следвате градинския дрес-код. Вместо това заложете на чифт широки панталони в светъл и неутрален цвят. Стойте, все пак, настрана от денима, за да уважите традицията.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Независимо дали сте поканени на парти в градината или самите вие организирате такова, вече знаете основното. Време е за забавления на открито!