Вероника Шчелканова, една от 50-те участнички на конкурса „Мис Русия 2019“, сподели как е успяла да се включи в рекламната кампания на Victoria’s Secret и с какви трудности се сблъсква почти всяка манекенка, като при това заяви, че мъжете всъщност не харесват фотомодели.
"Всяка моделка си има своята професионална мечта. Някои бленуват да открият дефиле на Prada, други да позират за корицата на Vogue. Аз пък мечтаех само за едно – да стана част от Victoria’s Secret. Всички знаят, че за да работиш на постоянна основа за тази марка, трябва да си сред най-най-добрите.


Аз живеех в Маями, когато ме забеляза кастинг-директорът на марката. Имах страхотен късмет – просто телефонът ми звънна и ми съобщиха, че ще участвам във фотосесия за VS – само че за юношеската линия PINK. За да представиш основната колекция, трябва да имаш поне донякъде „зряла“ външност. Аз обаче засега изглеждам като тинейджърка (Вероника е на 22 години, бел. ред.).

На кастинги всяка манекенка чува хиляди пъти „харесаха те от яка марка, чакаме потвърждение“. Но потвърждението така и не идва. Същото съм го преживяла и аз, и то много пъти за осемте години кариера в модната индустрия. Всяко едно от момичетата, кандидатстващи за дефиле на една или друга марка, минава на ден около 6 кастинга. Представете си колко стават на година…

Въпреки жестоката конкуренция и нееднократните неуспешни опити в случая с Victoria's Secret, аз веднага разбрах, че тази работа със сигурност е моя! И все пак, когато ми се обадиха, отчитайки се кратко „Вероника, имаме потвърждение“, не можех да повярвам на късмета си. Нямах време да се подготвя за фотосесията, но опитът ми като модел ме е научил да бъда постоянно в пълна бойна готовност – от гледна точка на тяло, кожа и емоции. Затова на фотосесията за VS просто се наслаждавах на факта, че мечтите се сбъдват. Трябва само да вярваш, да търпиш и да чакаш.


Започнах кариера като модел на 14 години. Именно тогава се състоя първата ми фотосесия, и то в чужбина. Аз не се готвих никак за нея, освен че свалих 2-3 кила. Сигурно ще се учудите, но от училище ме пуснаха съвсем спокойно. Работата никога не е пречила на ученето ми. Може би съм имала късмет. Аз успешно завърших училище, справих се с матурата, без изобщо да се напъвам, и бях приета като студентка на държавна поръчка. В нито едно от учебните заведения никой не беше против моята кариера. Всички правиха за мен компромиси. Сега искам да се запиша да следвам актьорско майсторство – от дете мечтая да стана актриса, да работя в киноиндустрията. Засега обаче имам още много път да извървя дотам. Бих искала да играя в комедии и мелодрами, макар че аз съм човек, който днес харесва едно, а след един-два дни – съвсем друго…



Трябва да отбележа, че никога не съм се обучавала в школа за модели, не съм ходила на курсове. Мисля, че никъде не могат да те научат да позираш, да ходиш по подиума и да се представяш правилно, ако това не ти е в кръвта. Манекенките могат да се сравнят с музиканти, които имат нужда от слух. Сигурно към 90 % от манекенките нямат кой знае какъв талант, за да преуспеят, и работят най-вече в Азия. Там печелят пари (и то прилични суми), но нямат изгледи за известност и професионално признание.

Всяка една манекенка трябва да има много силна воля. Освен това е необходимо да бъде точна – иначе не може. Манекенката трябва да предугажда желанията на онези, за които работи. Ако имаш това разбиране, няма да срещнеш никакви проблеми с хората от модната индустрия.



Срамежливо момиче няма как да преуспее в този бизнес, все пак фотосесиите са най-различни. Например за реклама на бански или на долно бельо свенливите пози са неприемливи. За да те избере голяма марка, важно е да си активна в социалните мрежи и да имаш няколко хиляди последователи. Моят идеал за красота е моята майка. Тя е инженер, но изглежда наистина разкошно. Не се сравнявам с прочути модели, макар че ме вдъхновяват Кейт Мос и Наоми Кембъл, които вече са записани в историята на световната мода. Ако говорим за красотата като цяло, аз харесвам параметрите 90-60-90.

Смятам, че всяка една жена трябва да бъде стегната, стройна и, разбира се, здрава. Според мен основното условие за здравословен начин на живот е движението. И алкохолът да е сведен до минимум! Можете да ядете всичко, но по малко. Дори и шоколад може, ако не злоупотребявате с него. Трябва също така да си изберете спорт, който да ви харесва. Аз например много обичам да ходя. Веднъж даже обиколих цяла Барселона, поставяйки своя личен рекорд от 68000 крачки.



Когато осъзнаеш, че тялото ти ти носи пари, започваш да ядеш по-малко и да се движиш повече. Аз впрочем спортувам цял живот, а примери за упражнения и системи за хранене почти винаги черпя от видеоклиповете на ангелите на VS. Въпреки утвърдените предразсъдъци сред колежките си никога не съм срещала момичета с анорексия. За сметка на това постоянно попадам на късметлийки, които ядат и не напълняват. Малко им завиждам, защото на мен лично за идеална фигура ми се налага да работя много над себе си, постоянно да следя какво ям и да спортувам.

Аз съм родена в малкото градче Богородск, но съм била там само два-три пъти. Израсла съм в покрайнините на Нижни Новгород. Тъй като обаче вече имаше избрано момиче, което да представлява този град на „Мис Русия 2019“, мен ме изпратиха от Богородск, където съм регистрирана по адрес.



Трябва да отбележа, че на момичетата от провинцията не им е по-трудно да пробият в модния бизнес, отколкото на манекенките от Москва или Санкт Петербург. Срещала съм доста манекенки от малки градове. Повярвайте ми, ако едно момиче е красиво и му е писано да стане модел, ще го намерят, където и да се намира. Освен това сега има интернет и бъдещите звезди често се намират чрез социалните мрежи.

Начинаещите модели бих ги посъветвала да се запасят с търпение. Вярвайте, че мечтите се сбъдват. Важно е обаче да разбираш какво точно искаш от модната индустрия – пари, слава или нещо друго? Пък после всичко зависи само от теб. Напредвай към целта си напук на всичко!

Работата като модел си има своите минуси. Ще се изненадате, но по мои наблюдения мъжете не обичат манекенки. Момичетата от модната индустрия обикновено ужасно се уморяват. Човек не може да отиде с нас на ресторант и да хапне нормално. Освен това ще му е трудно да си уговори среща с нас, защото сме постоянно заети и често пътуваме за фотосесии. Приятелите ми даже ме наричат на шега „неуловимата“, защото постоянно съм на път. Освен това една манекенка е по-трудно да я впечатлиш, отколкото обикновено момиче. Работата ни позволява да посещаваме различни страни, да видим и да пробваме много неща. Обикновено момиче можеш да го впечатлиш с вечеря в ресторант с азиатска кухня, но манекенка, която работи в Азия, е пробвала такива ястия, за каквито в Русия не са и чували.

Като цяло през годините, в които работя като модел, съм била на много места. Най-много ми хареса в Маями. Впечатли ме и Барбадос, където снимахме нова колекция бански. А Европа според мен цялата е еднаква.

Сега участвам в конкурса „Мис Русия 2019“, живея активно, развивам се и спортувам. Най-важното е да вярваш в себе си и в мечтите си и да спазваш съветите на прочутите миски – владей емоциите си, бъди точна, винаги запазвай позитивна нагласа и спортувай, колкото можеш повече!